Καθηγητής Ν. Αλιβιζάτος: ” Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό”

Καθηγητής Ν. Αλιβιζάτος: ” Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό”

Το ερώτημα κατά πόσον η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να επιβάλει την υποχρέωση εμβολιασμού σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έθεσε το περιοδικό Der Spiegel  στον Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου,  Νίκο Αλιβιζάτο.

«H υποχρέωση εμβολιασμού είναι νόμιμη» απάντησε  ο καθηγητής. «Το κράτος έχει τη συνταγματική υποχρέωση να μεριμνά για την υγεία των πολιτών. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ήδη αποφανθεί ότι η υποχρέωση εμβολιασμού για γνωστές, συνήθεις ασθένειες – κυρίως παιδικές – συνάδει με το Σύνταγμα».

Κατά πόσο όμως η COVID-19 θεωρείται συνήθης και γνωστή και θα μπορούσε κάποιος να απέχει εξαιτίας του φόβου παρενεργειών;

«Από στατιστική άποψη ο κίνδυνος παρενεργειών είναι ελάχιστος. Επομένως, δεν πιστεύω ότι αυτή η γενική αρχή μπορεί να αμφισβητηθεί με τέτοια επιχειρήματα» απαντά ο Ν. Αλιβιζάτος, ενώ σε άλλο σημείο σημειώνει: «Οποιαδήποτε παρέμβαση στο ανθρώπινο σώμα μπορεί να εκληφθεί ως παρέμβαση στη σωματική και ψυχική ακεραιότητα. Αλλά σε αυτήν την περίπτωση η παρέμβαση αυτή δεν είναι αρκετά σοβαρή, ώστε να θεμελιώσει αντιρρήσεις απέναντι σε μια υποχρέωση εμβολιασμού.»

Όσο για το ενδεχόμενο δικαστικών προσφυγών ο ίδιος θεωρεί ότι είναι πιθανό, ωστόσο αντίστοιχες προσφυγές κατά άλλων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν εκπέσει.

Για το κατά πόσον θα πρέπει να υπάρξουν εξαιρέσεις στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, επισημαίνει πως «σύμφωνα με τη νομολογία, επιτρέπονται εξαιρέσεις στην περίπτωση αντενδείξεων (ιατρικοί κίνδυνοι, όπως αλλεργίες, σημείωση του συντάκτη) για ορισμένα άτομα. Θα ήμουν, επίσης, πρόθυμος να δεχθώ μια άρνηση για βάσιμους φιλοσοφικούς ή θρησκευτικούς λόγους. Αλλά όχι επειδή κάποιος έχει ένα γενικό και αφηρημένο φόβο εμβολιασμού».

Σε ερώτηση ,  εάν αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων το να μπει για παράδειγμα μια νοσοκόμα ή ένας διοικητικός υπάλληλος σε καθεστώς άδειας άνευ αποδοχών, εάν αρνηθεί να εμβολιαστεί, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου απαντά «εάν έχουν εξεταστεί και εξαντληθεί όλες οι εναλλακτικές λύσεις – όχι. Για παράδειγμα, ένας διοικητικός υπάλληλος στον τομέα της περίθαλψης μπορεί να εργάζεται από το σπίτι».

 

Ο Νίκος Αλεβιζάτος εκτιμά πως θα ήταν συνταγματικό το να επεκταθούν οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί σε ολόκληρο τον πληθυσμό στην Ελλάδα.

Παράλληλα για το κατά πόσο αποτελεί μια μορφή διάκρισης το να επιτρέπεται –όπως στην Ελλάδα- να εισέρχονται σε μπαρ, κινηματογράφους και θέατρα μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί, απαντά «εάν δίνει κανείς ένα πλεονέκτημα στους εμβολιασμένους είναι μόνο για την αποκατάσταση της κανονικότητας. Δεν αποτελεί κάποιο προνόμιο».

Τέλος,  για το κατά πόο  θα μπορούσε η ελληνική προσέγγιση να αποτελέσει πρότυπο για την ΕΕ, σημειώνει :  «πρέπει να σταθμίσει κανείς προσεκτικά την επιδημιολογική κατάσταση. Εάν το πρόγραμμα εμβολιασμού μιας χώρας είναι επιτυχές και το 80% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, τέτοια μέτρα δεν θα ήταν δικαιολογημένα. Σε γενικές γραμμές, θα έλεγα ότι μέχρι στιγμής τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη έχουν ενεργήσει στο πλαίσιο του κράτους δικαίου».

Πηγή: DW

Share this post