«Κανείς δεν γνωρίζει, γιατί δεν λύθηκε το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά», δήλωσε ο Ναμί
Διατείνεται ότι ο Αναστασιάδης έφυγε από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης και είπε στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι “θα μπορούσε να συζητήσει ακόμη και λύση δύο κρατών στο μέλλον”.
“Ο Αναστασιάδης έφυγε από το τραπέζι ( της διαπραγμάτευσης στο Κραν Μοντανά, συνάντησε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ζητώντας του να μην τον πιέσουν και λέγοντας μάλιστα ότι θα μπορούσε να συζητήσει ακόμη και λύση δύο κρατών στο μέλλον”, υποστήριξε ο Οζντίλ Ναμί (Özdil Nami), πρώην “υπουργός εξωτερικών”, βουλευτής και διαπραγματευτής.
“Η Τουρκία ήταν εκεί. Έδειξε την πρόθεσή της να τελειώσει. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Γκουτέρες έκανε ένα αίτημα στον Αναστασιάδη λέγοντας ‘Ας το τελειώσουμε απόψε’. Ακόμη και η Ελλάδα είπε ‘τώρα καταλαβαίνουμε πόσο σοβαρό είναι αυτό’. Αλλά ο Αναστασιάδης έφυγε από το τραπέζι για έναν λόγο που δεν γνωρίζω ακριβώς ούτε σήμερα», είπε ο Nami
Η εφημερίδα Kıbrıs Postası (31.07.23 kibrispostasi.com) γράφει ότι ο Οζντίλ Ναμί (Özdil Nami) ήταν καλεσμένος στη σειρά ομιλιών «Συζητήσεις με Αμμοχωστιανούς» που διοργανώνει η επαρχιακή επιτροπή Αμμοχώστου του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP). Μιλώντας στην εκδήλωση που είχε θέμα: «Ξεκινά μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία στην Κύπρο;», ο Ναμί δήλωσε ότι η θυελλώδης περίοδος στο Κυπριακό είναι πίσω μας.
«Το πλοίο ανατράπηκε κατά τη διάρκεια αυτής της θυελλώδους περιόδου και θα χρειαστεί χρόνος για να πλεύσει ξανά», ανέφερε ο Ναμί και συνέχισε ως εξής: «Αυτό που βλέπω είναι ότι η διεθνής κοινότητα δεν πίεσε πολύ τα μέρη στη διαδικασία που οδήγησε στο Κραν Μοντανά. Είπαν: ‘Αν το θέλουν και οι δύο πλευρές, ας γίνει’. Η ΕΕ παρείχε στήριξη. Έθεσε στη διάθεσή μας ό,τι ζητήσαμε. Όταν πλησιάσαμε στο τέλος της διαδικασίας, το θέμα του χάρτη ήρθε ενώπιον μας ως ένα δύσκολο ζήτημα. Τέλος, ήταν προφανές ότι υπήρχαν προβλήματα με το θέμα της ασφάλειας. Προκειμένου να αποφύγουμε ένα τροχαίο ατύχημα εκεί, πραγματοποιήσαμε μια ακόμη συνάντηση πριν από την κύρια συνάντηση. Ήρθαν εμπειρογνώμονες από την Τουρκία, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Συζητήθηκε τι θα μπορούσε να γίνει και ως αποτέλεσμα της καλής προετοιμασίας, περάσαμε στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων. Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τα εξής. Αν δεν είχαμε φτάσει στο σημείο ολοκλήρωσης των υποκεφαλαίων του Κυπριακού, δεν θα είχαμε προσκληθεί στη διάσκεψη στην Ελβετία. Μίλησαν με τα Ηνωμένα Έθνη, μίλησαν με τους εγγυητές, όλοι είχαν πειστεί ότι αυτό το πρόβλημα μπορούσε να τελειώσει με μια τελική κίνηση».
Ο Nami είπε ότι μετά την κατάρρευση στο Κραν Μοντάνα, πιστεύει ότι η Άγκυρα έπρεπε να αυξήσει την επιφυλακή της στο Κυπριακό λόγω των εκλογών στην Τουρκία και συνέχισε την ομιλία του ως εξής: «Η στροφή της Τουρκίας στο Κυπριακό δεν ήταν ορθολογική. Είχε να κάνει με την εσωτερική πολιτική. Ήταν για τη νίκη στις εκλογές. Συνέβη και αυτό. Σήμερα βγήκε ο λογαριασμός γι’ αυτό. Η οικονομία έχει καταστραφεί. Είναι δύσκολο να ανακάμψει. Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε ότι πρέπει να επιστρέψουμε στο δρόμο της λογικής. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με μία μόνο μεταβλητή. Για να ανακάμψει η οικονομία, πρέπει να βελτιωθούν και οι εξωτερικές σχέσεις».
Ο Τουρκοκύπριος πολιτικός υποστήριξε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα ζητήσουν μια ανοικτή διαδικασία διαπραγμάτευσης την επόμενη περίοδο και αν η διαδικασία διαπραγμάτευσης δεν ολοκληρωθεί εντός της καθορισμένης περιόδου, τα Ηνωμένα Έθνη θα εισέλθουν στη διαδικασία διαιτησίας, αλλά υποστήριξε ότι η διαδικασία αυτή θα είναι πολύ πιο εύκολη από την περίοδο του σχεδίου Ανάν.
Δήλωσε ότι θα παρουσιαστούν επιλογές στα μέρη και ότι θα υπάρχει παράγοντας πίεσης για μια λύση και ότι αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει μια κατάσταση όπου οι Ελληνοκύπριοι δεν θα χάσουν.
