Καθηγητής Χρ. Πέτρου : Ο γενετικός μας κώδικας δεν αλλάζει με τον εμβόλιο για τον COVID-19

Καθηγητής Χρ. Πέτρου : Ο γενετικός μας κώδικας δεν αλλάζει με τον εμβόλιο για τον COVID-19

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Χρίστος Πέτρου, σχολιάζοντας στο ageliaforos.com
τα όσα λέγονται από διαφόρους περί επικινδυνότητας του εμβολίου για τον COVID-19, δηλώνει ” Είναι μύθος ότι το εμβόλιο θα αλλάξει τον γενετικό μας κώδικα”. 
Ο κ. Πέτρου B.Pharm, M.Sc, PhD,  αναπληρωτής καθηγητής συντονιστής – Πρόγραμμα Φαρμακευτικής  στο Τμήμα Επιστημών Ζωής και Υγείας Σχολή Επιστημών και Μηχανικών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας απάντησε σε τρεις ερωτήσεις μας για τον κορονοϊό και το εμβόλιο
1. Αν κάποιος την στιγμή του εμβολιασμού του είναι μολυσμένος από τον ιό , αυτό θα έχει επιπτώσεις στην υγεία του;

-Τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα  δεν πρέπει να λαμβάνουν εμβόλιο COVID-19 έως ότου αναρρώσουν (όπως και με άλλα εμβόλια, κάποιος που έχει πυρετό δεν εμβολιάζεται). Αυτό βοηθά στο να αποφευχθεί η εσφαλμένη απόδοση τυχόν νέου συμπτώματος ή της εξέλιξης των συμπτωμάτων στο εμβόλιο. Καθώς η επιδείνωση σε ορισμένα άτομα με COVID-19 μπορεί να εμφανιστεί έως και δύο εβδομάδες μετά τη μόλυνση, ιδανικά ο εμβολιασμός πρέπει να αναβάλλεται έως ότου αναρρώσουν (τουλάχιστον κάποιες εβδομάδες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων).

Δεν υπάρχουν ενδείξεις (από τις κλινικές δοκιμές) τυχόν ανησυχιών σχετικά με την ασφάλεια από τον εμβολιασμό ατόμων με ιστορικό λοίμωξης COVID-19 ή με ανιχνεύσιμα αντισώματα COVID-19. Είναι μικρός ο αριθμός των συμμετεχόντων που είχαν λοίμωξη. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η προστασία από τα εμβόλια υπερέχει της προστασίας από την φυσική λοίμωξη που ενδεχομένως να διαρκεί λιγότερο. Εάν υπάρχουν ήδη αντισώματα κατά της νόσου μετά από φυσική λοίμωξη, η λήψη εμβολίου COVID-19 αναμένεται να ενισχύσει τυχόν προϋπάρχοντα αντισώματα.

2. Πως σχολιάζετε τις απόψεις των επιστημόνων Ελπιδοφόρου Σωτηριάδη και Γ. Ιωαννίδη, οι οποίοι εμφανίζονται ως υποστηρικτές των αρνητών της ύπαρξης του ιού και υποστηρίζουν ότι δεν απαιτούνται ιδιαίτερα μέτρα προστασίας;
-Ο καθηγητής Ιωαννίδης είναι ένας σπουδαίος επιστήμονας, αλλά δικαιούται να κάνει λάθος! Οι εκτιμήσεις του (και το μοντέλο που χρησιμοποίησε) αποδείχτηκαν από τα ίδια τα γεγονότα λανθασμένες, ειδικά στον αριθμό των θανάτων. Επίσης το χαλαρό μοντέλο της Σουηδίας, που είχε την δική του λογική, απέτυχε παταγωδώς. Εξάλλου και ο ίδιος το παραδέχτηκε το καλοκαίρι ότι είχε χρησιμοποιήσει λάθος μοντέλο.

3.Το εμβόλια θα έχουν τεχνητό γενετικό υλικό το οποίο  μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον άνθρωπο; ( Ορισμένοι κάνουν λόγω για αλλαγή DNA και ότι τα εμβόλια θα αποτελέσουν «ψηφιοποιημένη ταυτότητα» για τον πλήρη έλεγχο  της ζωής των εμβολιασθέντων.

Είναι μύθος ότι το εμβόλιο θα αλλάξει τον γενετικό μας κώδικα. Τα εμβόλια βοηθούν να αναπτυχθεί άμυνα του οργανισμού απέναντι σε ιούς και μικρόβια. Κάποια εμβόλια νέας γενιάς μεταφέρουν το μήνυμα (για αυτό και λέγονται αγγελιαφόροι),  ώστε να παράξει ο οργανισμός μια  πρωτεΐνη του ιού. Η παραγωγή αυτή γίνεται μακριά και σε άλλο μέρος του κυττάρου από όπου βρίσκεται το γενετικό υλικό. Τα υπόλοιπα είναι μύθος.


Share this post