Κατά του Πούτιν ο Ερντογάν για την Ουκρανία- Aυτονομιστές βομβαρδίζουν την Ουκρανία (βίντεο)

Κατά του Πούτιν ο Ερντογάν για την Ουκρανία- Aυτονομιστές βομβαρδίζουν την Ουκρανία (βίντεο)

Κωνσταντινούπολη, Μηνάς Βασιλειάδης

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Διεύθυνση Επικοινωνίας της Προεδρίας ανακοίνωσε σχετικά ότι οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις ‘‘Δημοκρατίες’’ του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, περιοχές που αποτελούν διεθνώς αναγνωρισμένο ουκρανικό έδαφος.

Ο κ. Ερντογάν μίλησε τηλεφωνικά με τον Ζελένσκι από τη Σενεγάλη, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στην Αφρική. Του είπε, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρίας, ότι «παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο Ντονμπάς και τις αποφάσεις που εξαγγέλθηκαν μετά το πέρας της έκτακτης σύσκεψης του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας». Τον διαβεβαίωσε ότι, όπως ήδη ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, η Τουρκία θεωρεί «απαράδεκτη την αναγνώριση των λεγόμενων δημοκρατιών από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν».

Ο κ. Ερντογάν και το επιτελείο του «είναι αντίθετοι με κάθε απόφαση που στρέφεται εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και για την επίλυση του προβλήματος», υπογραμμίζει και προστίθεται «θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες της διπλωματίας στο διεθνές πεδίο».

Παράλληλα, μιλώντας σε τούρκους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο ταξίδι του, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία καλεί «τις πλευρές» σε «κοινή λογική» και σε «συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο». Στη συνέχεια διαβεβαίωσε ότι η θέση του σχετικά με τις ενέργειες της στενής συμμάχου της Τουρκίας είναι σαφής: «Δώσαμε με σαφή τρόπο τα μηνύματά μας σχετικά με τη λύση της κρίσης.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών μας ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις σημειώθηκε πως η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις δήθεν Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και Λουχάνσκ είναι αντίθετη με τις Συμφωνίες του Μινσκ. Τονίστηκε πως η απόφαση αυτή συνιστά ανοιχτή παραβίαση της πολιτικής ενότητας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Εκτιμάμε πως η απόφαση είναι απαράδεκτη. Καλούμε τα μέρη σε κοινή λογική και σε συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο».

ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ:  Presidency of the Republic of Türkiye
*******************************************************************************************

Στο βίντεο  ο τρόπος με τον οποίο οι αυτονομιστές βομβαρδίζουν την Ουκρανία από τα κατεχόμενα εδάφη

Share this post