Καθηγητής Δερμιτζάκης: Αναγκαία η χρήση μάσκας στην Αθήνα

Καθηγητής Δερμιτζάκης: Αναγκαία η χρήση μάσκας στην Αθήνα

Κορονοϊός: Μέσος όρος ηλικίας σε Κύπρο, τα 31 έτη-Δέκα νέα κρούσματα

Τη χρήση μάσκας παντού στο κέντρο της Αθήνας, ζήτησε  ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Στον απόηχο της αύξησης θανάτων και των διασωληνωμένων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, ο κ. Δερμιτζάκης δήλωσε στον ΣΚΑΪ  “θα έθετα ένα στόχο τα κρούσματα να πέσουν στα 50 στο επόμενο ενάμιση μήνα”.

Στις δηλώσεις του ο καθηγητής ανέφερε:

“Καλό είναι τα κρούσματα να σταθεροποιηθούν ή να κατέβουν λιγάκι… Χρειάζονται πολλά μέτρα, και κατανοητά, τώρα… Ένα μέτρο που θα μπορούσε να μπει, είναι η χρήση μάσκας παντού μέσα και έξω στο κέντρο της Αθήνας”.  

Εξάλλου,  ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδος, Νίκος Παπαθανάσης,  απέκλεισε το ενδεχόμενο γενικού lockdown, δηλώνοντας ότι τα τοπικά είναι η έσχατη λύση.

Κάτω Πατησιά, Κυψέλη, Σεπόλια, Κάτω Κυψέλη, είναι μεταξύ των περιοχών με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Οι επιδημιολόγοι παρατηρούν αυξημένο ποσοστό κρουσμάτων ανάμεσα σε ομάδες αλλοδαπών, λόγω των δύσκολων συνθηκών που αντιμετωπίζουν και τις δυσκολίες πρόσβασης σε υποδομές υγείας.

Δέκα νέα κρούσματα στην Κύπρο

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε  ότι, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε σήμερα (20.9.2020) η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης από συμβαλλόμενα εργαστήρια, από σύνολο 2,164 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν 10 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19.

Αναλυτικά, τα θετικά στον ιό άτομα προέκυψαν ως εξής:

  • Από 121 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκαν 3 κρούσματα.
  • Από 86 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, εντοπίστηκαν 3 κρούσματα.
  • Από 1,326 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, εντοπίστηκαν 2 κρούσματα.
  • Από 211 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, εντοπίστηκαν 2 κρούσματα.

Επιπλέον, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εργαστηριακές εξετάσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:

  • Από δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, διεκπεραιώθηκαν 101 εργαστηριακές εξετάσεις, και
  • Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου μαθητών, εκπαιδευτικών και προσωπικού σχολικών μονάδων, ολοκληρώθηκαν 319 εργαστηριακές διαγνώσεις.

Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 1,600.

Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου εξακολουθούν να νοσηλεύονται έξι άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2, εκ των οποίων το ένα στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας παραμένει εκτός αναπνευστήρα ένας ασθενής COVID-19.

Πιο κάτω παρατίθενται πίνακες με  στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Υγείαςγια την πορεία του κορονοϊού μέχρι και τις 17 Σεπτεμβρίου 2020. Ο μέσος όρος ηλικίας από τα περιστατικά που έχουν παρουσιαστεί στην Κύπρο, είναι τα 31 έτη. Η μεγαλύτερη κατηγορία ηλικιών που πλήττεται είναι η 18-59 (80%), ακολουθεί 60 και άνω (11%) και τέλος η ομάδα 0-17 (9%).

Share this post