Καταδικάστηκε η Μαρίν Λε Πεν:. Η γυναίκα που ήθελε να γίνει πρόεδρος της Γαλλίας
Δεν χρειάστηκε να περάσει πολύ ώρα από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η απόφαση του Δικαστηρίου του Παρισιού για τη Μαρίν Λε Πεν, μια απόφαση που ερμηνεύεται ως πολιτικός θάνατος για την ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς, και ήρθαν στην επιφάνεια τα φαντάσματα του παρελθόντος της.
Η Λε Πεν σε νεαρή ηλικία διατρανώνει τη θέση ότι “όλοι έχουν βάλει το χέρι στα δημόσια ταμεία” εκτός από το Εθνικό Μέτωπο (σήμερα Εθνικός Συναγερμός). Είναι 2004, πριν από 21 χρόνια, και η Γαλλία βρίσκεται στον απόηχο της σοκαριστικής ανόδου της ακροδεξιάς στο 16% και τη δεύτερη θέση στον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών του 2002. Η εκλογική επιτυχία του πατέρα της, ιστορικού ηγέτη της ακροδεξιάς στη Γαλλία Ζαν-Μαρί Λε Πεν, τροφοδοτεί τις πολιτικές φιλοδοξίες της κόρης του που αρχίζει να ξεθαρρεύει και να εκφράζει δημόσιο λόγο.
Εικοσιένα χρόνια μετά, η Μαρίν Λε Πεν είναι από σήμερα καταδικασμένη για υπεξαίρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων και η ποινή που της έχει επιβληθεί φαίνεται ότι θα της στερήσει μια τέταρτη απόπειρα να διεκδικήσει την εξουσία στη Γαλλία. Όσο για τον διαβόητο πατέρα της, που ήταν επίσης, κατηγορούμενος στην ίδια υπόθεση και θεωρείται ότι είχε καρπωθεί τα κονδύλια από τις πλασματικές θέσεις εργασίας βοηθών για ίδιον όφελος, δεν ζει πια εδώ και λίγους μήνες.
Τι θα κάνει – Η προσπάθεια έφεσης και οι λιγοστές ελπίδες
Τι σημαίνει όμως, πρακτικά πέντε χρόνια μη εκλογιμότητας και αν θα μπορέσει η Λε Πεν να ανατρέψει την απόφαση που όλα δείχνουν ότι σηματοδοτεί τον πολιτικό της θάνατο, είναι δύο ερωτήματα που θα αναλυθούν σε εξαντλητικό βαθμό το επόμενο διάστημα στη Γαλλία.
Το πρώτο βήμα που έκανε είναι η ανακοίνωση ότι θα εφεσιβάλει την καταδικαστική απόφαση. “Θα ασκήσουμε έφεση”, ανακοίνωσε ο δικηγόρος της Μαρίν Λε Πεν, Ροντόλφ Μποσελί.
“Είναι ένα πλήγμα για τη δημοκρατία”, πρόσθεσε ο δικηγόρος κατά τη διάρκεια μιας σύντομης δήλωσης στον Τύπο έξω από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Παρίσι. Η Μαρίν Λε Πεν παραμένει “μάχιμη”, διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο Λοράν Τζακόμπελι, βουλευτής του “Εθικού Συναγερμού” και εκπρόσωπος του κόμματος, στους δημοσιογράφους λίγα λεπτά νωρίτερα.
Η εφημερίδα Monde, σε μια πρώτη ανάλυση, σημειώνει ότι “οι πολιτικές συνέπειες της απόφασης είναι αμείλικτες και άμεσες”. Και εξηγεί ότι αν δεν υπάρξει ανατροπή από μία μελλοντική δικαστική απόφαση στο εφετείο, η σημερινή απόφαση την αποκλείει από οποιαδήποτε εκλογή για πέντε χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των προεδρικών εκλογών του 2027 και των επόμενων βουλευτικών εκλογών.
Μια ανατροπή θεωρείται “τεχνικά πιθανή” ωστόσο υπάρχουν νομικές παράμετροι που απορρέουν από το σκεπτικό του δικαστηρίου στη σημερινή απόφαση που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι ελπίδες της είναι ισχνές, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Οι τρεις φορές που προσπάθησε να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Γαλλίας
2022: Όταν ενισχύθηκε χάνοντας…
Ξεκινώντας από την πιο πρόσφατη αποτυχημένη προσπάθεια, πηγαίνουμε στον Απρίλιο του 2022. Με 23,15% στον πρώτο γύρο (έναντι 27,85% του Μακρόν) και 41,45% (έναντι 58,55% του Μακρόν που αναδείχθηκε νικητής και κέρδισε μια δεύτερη θητεία στο Ελιζέ), η Λε Πεν δεν απογοητεύτηκε. Αντίθετα, θεώρησε ότι έβαλε γερή υποθήκη για το 2027.
