Κατάμεστο το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην πρωτότυπη όπερα Ελ Γκρέκο του Γιώργου Χατζηνάσιου

Κατάμεστο το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην πρωτότυπη όπερα Ελ Γκρέκο του Γιώργου Χατζηνάσιου

Η πρωτότυπη όπερα Ελ Γκρέκο του Γιώργου Χατζηνάσιου, παρουσιάτηκε στην κατάμεστη αίθουσα “Αλεξάνδρα Τριάντη”,στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών . Η όπερα  αφηγείται την πορεία του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου από τη γενέτειρά του, την Κρήτη,  στην Ιταλία και κατόπιν στην Ισπανία, όπου παρέμεινε μέχρι το θάνατό του. Καθ’όλη τη διάρκεια του ταξιδιού του ο μεγάλος ζωγράφος αναζητά τη θεία πνοή που είναι κρυμμένη σε κάθε ύπαρξη, πίσω από τις μορφές, και επιθυμεί να ενωθεί ξανά με τον Δημιουργό.

Το έργο σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ιστορικό ντοκιμαντέρ, αλλά πραγματεύεται την πορεία της εσωτερικής αναζήτησης του Γκρέκο όπως και κάθε καλλιτέχνη. Για το λόγο αυτό το χωροχρονικό γίγνεσθαι, μακριά από στεγανά τοιχώματα, ευνοεί τη συνάντηση του Γκρέκο με έναν άλλο μεγάλο Κρητικό, τον Νίκο Καζαντζάκη, όσο και με τον μυθικό Ίκαρο, ο οποίος αναζητά διακαώς την ελευθερία και το εσωτερικό φως.

El Greco. Πρωτότυπη όπερα Ελ Γκρέκο του Γιώργου Χατζηνάσιου, 13/02/2024

Η μελωδικότητα που χαρακτηρίζει τους μουσικούς διαλόγους και τις άριες μαγνητίζει τόσο τους ερμηνευτές όσο και το κοινό, ενώ το λιμπρέτο, που είναι γραμμένο στα ιταλικά, είναι του Ηλία Λιαμή.

«Το έργο δεν είναι επουδενί ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ της ζωής του Γκρέκο. Είναι ένα έργο που πραγματεύεται την πορεία της αναζήτησης. Όχι μόνο του Γκρέκο αλλά και του κάθε καλλιτέχνη διαχρονικά. Γι’ αυτόν το λόγο, το χωροχρονικό γίγνεσθαι δεν είναι στεγανό, επιτρέποντας έτσι τη ”συνάντηση” του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου τόσο μ’ έναν άλλο μεγάλο Κρητικό, τον Νίκο Καζαντζάκη, όσο και με το όραμα του μυθικού Ικάρου ως προσωποποίηση της αναζήτησης της ελευθερίας και του εσωτερικού φωτός.», όπως αναφέρουν οι συντελεστές για την τρίπρακτη όπερα.

El Greco. Πρωτότυπη όπερα Ελ Γκρέκο του Γιώργου Χατζηνάσιου, 13/02/2024

Τη Συμφωνική Ορχήστρα Novarte διευθύνει ο Ν ίκος Βασιλείου, ο οποίος έχει αναλάβει επίσης την ενορχήστρωση. Τη σκηνοθεσία και δραματουργία της παράστασης υπογράφει η Αγγέλα Σαρόγλου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Κωνσταντίνου Ζαμάνη. Τους φωτισμούς σχεδίασε η Στέλλα Κάλτσου, και τις προβολές o Βασίλης Κεχαγιάς.

Συμμετέχει η Χορωδία Fons Musicalis (καλλιτεχνική διεύθυνση: Κωστής Κωνσταντάρας). Τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Γκρέκο ερμηνεύει ο Dario Di Vietri. Λαμβάνουν μέρος οι λυρικοί τραγουδιστές: Ελένη Καλένος, Δημήτρης Τηλιακός, Deyan Vatchkov, Μαρίνος Ταρνανάς, Μαρισία Παπαλεξίου, Μιχάλης Ψύρρας, Νικόλας Μαραζιώτης, Ανδρέας Καραούλης.

Η όπερα θα παρουσιάστει και πάικ σήμερα  15 Φεβρουρίου,  στις 17 και 20 Φεβρουαρίου (20:00), στην ιταλική γλώσσα με ελληνικούς υπέρτιτλους. Αποτελεί συμπαραγωγή της Apollonian Enterprises και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 15 και 90 ευρώ, πωλούνται τηλεφωνικά (210 7282333) και ηλεκτρονικά (https://www.megaron.gr/). Η παράσταση είναι μία χορηγία της ΔΕΗ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μουσική Γιώργος Χατζηνάσιος

Λιμπρέτο: Ηλίας Λιαμής
 

Σκηνοθεσία, Δραματουργία: Αγγέλα Σαρόγλου

Σκηνικά- Κοστούμα: Κωνσταντίνος Ζαμάνης

Σχεδιασμός Φωτισμού: Στέλλα Κάλτσου

Visuals Design: Βασίλης Κεχαγιάς

Ερμηνεύουν
Ελ Γκρέκο: Dario Di Vietri

Σοφία / Χερώνυμα Ντε Λας Κουέβας  ή Jerónima de Las Cuevas: Ελένη Καλένος

Mολίνο / Τιτσιάνο / Πατέρας της Χερώνυμα / Μεγάλος Ιεροεξεταστής: Deyan Vatchkov

Kαζαντζάκης / Ηγούμενος / Iεροεξεταστής: Δημήτρης Τηλιακός

Ίκαρος / Ιεροεξεταστής: Ray Chenez

Μανωλιός: Μαρίνος Ταρνανάς

Σιλβάνα: Μαρισία Παπαλεξίου

Πιέτρο / Ζωγράφος Β΄ / Ιεροεξεταστής Β’: Μιχάλης Ψύρρας

Ζωγράφος Α’ / Ιεροεξεταστής A’: Νικόλας Μαραζιώτης

Αγγελιαφόρος του Μολίνο / Αγγελιαφόρος του Πάππα / Αγγελιαφόρος της Ιεράς Εξέτασης: Ανδρέας Καραούλης

 

ΦΩΤΟ:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share this post