Καταστροφική πυρκαγιά στο Γηροκομείο Βαλουκλή της Πόλης

Καταστροφική πυρκαγιά στο Γηροκομείο Βαλουκλή της Πόλης

Οικουμενικός Πατριάρχης  Βαρθολομαίος: “Η Ομογένειά μας δέχθηκε σήμερα ένα μεγάλο πλήγμα”.- Απομακρύνθηκαν ηλικιωμένοι ομογενείς από το Γηροκομείο.- “Οι ζημιές θα αποκατασταθούν”, δήλωσε  ο  Ερντογάν

Κωνσταντινούπολη, Μηνάς Βασιλειάδης

Μεγάλη πυρκαγιά  ξέσπασε   νωρίς το μεσημέρι στην οροφή κτιρίου του Γηροκομείου Βαλουκλή, η οποία γρήγορα έλαβε διαστάσεις και κατέστρεψε ολοσχερώς το πάνω μέρος του κτιρίου. Το Γηροκομείο ανήκει στα  Εθνικά Φιλανθρωπικά Καταστήματα Βαλουκλή, τα οποία  προσφέρουν τις υπηρεσίες τους από το 1753. Επίσης, περιθάλπτουν , εκτός των Ρωμιών ,  άπορους μουσουλμάνους και άλλους μειονοτικούς. 

Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικά οχήματα για την κατάσβεση, η οποία διήρκησε πάνω από δύο ώρες. Οι πυκνοί καπνοί,  που αναδυόντουσαν στον ουρανό ήταν ορατοί ακόμη και από μακρινά σημεία της Πόλης. Τελικά , στις λίγο πριν τις 15:00 η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, αν και η διαδικασία ψύξης των κτιρίων διήρκησε αρκετά περισσότερο.

Ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα, ούτε τραυματισμοί, όμως από το Γηροκομείο απομακρύνθηκαν 104 ηλικιωμένοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων άνω των 80 ετών.

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ

«Μεγάλο πλήγμα» χαρακτήρισε την πυρκαγιά  ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Σε γραπτή δήλωση αναφέρει : 

«Η Ομογένειά μας δέχθηκε σήμερα ένα μεγάλο πλήγμα. Ένα από τα σημαντικότερα φιλανθρωπικά ιδρύματά της, στο οποίο έβρισκαν περίθαλψη και ζεστασιά οι ηλικιωμένοι αδελφοί μας, υπέστη σημαντικές ζημιές από καταστροφική πυρκαγιά. Δοξολογούμε τον Θεό που δεν είχαμε θύματα, και ευχαριστούμε τις Κρατικές και Αυτοδιοικητικές αρχές και τα στελέχη των πυροσβεστικών δυνάμεων, τους εργαζομένους στο γηροκομείο και στο παρακείμενο νοσοκομείο, καθώς και όλους όσοι εθελοντικά βοήθησαν στη διάσωση των τροφίμων, αλλά και στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Σημασία έχουν οι ανθρώπινες ζωές. Τα κτήρια, οι εγκαταστάσεις, τα υλικά πράγματα μπορούν να αποκατασταθούν.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης  Βαρθολομαίος  στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων του Γηροκομείου Βαλουκλή. (ΦΩΤΟ: Οικουμενικό Πατριαρχείο)

Αισθανόμεθα πόνο για ό,τι συνέβη, αλλά θα ξεπεράσουμε και αυτή την δοκιμασία. Και πάλι, ευχαριστούμε από την καρδιά μας όλους όσοι βοήθησαν αυτή την δύσκολη στιγμή, και όλους εκείνους που δηλώνουν έτοιμοι να μας ενισχύσουν για την αποκατάσταση των ζημιών. Μας συγκινεί το ενδιαφέρον τους, και κυρίως η με κάθε τρόπο συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσιμης κατάστασης. Τους ευχαριστούμε που βρίσκονται στο πλευρό μας. Ο Θεός να τους έχει καλά».

 Από την πρώτη στιγμή οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου φρόντισαν για την εκκένωση του φλεγόμενου κτιρίου και στη συνέχεια έκαναν προσπάθειες,  ώστε να βρεθούν καταλύματα για γηροκομούμενους και  ασθενείς . Το γεγονός δημιούργησε ανησυχία γενικά στην Ομογένεια και πολλοί Ομογενείς ενδιαφέρθηκαν για να βοηθήσουν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας , ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός επικοινώνησε με τον Αρχίατρο, κ. Στάθη Λεάνα, ο οποίος και τον ενημέρωσε σχετικά. Ο κ. Ερντογάν εξέφρασε τη λύπη του «για τη φωτιά στο Ρωμαίικο Νοσοκομείο Βαλουκλή» και δήλωσε ότι «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι παρηγορητικό το γεγονός ότι η εκκένωση του κτιρίου πραγματοποιήθηκε ταχύτατα και δεν υπήρξαν θύματα». Όσο για τις ζημιές, είπε ότι «οι εργασίες αποκατάστασης θα ξεκινήσουν σύντομα» και ότι για αυτό επικοινώνησε με τον υπουργό Υγείας, κ. Φαχρεττίν Κοτζά, στον οποίον «έδωσε τις κατάλληλες εντολές».

