Κατά του Γλωσσάριου και δημοσιογράφων ο Κιτίου.

Κατά του Γλωσσάριου και δημοσιογράφων ο Κιτίου.

Αίσθηση προκάλεσε σήμερα ο μητροπολίτης Κιτίου, Χρυσόστομος , ο οποίος ήταν λάβρος κατά του εθελοντικού Γλωσσάριου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και των δημοσιογράφων που το είδαν θετικά. Το Γλωσσάριο , το οποίο περιέχει λέξεις , που ενοχλούν την τουρκοκυπριακή πλευρά και για τις οποίες προτάθηκε «συμβιβασμός», δεν υιοθέτησε η Ένωση Συντακτών Κύπρου.

Ο μητροπολίτης Κιτίου, ο οποίος είναι χαμηλών τόνων και σπάνια κάνει δημόσια παρεμβάσεις για θέματα επικαιρότητας, μίλησε για το Γλωσσάριο στο τέλος του μνημοσύνου  για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή .
Ο κ. Χρυσόστομος, αφού αναφέρθηκε στη θυσία όσων «όρθωσαν το ανάστημα τους και έπεσαν στο πεδίο της τιμής υπερασπιζόμενοι αυτή τη μικρή πατρίδα» , διαβεβαίωσε πως σήμερα «τους δίνουμε μια υπόσχεση ότι η γη της Κύπρου, η ποτισμένη με το αίμα των παιδιών, η γη της Κύπρου η σπαρμένη με τα κόκαλα των παλληκαριών δεν θα παραδοθεί στον Τούρκο εισβολέα».

Δυστυχώς, συνέχισε, «κάποιοι, που θέλουν να λέγονται δημοσιογράφοι, διέγραψαν από τη γλώσσα του λαού τη λέξη «γλωσσοδέτης» και τους «προδότες και την προδοσία» τα αποκαλούν σήμερα «γλωσσάριο». Μας λένε, είπε , μ’ αυτό το «γλωσσάριο» ότι «η κατοχή δεν υπάρχει στη Κύπρο και δεν μπορούν να ακούσουν τη φωνή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλης της πολιτικής ηγεσίας, όταν τους λένε ότι η κατοχή θα εξαλειφθεί μόνο όταν τα κατοχικά στρατεύματα των Τούρκων εισβολέων, αποχωρήσουν».

Σύμφωνα με το «γλωσσάρι», ανέφερε, «την ελεύθερη Κύπρο πρέπει να τη λέμε νότια Κύπρο, το κατεχόμενο τμήμα της πρέπει να το λέμε βόρεια Κύπρο και δεν αντιλαμβάνονται ότι με αυτόν τον τρόπο μας ωθούν στο να δεχθούμε τη διχοτόμηση της πατρίδας μας».

Επίσης, ο μητροπολίτης Χρυσόστομος είπε ότι «αυτοί οι νέοι, οξυδερκείς, μεγάλοι στο πνεύμα δημοσιογράφοι δεν θα μας πείσουν» ότι πρέπει να παραδοθούμε στον Τούρκο εισβολέα και κατέληξε: « εμείς σας λέμε μόνο, τουλάχιστον, σωπάστε».

Α. ΒΙΚΕΤΟΣ

Share this post