Καρπασίας: Δεν είμαι εναντίον της ποινικοποίησης του τσαρλατανισμού, που εκμεταλλεύεται την πίστη

Καρπασίας: Δεν είμαι εναντίον της ποινικοποίησης του τσαρλατανισμού, που εκμεταλλεύεται την πίστη

Την Τετάρτη, 3 Μαρτίου,  στις 22:00 στο ΡΙΚ και στην εκπομπή “ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ”, που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Δημόπουλος, ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος μιλά για την πολύκροτη υπόθεση της Μονής Οσίου Αββακούμ. Ο κ. Χριστοφόρος , ο οποίος είναι μέλος του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου για τους δύο εν αργία Αρχιμανδρίτες, παραδέχεται στο απόσπασμα , που θα δείτε  πιο κάτω, αυτό , που από την πρώτη ημέρα είχαμε επισημάνει ότι: δεν μπορεί να γίνονται Ηγούμενοι και Γέροντες άνθρωποι νεαρής ηλικίας. 

Για πολύ καιρό ήξεραν, και συζητούσαν μεταξύ τους οι Μητροπολίτες για όσα συνέβαιναν στη Μονή, αλλά δεν έκαναν τίποτα, υποστηρίζει. Βέβαια, μεταξύ αυτών είναι και ο ίδιος , ο οποίος φέρεται ως στενός σύμβουλος του Αρχιεπισκόπου. Επίσης, δεν λέει για ποιό λόγο η Ιερά Σύνοδος , δεν έχει αναζητήσει ακόμη ευθύνες από τον Μητροπολίτη Ταμασσού και Ορεινής Ησαΐα. Ο Επίσκοπος Χριστοφόρος παραβλέπει την έφοδο , που έκανε ο κ. Ησαΐας στην Μονή Οσίου Αββακούμ και το κατά πόσον οι ενέργειες του ήταν νόμιμες και συνάδουν για Ιεράρχη της Εκκλησίας. Δεν ομιλεί και για τον νεαρό Αρχιμανδρίτη της Μητρόπολης Ταμασσού Ηρακλείδιο ( κατά κόσμο Στυλιανό Κλεάνθους), ο οποίος φαίνεται ότι δημιουργεί προβλήματα στην Εκκλησία και φέρεται να “καθοδηγεί” πνευματικά τον Μητροπολίτη Πάφου Τυχικό. Επίσκοπος ο ίδιος από το 2007 και μέλος της Ιεράς Συνόδου δεν μας λέει, γιατί η Ιερά Σύνοδος  , ενώ γνώριζε , δεν είχε ασχοληθεί με την περίπτωση του εν αργία από πέρσι Μητροπολίτη πρώην Κιτίου Χρυσοστόμου και  πως γίνεται ανεκτή  η εδώ και χρόνια στάση του Μητροπολίτη Μόρφου Νεοφύτου και του νέου Μητροπολίτη Πάφου Τυχικού, οι οποίοι   σε αρκετά μείζονος σημασίας ζητήματα δεν ακολουθούν τις ομόφωνες αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου. Άραγε, όταν πρόκειται για τους Ιεράρχες υπάρχει “αδελφική αλληλεγγύη και για τους άλλους κληρικούς διαφορετική αντιμετώπιση; Επίσης, θα ήταν καλό να γνωρίζουμε την θέση του ιδίου και της Ιεράς Συνόδου αναφορικά με την παράνομη ανέγερση Μονής της Μητροπόλεως Κωνσταντίας μέσα στην απαγορευμένη περιοχή Natura, στο Κάβο Γκρέκο. 

Στην εκπομπή ο κ. Χριστοφόρος μιλά καθήμενος στην άνετη πολυθρόνα του γραφείου του στην Αρχιεπισκοπή, φέρει το εγκόλπιο του και , αντί για καλυμμάχι, καλπάκι μοναχού, προφανώς για να δείξει ότι είναι ο ίδιος   Γέροντας. Σημειώνω ότι το φαινόμενο του νοσηρού γεροντισμού δεν απαντάτε μόνο σε νεαρούς κληρικούς, αλλά και σε παρεκκλησιαστικές οργανώσεις-αδελφότητες, οι οποίες προσπαθούν να καθυποτάξουν την ελευθερία των ανθρώπων. Για την δράση και τις μεθόδους τους, δηλαδή για το κατά πόσον κινούνται με ορθόδοξο εκκλησιαστικό φρόνημα,  σίγουρα έχει γνώση ο κ. Χριστοφόρος.  

“Χαίρομαι, που αγρίεψε ο κόσμος. Είναι υγειής αντίδραση” δηλώνει και τάσσεται υπέρ της πρότασης του ΑΚΕΛ, το οποίο δεν κατονομάζει, για την ποινικοποίηση του τσαρλατανισμού, που εκμεταλλεύεται την πίστη.

Επίσης, μιλά για θαυματουργές εικόνες και τα φημισμένα λείψανα, που ο κόσμος σχηματίζει ουρές για να τα προσκυνήσει, και, όπως λέει,  όταν θα φύγουν θα είναι ένα πυροτέχνημα “και εμείς θα μείνουμε οι ίδιοι”. 

Ο Θεοφιλέστατος, αν και προβαίνει σε ορισμένες ορθές διαπιστώσεις,  μέχρι σήμερα δεν έχει απαντήσει για το ποσό το συγκεντρώθηκε, όταν το 2013 ήρθε στην Κύπρο η κάρα του Αποστόλου Ανδρέα. Και κυρίως, δεν έδωσε απολογισμό στον λαό για την διάθεση των χρημάτων, που συγκεντρώθηκαν στην Κύπρο και στο εξωτερικό. 

Επίσης, ο Επίσκοπος Καρπασίας αποφεύγει να μιλήσει για την έπαυλη,  που ανήγειρε σε προνομιακή γη της Εκκλησίας στο  Πεντάκωμο, στην  ακτή του Αγίου Γεωργίου του Αλαμάνου.

Η έπαυλη είναι κτισμένη σε λόφο , με άπλετη θέα στην θάλασσα, κοντά στο εστιατόριο Agios Georgios Alamanou Beach.

Θεοφιλέστατε, και αυτά σκανδαλίζουν τον κόσμο. Αφού, λοιπόν, αποφασίσατε να μιλήσετε, αναμένουμε και τις απαντήσεις σας στα δύο ζητήματα, που σας αφορούν. Από “δικαιολογίες” και λόγια έχει χορτάσει ο κόσμος . Περιμένει πράξεις. Αυτές θα δείξουν την πραγματική μετάνοια, για την οποία μιλά με έμφαση ο Επίσκοπος Χριστοφόρος. Και ένα τελευταίο: Τί γίνεται με το Ίδρυμα “Άγιος Νεκτάριος” στην Αγλαντζιά , το οποίο ίδρυσε το 1969 ο μακαριστός Αρχιμ. Κωνσταντίνος Λευκωσιάτης και το νηπιαγωγείο “Αγία Φιλοθέη”;

Α. Βικέτος

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ. Τετάρτη 3 Μαρτίου στις 22:00 στο ΡΙΚ

Share this post