Καταδικαστέος ο αποκλεισμός ΜΜΕ από τη Ρωσία

Καταδικαστέος ο αποκλεισμός ΜΜΕ από τη Ρωσία

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) και η κυβέρνηση αποδοκίμασαν την απόφαση της Μόσχας αποδοκίμασαν την απόφαση του ρωσικού ΥΠΕΞ να απαγορεύση την πρόσβαση στο κοινό της Ρωσίας σε δυτικά ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων του «Πολίτη», της «Cyprus Mail» και της ιστοσελίδας «Cyprus Time».

Ανακοίνωση της ΕΣΚ αναφέρει: “Ο αποκλεισμός ΜΜΕ από την πρόσβαση στο κοινό και στις πήγες πληροφόρησης είναι καταδικαστέος και βαθύτατα αντιδημοκρατικός από όποιον κι αν επιβάλλεται όποια ΜΜΕ κι αν αφορά. Η δημοσιογραφική κοινότητα έχει εμπιστοσύνη στην κρίση της κοινής γνώμης, να έχει πρόσβαση σε κάθε δημοσιογραφική πληροφορία και άποψη και να αποφασίζει από μονή της τι ενστερνίζεται και τι όχι. Η απόφαση του ρωσικού ΥΠΕΞ για απαγόρευση της πρόσβασης στο εσωτερικό της χώρας 81 ηλεκτρονικών δυτικών ΜΜΕ συμπεριλαμβανομένων και τριών κυπριακών, του «Πολίτη», της «Cyprus Mail» και της ιστοσελίδας «Cyprus Time», συνιστά βαθύτατα αντιδημοκρατική ενέργεια κατά της ελευθερίας έκφρασης, του πλουραλισμού των απόψεων και της ελευθεροτυπίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου θεωρεί ότι τέτοιες απαγορευτικές ενέργειες πρέπει να αποφεύγονται και ο πολίτης να αφήνεται απερίσπαστος από μόνος του να αποφασίζει ποια ΜΜΕ παρακολουθεί και ποια όχι. Η όποια προσπάθεια χειραγώγησης ή απαγόρευσης ΜΜΕ δεν τιμά κανένα, είναι καταδικαστέα και όζει ανελευθερίας”.

Την απόφαση  της Μόσχας σχολίασε επικριτικά   η κυβέρνηση , με γραπτή δήλωση του εκπροσώπου της , Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη. Στην δήλωση επισημαίνεται: “Η απόφαση της Κυβέρνησης της Ρωσίας να απαγορεύσει την πρόσβαση σε πέραν των 80 ΜΜΕ στο εσωτερικό της χώρας- στα οποία περιλαμβάνονται και τρία ΜΜΕ της Κύπρου –  συγκρούεται κατάφωρα με αρχές και αξίες, στις οποίες βασίζεται η ίδια η δημοκρατία και ο πλουραλισμός που την ενισχύει.  Η  πρόσβαση στην ελεύθερη και ανεξάρτητη πληροφόρηση, η ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης, της λήψης και μετάδοσης πληροφοριών και η ελευθεροτυπία υπηρετούν ως συγκλίνουσες αρχές, ως ατομικά δικαιώματα, αλλά ταυτόχρονα και ως πυλώνες θεμελίωσης και θωράκισης της δημοκρατίας”.

Share this post