Καταρρέει ο Άγιος Γεώργιος στην Προύσα της Μ. Ασίας

Καταρρέει ο Άγιος Γεώργιος στην Προύσα της Μ. Ασίας

Κωνσταντινούπολη, Μηνάς Βασιλειάδης

Με ολική κατάρρευση κινδυνεύει ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Προύσης, προειδοποιεί ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) Γκαρό Παϊλάν.

Η εκκλησία του 19ου αιώνα, η οποία λειτουργούσε ως τζαμί μέχρι το 1992, υπάγεται στην συνοικία Οζλούτζε του Δήμου Νιλουφέρ, όπου μετοίκησαν ανταλλαγέντες μετά το ’23, ενώ οι ντόπιοι την αποκαλούν με ψευδώνυμο ‘Αγιασοφιά της Προύσης’.

Μετά την ανέγερση τεμένους στην περιοχή ο ναός ανακαινίστηκε από τον Δήμο Νιλουφέρ το 2006 και χρησιμοποιήθηκε για ένα διάστημα ως πολιτιστικό κέντρο.

 Ο Garo Paylan

Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε το γραφείο του κ. Παϊλάν, το οποίο συνοδεύεται από  φωτογραφίες, ο βουλευτής υπενθυμίζει ότι η εκκλησία τελεί υπό την προστασία της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων και ότι ανακαινίστηκε το 2006, ωστόσο το 2013 η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων προσέφυγε στη δικαιοσύνη με αποτέλεσμα το κτίριο να περάσει στην κυριότητα του βακουφίου ‘İnesiye Köyü Camii’ και κατόπιν οι πόρτες της σφραγίστηκαν.

Φωτογραφία του ναού, όταν ανακαινίστηκε το 2006

Ο βουλευτής απευθύνει στη συνέχεια, στον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Μεχμέτ Νουρί Έρσοϊ, το ερώτημα «για ποίον λόγο δεν λάβατε υπ’ όψιν τις προειδοποιήσεις του Δήμου Νιλουφέρ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ανέφεραν τον σχηματισμό ρωγμών στο κτίριο;».

 Τέλος, όπως αναφέρει η τοπική εφημερίδα ‘Bursa Hakimiyet’, ο Δήμαρχος Νιλουφέρ, Τουργκάι Ερντέμ, δήλωσε ότι «το κτίριο αφέθηκε στην τύχη του παρά το γεγονός ότι ο δήμος δαπάνησε γύρω στα 2 εκ. τουρκικές λίρες για να το προστατεύσει και να το παραδώσει στις επόμενες γενιές» και πρόσθεσε ότι «θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε οι υπαίτιοι να λογοδοτήσουν».

Share this post