Επίσης, εκτίμησε ότι σε μια αρνητική κατάσταση θα υπάρχει κόστος αυτή τη φορά για τους Ελληνοκύπριους και πρόσθεσε: ” οι «σκοτεινές δυνάμεις», που επωφελούνται από το γεγονός ότι το βόρειο τμήμα του νησιού είναι μη αναγνωρισμένο και εκτός του διεθνούς δικαίου θα προσπαθήσουν να υπονομεύσουν τη διαδικασία και ότι το CTP και όλα τα κόμματα, που τάσσονται υπέρ της λύσης, θα πρέπει να τις καταπολεμήσουν”.
Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης οι βουλευτές του CTP Fikri Toros, Erkut Şahali και Şifa Çolakoğlu, ο δήμαρχος Αμμοχώστου Dr Süleyman Uluçay, ο πρόεδρος της περιφέρειας Αμμοχώστου του CTP Oktay Kayalp και ο πρώην πρόεδρος του CTP Ferdi Sabit Soyer.
Αντιδράσεις από Τουρκοκύπριους πολιτικούς για το θέμα του χτισίματος τζαμιού στον Απόστολο Ανδρέα
Η Yeni Bakış (01.08.23) δημοσιεύει συνέντευξη του βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ερκούτ Σαχαλί, ο οποίος χαρακτήρισε ως πρόσκληση το κτίσιμο τζαμιού στον Απόστολο Ανδρέα.
«Η άδεια του υπουργείου παιδείας για την ανέγερση τζαμιού και μαθημάτων Κορανίου στη Μονή Αποστόλου Ανδρέα γίνεται πάντα στο πλαίσιο ενός σχεδίου. Η επιθυμία για την ανέγερση τζαμιού στον Απόστολο Ανδρέα, που έχει υψηλή πνευματική αξία για τον χριστιανικό κόσμο, μυρίζει πρόκληση. Θα πρέπει να αναρωτηθούμε ποια θα ήταν η αντίδρασή μας αν είχαμε ακούσει ότι χτίζεται παρεκκλήσι στο Χάλα Σουλτάν, το οποίο έχει πνευματική αξία για τους μουσουλμάνους. Ποτέ δεν λαμβάνεται υπόψη ότι τέτοιες πρωτοβουλίες θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στους Ελληνοκύπριους που περνούν από το νότο στο βορρά, τους οποίους έχουμε ανάγκη κυρίως από οικονομική άποψη, και ότι κάποιοι από αυτούς θα εγκαταλείψουν τη διέλευση προς αυτή την πλευρά μας. Θεωρώ ότι αυτό το βήμα έγινε χωρίς να υπολογίσουμε τι θα κερδίσουμε ή θα χάσουμε. Είναι γεγονός ότι σήμερα ζούμε με την λογική ότι , ‘χρειαζόμαστε τα ψώνια που θα κάνουν οι Ελληνοκύπριοι, με λίγα λόγια χρειαζόμαστε τα ευρώ που θα ξοδέψουν’. Πέρα από την οικονομική διάσταση του θέματος, πρόσφατα αρχίσαμε να ακούμε πολύ συχνά πολιτικές και συζητήσεις για τα θρησκευτικά μαθήματα και τον τρόπο ζωής του λαού μας. Ως Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, έχουμε διατυπώσει τη θέση μας για αυτά τα θέματα εδώ και καιρό και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε από εδώ και πέρα», ανέφερε.
Ρότζερς: Νοοτροπία λεηλασίας
Εξάλλου, η ανεξάρτητη βουλευτής, Τζαλέ Ρεφίκ Ρότσερς, δήλωσε ότι «το περιβάλλον και η πολιτιστική κληρονομιά καταστρέφονται με νοοτροπία λεηλασίας».
Σε γραπτή δήλωσή της ανέφερε ανάμεσα σε άλλα και τα εξής: «Αυτό που συνέβη στο Αρχαίο Λιμάνι της Κερύνειας είναι ντροπή. Είμαστε τυχεροί που έχουμε στη χώρα μας το μοναδικό αρχαίο λιμάνι από την περίοδο των Λουζινιανών στη Μεσόγειο, αλλά κατά την αποκατάσταση αυτού του λιμανιού, για κάποιο λόγο, η κυβέρνηση δεν σκέφτηκε να κάνει αίτηση στο Ανώτατο Συμβούλιο Μνημείων (δεν είναι σαφές τι κάνουν), αλλά αποφάσισε να ρωτήσει, όταν το σκυρόδεμα χύνεται μήνες αργότερα! Φυσικά, όλοι προσεγγίζουν με καχυποψία, ψάχνοντας για κάτι από κάτω. Θα ερευνηθούν αυτοί που ζημιώνουν το κράτος ρίχνοντας και σπάζοντας αυτά τα σκυροδέματα; Οι βραχόμαζες 3000 ετών του Βασιλείου της Λαμπούσας δίπλα στο Mare Monte δόθηκαν επίσης σε ιδιωτική εταιρεία με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια αυτής της κυβερνητικής περιόδου. Αντί για σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά, χτίζεται τζαμί στη Μονή Αποστόλου Ανδρέα. Είναι δυνατόν να επεκταθεί αυτός ο κατάλογος, συνοπτικά, αυτό που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νοοτροπία που ασχολείται με τη λεηλασία και όχι με την προστασία της υπάρχουσας πολιτιστικής κληρονομιάς».
Πηγή: Κλάδος Τουρκικών Θεμάτων ΓΤΠ-Επισκόπηση Τύπου