Κατατέθηκε στην Βουλή των Ελλήνων το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφυλόφιλων ζευγαριών. Επιστολή Ι. Σ. Εκκλησίας Ελλάδος

Κατατέθηκε στην Βουλή των Ελλήνων το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφυλόφιλων ζευγαριών. Επιστολή Ι. Σ. Εκκλησίας Ελλάδος

Το νομοσχέδιο  διχάζει τους πολίτες, όπως αποτυπώθηκε από τις απαντήσειςτους  στη δημοσκόπηση της Pulse 

Κατατέθηκε σήμερα,Πέμπτη (1.2.2024) στην  Βουλή των Ελλήνων το νομοσχέδιο του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις», το οποίο βρισκόταν μέχρι 31 Ιανουαρίου σε στάδιο δημόσιας διαβούλευσης. Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση από την Ολομέλεια στις 15 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ  στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι  ο παρών νόμος αποσκοπεί στη διασφάλιση της αρχής της ισότητας, μέσω της επέκτασης της δυνατότητας σύναψης γάμου και σε πρόσωπα του ίδιου φύλου και στην ενίσχυση της προστασίας από διακρίσεις, προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ. Αντικείμενο του παρόντος νόμου αποτελούν: α) η τροποποίηση του Αστικού Κώδικα, προκειμένου να αναγνωρισθεί η δυνατότητα σύναψης γάμου από πρόσωπα του ίδιου φύλου, β) οι αναγκαίες παρεμβάσεις στην εργατική νομοθεσία για την προστασία των ομοφύλων συζύγων και γονέων, γ) η διεύρυνση της προστασίας από διακρίσεις και δ) η ειδικότερη ρύθμιση σχέσεων με στοιχεία αλλοδαπότητας.

Εξάλλου, σήμερα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Ελλάδος έστειλε επτασέλιδη επιστολή σε όλους τους βουλευτές , την οποία υπογράφει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο Αρχιγραμματέας , Αρχιμ. Ιωάννης Καραμούζης. με την επιστολή η Ιερά Σύνοδος τάσσεται κατά του νομοσχεδίου. Μεταξύ άλλων τονίζεται: «Το νομοσχέδιο καταργεί την πατρότητα και τη μητρότητα, ουδετεροποιεί τα φύλα στο πλαίσιο της σχέσης γονέων και παιδιών, μετατρέπει τους γονείς από πατέρα και μητέρα σε ουδετερόφιλους κηδεμόνες και τοποθετεί τα δικαιώματα ομοφυλόφιλων ενηλίκων πάνω από τα συμφέροντα των μελλοντικών παιδιών, που θα επιτρέψει να έχουν ως γονείς ομόφυλα ζευγάρια και θα μεγαλώσουν χωρίς πατέρα ή μητέρα, σε ένα περιβάλλον σύγχυσης των ρόλων των δύο φύλων».

Σε ό,τι αφορά την παρένθετη κύηση, στην επιστολή υποστηρίζεται πως «ενώ προβλήθηκε ότι το νομοσχέδιο σιωπά και δεν επιτρέπει την παρένθετη κύηση υπέρ ζευγαριών ανδρών, προβλέπονται αντιφατικές ρυθμίσεις ότι θα αναγνωρίζεται στην Ελλάδα η απόκτηση παιδιών με παρένθετη κύηση, εάν καταχωρίσθηκε σε αλλοδαπό κράτος που την επιτρέπει».

Η δημοσκόπηση

Το νομοσχέδιο για  το γάμο ομοφύλων εξακολουθεί να διχάζει τους πολίτες, όπως αποτυπώθηκε από τις απαντήσεις  στη δημοσκόπηση της Pulse που παρουσιάστηκε, απόψε , στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 47% των πολιτών τάσσεται ξεκάθαρα κατά του γάμου των ομοφύλων, με το 46% να απαντά θετικά.


 

Share this post