Κατηγορίες ΑΚΕΛ κατά της κυβέρνησης για λογοκρισία στο ΡΙΚ

Κατηγορίες ΑΚΕΛ κατά της κυβέρνησης για λογοκρισία στο ΡΙΚ

Τρεις ερωτήσεις προς τον πρόεδρο του Δ. Σ. του ΡΙΚ, Ανδρέα Φράγκο

“Οι νοοτροπίες της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ παραπέμπουν σε άλλες εποχές, όταν η δημοκρατία ήταν στον γύψο” , υποστηρίζει το ΑΚΕΛ με γραπτή δήλωση του Άριστου Δαμιανού, μέλους ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή του κόμματος.

Η δήλωση, με αφορμή δημοσίευμα  της εφημερίδας «Χαραυγή», αναφέρει : “Ως αποτέλεσμα πολιτικών παρεμβάσεων που φτάνουν μέχρι το Προεδρικό κόπηκε νέα εκπομπή επικαιρικού χαρακτήρα με τον Ανδρέα Γιόρτσιο, η οποία θα περιλάμβανε και πολιτική σάτιρα. Η πρόταση για νέα εκπομπή είχε εγκριθεί από όλες τις εσωτερικές διαδικασίες του ΡΙΚ, αναλήφθηκαν και συμβατικές υποχρεώσεις, αλλά προφανώς κόπηκε από τη λογοκρισία των κυβερνώντων, Προεδρικού και ΔΗΣΥ.

Επειδή το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου είναι κρατικό κανάλι, που συντηρείται με λεφτά των Κύπριων φορολογούμενων πολιτών και όχι κυβερνητικό ή Συναγερμικό κανάλι,  ερωτούμε τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβούλιου του ΡΙΚ κ. Ανδρέα Φράγκο:

  • Πρώτο, εφόσον η παραγωγός είχε λάβει έγκριση από την Επιτροπή Προγραμμάτων Τηλεόρασης του ΡΙΚ, ποιος αποφάσισε τη λογοκρισία της Εκπομπής;
  • Δεύτερο, ποιοι από το Προεδρικό και ποιοι από το κυβερνών κόμμα επικοινώνησαν μαζί του και απαίτησαν να αφαιρεθεί η πολιτική σάτιρα από τη συγκεκριμένη νέα εκπομπή;
  • Τρίτο, με ποια αρμοδιότητα και με ποια κριτήρια υπήρξε παρέμβαση του Προέδρου του ΔΣ ΡΙΚ; Πρόκειται για απόφαση του Συμβουλίου ή για μονομερή ενέργεια του ιδίου του Προέδρου;

Από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης  Αναστασιάδη – Συναγερμού είναι δεκάδες οι περιπτώσεις παρεμβάσεων του Προεδρικού και του ΔΗΣΥ στο δημοσιογραφικό και ειδησεογραφικό έργο του ΡΙΚ. Από την επιβολή της καθημερινής παρουσίας στελεχών της κυβέρνησης μέχρι τη λογοκρισία ειδήσεων, κυβέρνηση και ΔΗΣΥ μετέτρεψαν το ΡΙΚ σε βραχίονα κυβερνητικής πολιτικής, κατά παράβαση κάθε έννοιας αντικειμενικότητας και δεοντολογίας. Και επί τούτου προσέλαβαν πλειάδα προσώπων στο Προεδρικό. Το τελευταίο κρούσμα έρχεται να προστεθεί σε ένα μακρύ κατάλογο παρεμβάσεων, πλείστες από τις οποίες το ΑΚΕΛ κατήγγειλε τόσο με επιστολές όσο και δημόσια.

Αυτό που πλήττεται δεν είναι μόνο η αντικειμενικότητα, η δημιουργικότητα των ανθρώπων του ΡΙΚ και η αμεροληψία αλλά κάτι πολύ βαθύτερο. Η ελευθερία του λόγου και έκφρασης, η πολυφωνία και ο πλουραλισμός, στοιχεία απαραίτητα σε μια δημοκρατία. Οι νοοτροπίες της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ παραπέμπουν σε άλλες εποχές, όταν η Δημοκρατία ήταν στον γύψο και αυτό είναι απαράδεκτο, επικίνδυνο και καταδικαστέο”.

Το ΑΚΕΛ, μέσω της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα προχωρήσει στην άμεση εγγραφή και συζήτηση του θέματος σε αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου θα κληθούν κυβέρνηση και ΔΣ ΡΙΚ για να δώσουν εξηγήσεις καθώς και οι συντελεστές της εκπομπής. “Αναμένουμε παράλληλα άμεσες απαντήσεις από τον Πρόεδρο του ΔΣ για το τρόπο με τον οποίο ενήργησε προφανώς καθ’ υπόδειξη τρίτων”, καταλήγει η δήλωση .

Share this post