Καθαγιασμός των υδάτων από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Τρίγλια του Χρυσοστόμου Σμύρνης

Καθαγιασμός των υδάτων από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Τρίγλια του Χρυσοστόμου Σμύρνης

Στο Άγιο Όρος ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος

“Η επίσκεψη στα ευλογημένα χώματα της Μικράς Ασίας είναι πάντοτε πηγή έντονων συγκινήσεων, υπαρξιακού συγκλονισμού και ανακαινισμού”, υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μιλώντας σήμερα , 19 Ιανουαρίου 2024, στην Θεία Λειτουργία των Αγίων Θεοφανείων, με το Ιουλιανό ημερολόγιο, που τελέστηκε στον παλαιό Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου στην Τρίγλια της Βιθυνίας, την γενέτειρα του Αγίου Ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης. 

«Οφείλουμε πάμπολλα στους Μικρασιάτες Ρωμιούς, οι οποίοι, και ως πρόσφυγες, όπου κι αν βρέθηκαν στην οικουμένη, διέσωσαν και καλλιέργησαν την Ορθόδοξη ταυτότητα και τις υψηλές αξίες της, τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος και προέτρεψε τους προσκυνητές: “Να πείσετε τη νέα γενιά να αισθάνεται υπερήφανη για τη μικρασιατική της καταγωγή. Να παρακινείτε τους νέους και τις νέες να επισκέπτονται τις αλησμόνητες πατρίδες, να γνωρίσουν από κοντά την πατρώα γη”.

Στην προκυμαία της Τρίγλιας  ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος προεξήρχε της τελετής της καταδύσεως στην θάλασσα του Τιμίου Σταυρού. 

ΦΩΤΟ: Νίκος Παπαχρήστου

*Αναλυτικά διαβάστε στον σύνδεσμο: 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Τρίγλια της Βιθυνίας για τον εορτασμό των Θεοφανείων κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο – Οικουμενικό Πατριαρχείο (ec-patr.org)

Με αγιορείτικη λαμπρότητα και κατάνυξη πραγματοποιήθηκε το πρωί η τελετή της κατάδυσης  του Τιμίου Σταυρού και ο καθαγιασμός των υδάτων στον αρσανά της  Ιεράς Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Όρους, από τον  Αρχιεπίσκοπο  Αμερικής Ελπιδοφόρου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη μοναστική πολιτεία.

Ο κ. Ελπιδοφόρος  παρέστη στη βραδινή αγρυπνία και προεξήρχε στην πρωινή πανηγυρική Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων. 

 

«Είστε ένα παράδειγμα, όχι μόνο πνευματικότητας, ένας φάρος της Ορθοδοξίας, ο οποίος φωτίζει και στηρίζει ψυχές, ακολουθώντας τη γνήσια αγιορείτικη παλαιά παράδοση, ουδέποτε άσκησε κριτική στη Μητέρα Εκκλησία, ουδέποτε έκρινε κανένα, ποτέ πραγματικά, μόνο αγάπη έδωσε, μόνο παρηγοριά, μόνο Λόγο Κυρίου δίδαξε, μόνο το Ευαγγέλιο διάβασε», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος προς την αδελφότητα της μονής.

«Είμαστε όλοι τέκνα της ίδιας Εκκλησίας, της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, η οποία είναι στην καρδιά μας και κυρίως ο προκαθήμενός της, ο πνευματικός καθοδηγητής όλων μας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος», πρόσθεσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, μετά της συνοδείας του, αναχώρησε με τη λήξη της τελετής για την Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρα, προκειμένου να παραστεί στον Εσπερινό και θα επιστρέψει απόψε στη μονή Ξενοφώντος. Αύριο, Σάββατο θα επισκεφθεί την Ιερά Μονή Φιλοθέου και την Κυριακή την Ιερά Μονή Παντοκράτορος.

ΦΩΤΟ: GOARCH/Dimitrios Panagos

Share this post