 

Στη φωτιά αναφέρθηκε και ο εταίρος της Κυβέρνησης, πρόεδρος του Κινήματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος τόνισε ότι «πρέπει να γίνει ενδελεχής έρευνα για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει εμπρησμός».

Οι Αρχές γνωστοποίησαν ότι στο σημείο επιχείρησαν 78 οχήματα και 215 πυροσβέστες. Νωρίτερα, στις δηλώσεις του κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Εκπρόσωπος της Προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, είπε ότι κατ’ εντολή του Προέδρου οι ζημιές θα αποκατασταθούν.

Στον χώρο του Νοσοκομείου έσπευσαν, ο Νομάρχης Σταμπούλ Αλί Γιερλίκαγια, ο Δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου Σταμπούλ Εκρέμ Ιμάμογλου και ο Δήμαρχος Ζεϊτίνμπουρνου (όπου εδρεύει το νοσοκομείο) Ομέρ Άκσοϊ.

Ο κ. Ιμάμογλου σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «το Ρωμαίικο Νοσοκομείο Βαλουκλή το θεωρούμε ένα πολύ σημαντικό Ίδρυμα και θα συνεργαστούμε ώστε να το επαναφέρουμε σε κατάσταση στην οποία θα μπορέσει να συνεχίσει το έργο και την προσφορά του». Ο Νομάρχης κ. Γιερλίκαγια δήλωσε πως «είναι ευχάριστο ότι δεν υπάρχουν θύματα. Εδώ βρίσκονται και ο Δήμαρχος και ο Διευθυντής Δασών της περιοχής, τα πυροσβεστικά ελικόπτερα, η Μονάδα Άμεσης Επέμβασης (AFAD) κλπ. και σύντομα θα επουλωθούν οι πληγές».

 Η Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα εξέφρασε στην αγγλική, μέσω Twitter, τη «βαθιά θλίψη» της Ελλάδος για την καταστροφή του γηροκομείου των Νοσοκομείων Βαλουκλή, «ενός εκ των ιστορικών θεμελίων των Ελλήνων της Πόλης», και  προσθέτει: «Ευχαριστούμε πολύ όλους όσοι βοήθησαν για την εκκένωση του κτιρίου και για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Ανυπομονούμε να το δούμε να ξαναγεννιέται από τις στάχτες του».

Τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνώνται, ωστόσο οι πρώτες εκτιμήσεις των Αρχών μιλούν για “ενδεχόμενο πρόβλημα στο σύστημα ηλεκτροδότησης του συγκεκριμένου κτιρίου”.
Η Ιστορία του Μπαλουκλί

Το Μπαλουκλί, Ρωμαίικο Νοσοκομείο και Γηροκομείο (Balıklı Rum Vakfı Hastanesi) είναι  ένα από τα Μείζονα Ιδρύματα του  Ελληνισμού της Πόλης.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΙδρύματοςΜπαλουκλί αυτό ιδρύθηκε το 1753 από τη συντεχνία των παντοπωλών για την αντιμετώπιση της πανούκλας. Το κτίριο αρχικά ήταν ξύλινο και βρισκόταν στον κήπο του σημερινού ευρωπαϊκού λυκείου.

Αυτό το κτίριο σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του νοσοκομείου, baliklirum.com πιθανότατα κάηκε ολοσχερώς στην πυρκαγιά το 1790 και χτίστηκε ένα μεγαλύτερο με οικονομική δωρεά του Πατριάρχη Νεόφυτου και υπό την αιγίδα του Γεωργίου Μουρούζη, ο οποίος αναφέρεται ως ο επίσημος μεταφραστής της Υψηλής Πύλης.

Το 1793 ενώθηκε με τα άλλα ρωμέικα ιδρύματα, όπως το «Χοσπιτάλιον των Γκεμιτζίδων» (ναυτικών) του Γαλατά και το «Νοσοκομείον της πανώλης» του Πέρα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τα φιλανθρωπικά ιδρύματα με κέντρο το σημερινό Μπαλουκλί.

Το ίδρυμα έγινε ο πόλος έλξης των δωρεών των Ρωμιών και αναπτύχθηκε πολύ
γρήγορα επιστημονικά, περιθάλποντας, αλλά και παρέχοντας κάθε δυνατή
περιποίηση σε γέροντες, οι οποίοι ήθελαν να γηροκομηθούν στον Οίκο Ευγηρίας που διαθέτει. 

Τα νοσήλια για τους άπορους Ρωμιούς είναι δωρεάν, ενώ η περίθαλψη για τους υπόλοιπους ασθενείς δεν θεωρείται ιδιαίτερα ακριβή. Πλέον το μεγλύτερο μέρος του προσωπικού του Ιδρύματος είναι Τούρκοι. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος

Response from Archbishop Elpidophoros on the Balıklı Greek Hospital Fire – Messages – Greek Orthodox Archdiocese of America (goarch.org)

Share this post