Καταψηφίστηκε πρόταση Τζόνσον για εκλογές

Καταψηφίστηκε πρόταση Τζόνσον για εκλογές

                 Σε πολιτικό χάος η Βρετανία.

Η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε την πρόταση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για διεξαγωγή εκλογών στις 15 Οκτωβρίου, με μόνο 298 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ της διεξαγωγής τους. Για την έγκριση της προκήρυξης πρόωρων εκλογών χρειαζόταν διευρυμένη πλειοψηφία των 2/3 του κοινοβουλίου, δηλαδή τουλάχιστον 434 βουλευτές. 56 βουλευτές ψήφισαν ενάντια στη διεξαγωγή των εκλογών, ενώ οι Εργατικοί απείχαν από την ψηφοφορία.

 


Ο Τζόνσον υπέβαλε πρόταση για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, στις 15 Οκτωβρίου, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει, αν η Βουλή αρνηθεί να εγκρίνει την πρόταση του. Η πρόταση του ήρθε μετά την έγκριση του νόμου για τη αναβολή του Brexit από τη Βουλή των Κοινοτήτων, ο οποίος «πέρασε» το πρώτο κρίσιμο στάδιο, με 327 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και 299 κατά. Ο Χίλαρι Μπεν, εισηγητής του νομοσχεδίου, δήλωσε ότι αν η Βουλή των Λόρδων εγκρίνει τον νόμο, αναμένει από τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να τον τηρήσει.
Ακόμη, ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε νωρίτερα ότι η έγκριση του νομοσχεδίου ουσιαστικά τερματίζει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Επίσης, σημείωσε ότι η χώρα πρέπει πλέον να αποφασίσει αν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν ή εκείνος θα πάνε στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτούν.

Κατά την ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου επικράτησε μεγάλη σύγχυση, καθώς εγκρίθηκε τελικά μία τροπολογία, σύμφωνα με την οποία εφόσον η κυβέρνηση ζητήσει νέα αναβολή στο Brexit, αυτή η αναβολή θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να γίνει απόπειρα να εγκριθεί η τελική εκδοχή της συμφωνίας της Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες, την οποία η τέως πρωθυπουργός δεν πρόλαβε να παρουσιάσει στη Βουλή.

Η τροπολογία είχε κατατεθεί από τον Εργατικό βουλευτή Στίβεν Κίνοκ, με το σκεπτικό ότι πολλοί βουλευτές έχουν μετανιώσει που δεν στήριξαν τη Συμφωνία Αποχώρησης στις τρεις ευκαιρίες που τους είχαν δοθεί.
Αρχικά θεωρήθηκε ότι η τροπολογία εγκρίθηκε λόγω διαδικαστικού λάθους καθώς δεν τοποθετήθηκαν ψηφολέκτες για να καταμετρηθούν οι αρνητικές ψήφοι, αλλά τελικά φαίνεται πως η κυβέρνηση επέτρεψε την τροπολογία, θεωρώντας ότι περιορίζει τη δυνατότητα αξιοποίησης ενδεχόμενης νέας αναβολής στο Brexit για να προκηρυχθεί νέο δημοψήφισμα.
Ο βουλευτής των Εργατικών Χίλαρι Μπεν είπε κατά την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου αυτού στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι «ο στόχος του (νομοσχεδίου) είναι πολύ απλός: να διασφαλίσουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία».
Το επεισόδιο μεταξύ Τζόνσον – Κόρμπιν

 


Ο Βρετανός πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του ηγέτη της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν στη Βουλή των Κοινοτήτων, μετά την ταπεινωτική ήττα του Βρετανού πρωθυπουργού χθες στην υλοποίηση της στρατηγικής του για το Brexit.
Αποκάλεσε «κότα» τον επικεφαλής των Εργατικών, καλώντας τον, ωστόσο, να συμφωνήσει με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών στις 15 Οκτωβρίου για να αφήσει τους Βρετανούς να αποφασίσουν για το νόμο που μπλοκάρει το Brexit χωρίς συμφωνία.
«Βλέπω μόνο μια κότα σε αυτό το κοινοβουλίο και κάθεται απέναντί μου», είπε ο Τζόνσον απευθυνόμενος στον Κόρμπιν, ενώ πρόσθεσε: «Αφήστε τον κόσμο να αποφασίσει τι επιπτώσεις έχει η στάση του στη διαπραγματευτική θέση της χώρας. Ας πάμε σε γενικές εκλογές στις 15 Οκτωβρίου».

Share this post