Με τον Μακρόν να μην μπορεί να διεκδικήσει τρίτη θητεία και τα ποσοστά της δημοσκοπικά να ανεβαίνουν διαρκώς, ειδικά μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του περασμένου καλοκαιριού, η Λε Πεν, στα 54 της χρόνια, θεωρούσε ότι η ήττα στις κάλπες του 2022 ήταν ένα τελευταίο σκαλοπάτι πριν την εξουσία. Παρέδωσε την ηγεσία του κόμματος στον νεαρό προστατευόμενό της Ζορντάν Μπαρντελά, αυτοχρίστηκε “φυσική υποψήφια” του χώρου της και άρχισε να ετοιμάζεται.
2017: Ο 39χρονος κομήτης Μακρόν που διέρρηξε το πολιτικό τοπίο και της έκοψε τη φόρα
Πέντε χρόνια νωρίτερα, όταν ήταν 49 ετών, η Μαρίν Λε Πεν διεκδίκησε για δεύτερη φορά τη γαλλική προεδρία. Δεν τα κατάφερε. Το 21,30% του α’ γύρου (έναντι 24,01% του μόλις 39 ετών Μακρόν) δεν στάθηκε αρκετό για να κάνει το “πέταγμα” που ονειρευόταν.
Στον β’ γύρο, με 33,90% (έναντι του πολύ υψηλού 66,10% που έφερε τον Μακρόν για πρώτη θητεία στο Ελιζέ ως τον νεότερο πρόεδρο της Γαλλίας), η Λε Πεν συνειδητοποίησε ότι χρειαζόταν rebranding. Ήταν ανέτοιμη, απέπνεε τις άκαμπτες ακροδεξιές ιδέες του πατέρα της και δεν είχε αποτινάξει μια σκληρή ρητορική που, τότε ακόμη, φόβιζε τους Γάλλους.
Το 2015 κάνοντας την “πολιτική δολοφονία” του πατέρα της όταν τον απέπεμψε από το ίδιο του κόμμα, η νεότερη κόρη Λε Πεν είχε πιστέψει ότι αρκούσε να πάρει αποστάσεις από τον αντισημίτη και ρατσιστή πατέρα της για να “κανονικοποιηθεί” στα μάτια των Γάλλων ψηφοφόρων και να πάψει να τους φοβίζει με το πρόγραμμα για Frexit και επιστροφή στο φράγκο. Αποδείχθηκε ότι ο κεντρώος κομήτης Εμανουέλ Μακρόν, που προσγειώθηκε με φόρα στο πολιτικό σκηνικό και παρουσιάστηκε σαν σωτήρας, ήταν αυτό που ήθελαν οι Γάλλοι, γυρίζοντας την πλάτη τους τόσο στην αριστερά, και ειδικά το Σοσιαλιστικό κόμμα, όσο και τη δεξιά που… δεν έβρισκαν την ψήφο τους.
2012: Η υποψηφιότητα που την τοποθέτησε στον πολιτικό χάρτη – Η 3η θέση που δεν την απογοήτευσε
Τον Απρίλιο του 2012, δέκα χρόνια μετά τη μεγάλη εκλογική επιτυχία του πατέρα της, η Μαρίν Λε Πεν, στα 44 της, κατάφερε να ανεβάσει τα ποσοστά του κόμματός της χωρίς ωστόσο να περάσει στον β’ γύρο.
Ένα χρόνο νωρίτερα, το 2011, έχει αναλάβει επισήμως τα ηνία του “Εθνικού Μετώπου” σε ένα συνέδριο όπου επικράτησε καθαρίζοντας τους εσωκομματικούς της αντιπάλους.
Ο απερχόμενος τότε Νικολά Σαρκοζί ηττήθηκε από τον σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ, αλλά η Λε Πεν με 17,90% έδωσε ελπίδες στην ακροδεξιά που ξεκόλλησε από το 10% και την πτωτική πορεία του πατέρα της το 2007.
Αν θα υπάρξει τέταρτη προσπάθεια θα το δείξει μόνο ο χρόνος καθώς σήμερα μοιάζει να έχει χάσει αυτό που η ίδια και το κόμμα της θεωρούν την ευκαιρία του 2027.
ΠΗΓΗ: thetoc.gr