Καρπασίας μνήμη

Καρπασίας μνήμη

Παρουσίαση δύο εκδόσεων “Η Ιερά Μονή του Αποστόλου Ανδρέα στην Καρπασία” και “Καρπασία Χερσόνησος Αγίων”.

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε  η διαδικτυακή παρουσίαση των βιβλίων της Ιεράς Επισκοπής Καρπασίας με τίτλο ΄΄Η Ιερά Μονή του Αποστόλου Ανδρέα στην Καρπασία΄΄ και ΄΄Καρπασία Χερσόνησος Αγίων΄΄.  Το πρώτο βιβλίο είναι αφιερωμένο στον οικονόμο του Ριζοκαρπάσου , π. Ζαχαρία και την πρεσβυτέρα του,  Μαρούλα. Το δεύτερο βιβλίο είναι αφιερωμένο σε όλους  τους Ἐγκλωβισμένους Καρπασίτες “ἀδελφούς μας τούς προαπελθόντας κεκοιμημένους καί ζῶντες, κυρίως δέ στόν «Παππού τῆς Καρπασίας», Σάββα Λιασή, πού κράτησαν τόν κάματον τῆς ἡμέρας, στηριζόμενοι στούς Ἁγίους μας, γιά νά μποροῦμε ἐμεῖς νά ἐλπίζουμε στήν Ἀνάσταση΄΄.

Την παρουσίαση παρακολούθησαν διαδικτυακά εκατοντάδες άτομα από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Η Επισκοπή Καρπασίας εκφράζει θερμές ευχαριστίες  στον Επίτροπο Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου, τον Διευθύνων Σύμβουλο της Ο.Π.Α.Π. Κύπρου κ. Δημήτρη Αλετράρη, τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειο, τον Δρ. Χριστόδουλο Χαζτηχριστοδούλου εκ μέρους της επιστημονικής-συγγραφικής ομάδας του βιβλίου ΄΄Η Ιερά Μονή του Αποστόλου Ανδρέα στην Καρπασία και Δρ. Γεώργιο Κάκκουρα εκ μέρους της επιστημονικής-συγγραφικής ομάδας του βιβλίου ΄΄Καρπασία Χερσόνησος Αγίων΄΄.

 


Σε άλλο δίτομο  βιβλίο , που θα εκδοθεί μέχρι το τέλος του έτους , θα παρουσιάζονται  όλες οι  εικόνες, τις οποίες διέσωσαν οι εκτοπισμένοι της Καρπασίας,  όταν έφυγαν κυνηγημένοι από τον τόπο τους το 1974. Οι εικόνες εντοπίστηκαν και συντηρήθηκαν. 

                                                            Παναγία Κανακαρίας Λυθράγκωμης, 19ος αιώνας.   Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄

Η Ιερά Επισκοπή Καρπασίας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ενημερώσει ότι μέχρι σήμερα έχουν φωτογραφηθεί και καταγραφεί, από τη διορισμένη επιστημονική ομάδα, πέραν των χίλιων εικόνων, που δασώθηκαν με πολύ κόπο από τους Καρπασίτες και προέρχονται από ιερούς Ναούς ή Μονές της κατεχόμενης Καρπασίας μας.

***************

ΥΓ: Θέλω να ελπίζω ότι στις προσπάθειες της Επισκοπής Καρπασίας να διασώσει τα κειμήλια , που προέρχονται από εκκλησίες της περιφέρειας της, θα ανταποκριθεί η Μονή Κύκκου, με την παράδοση του μεγάλης αξίας χειρόγραφου Ευαγγελίου από την  εκκλησία του Αποστόλου Λουκά, στο χωριό Επτακώμη, που βρίσκεται στο Μουσείο της. 

Το Ευαγγέλιο είναι του 11ου αιώνα, γραμμένο πάνω σε δέρμα καλά επεξεργασμένο από τους γναφκιάδες (= βυρσοδέψες) της περιοχής. Ανήκε αρχικά στο μοναστήρι του Αποστόλου Λουκά, που υφίστατο στην περιοχή του χωριού Επτακώμη και ήταν γνωστό για την υψηλού επιπέδου εργασία των μοναχών του στον τομέα της αντιγραφής εκκλησιαστικών βιβλίων. Μετά τη διάλυση του μοναστηριού, το ευαγγέλιο αυτό αποκτήθηκε από την εκκλησία του Αποστόλου Λουκά του χωριού Επτακώμη.

Ο πρώτος που διαπίστωσε τη μεγάλη αξία του ευαγγελίου ήταν ο αρχιεπίσκοπος Σωφρόνιος, στο τέλος του 19ου αιώνα, που θέλησε να το αποκτήσει προσφέροντας σημαντικό ποσόν στους Εφτακωμίτες, οι οποίοι όμως επέμειναν και επιμένουν να το κρατούν.

Το χειρόγραφο συντηρήθηκε στα εργαστήρια συντηρήσεως του Μουσείου της Ιεράς Μονής Κύκκου από την κ. Σουζάννα Αγαθόκλη και την κ. Δώρα

Βενέζη τα έτη 2007-2008 με έξοδα των Επτακωμιτών του Συνδέσμου «Απόστολος Λουκάς» Αγγλίας. Το χειρόγραφο, που χρονολογείται στον 11ο

αιώνα, αριθμεί 307 περγαμηνά φύλλα, διαστάσεων 257 x 210 χιλ. Σε κάθε πλήρη σελίδα υπάρχει φαιόγραφο κείμενο 20 στίχων. Η αρχή κάθε ευαγγελίου διακοσμείται με πολύχρωμο ζωγραφικό επίτιτλο σε σχήμα «Π». Στη σελίδα 84β διασώζεται ολοσέλιδη μικρογραφία του Κύπριου στην καταγωγή ευαγγελιστή Μάρκου. Ο ευαγγελιστής Λουκάς εικονίζεται στη σελίδα 143β.  Οι άλλοι δύο ευαγγελιστές Ματθαίος και Ιωάννης έχουν απολεσθεί. Το αρχικό δέσιμο του χειρογράφου έχει καταστραφεί, ενώ μέρος από τα κείμενα των Ματθαίου και Ιωάννη έχουν χαθεί.

Επίσης, θα πρέπει να ανταποκριθεί θετικά και να παραδώσει στην κοινότητα Ριζοκαρπάσου και στην Επισκοπή Καρπασίας αυτός , που φέρεται να έχει το χειρόγραφο ( 1623) του Ακακίου μοναχού με τις   Ακολουθίες των πέντε Αγίων της Καρπασίας: Φίλωνος, Συνεσίου, Θύρσου, Φωτεινής και  Σωζόμενου.   Το χειρόγραφο ήταν στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας Ριζοκαρπάσου.

Α. ΒΙΚ

 

Share this post