Καλίν: “Ο Πούτιν θέλει να χαράξει νέα σύνορα”

Καλίν: “Ο Πούτιν θέλει να χαράξει νέα σύνορα”

Σε συνέντευξη στη Welt ο επιστήθιος σύμβουλος του τούρκού προέδρου προσπαθεί να εξηγήσει την πολιτκή Ερντογάν στο ουκρανικό. 

Ο Ιμπραχίμ Καλίν είναι ο εξ απορρήτων άνθρωπος του Τούρκου προέδρου. Βρίσκεται δίπλα του τα τελευταία 15 χρόνια ως πολιτικός σύμβουλος και διαμεσολαβητής. Πολλοί μάλιστα στη χώρα του θεωρούν ότι κάλλιστα μπορεί να αναλάβει υψηλά αξιώματα. Ο ίδιος όμως λέει ότι είναι μεν “ηγετική προσωπικότητα”, αλλά όχι κομματικός πολιτικός.  Στη σημερινή Die Welt επιχειρεί να εξηγήσει την πολιτική Ερντογάν στο ουκρανικό. Πώς δηλαδή είναι δυνατόν να δίνει από τη μια πλευρά ντρόουνς στο Κίεβο και από την άλλη ως κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ να αντιτίθεται στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Πώς γίνεται αυτό; τον ρωτά ευθέως ο Γερμανός δημοσιογράφος.

“Δεν αποδίδουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας”

Ukraine | Treffen Wolodymyr Selenskyj mit Tayyip Erdogan

Από πρόσφατη επίσκεψη του Ερντογάν στο Κίεβο, όπου συνάντησε τον ουκρανό ομόλογό του

“Οι χώρες σχηματίζουν και δικές τους συμμαχίες με άλλες” απαντά, “το ΝΑΤΟ είναι η σημαντικότερη και η πιο επιτυχημένη στρατιωτική συμμαχία που έχει δει ποτέ ο κόσμος, είμαστε βασικό μέλος της. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συμμετέχουμε και σε άλλες συμμαχίες, όπως στην κεντρική Ασία, τον Καύκασο, την Εγγύς Ανατολή ή την Αφρική, ή ότι δεν μπορούμε να έχουμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία ή την Κίνα. Για μας η εξωτερική πολική δεν είναι ένα παιγνίδι μηδενικού αθροίσματος, όπου μια συμμαχία είναι δυνατή μόνο σε βάρος μιας άλλης”. Ο αρθρογράφος καλεί τον Καλίν να δώσει το στίγμα της τουρκικής διπλωματίας στο ουκρανικό. “Έχουμε να κάνουμε με νέες προκλήσεις τον 21ο αιώνα, άρα χρειαζόμαστε νέους κανόνες και νέες αρχές, με τις οποίες μπορούν και οι δύο πλευρές να αισθάνονται ασφαλείς” απαντά. “Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ανταποκρινόμαστε σε κάθε αίτημα της Ρωσίας, αλλά θα πρέπει να ακούσουμε τους Ρώσους” …. “κυρώσεις κατά της χώρας δεν αποδίδουν, αλλά μεταθέτουν μόνο το πρόβλημα. Είναι καλύτερα να ακούει κανείς την άλλη πλευρά και να αντιλαμβάνεται τους στρατηγικούς ενδοιασμούς της. Η Ρωσία αισθάνεται να απειλείται από το ΝΑΤΟ και ο Πούτιν 30 χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης θέλει να χαράξει νέα σύνορα και να ανανεώσει στρατηγικές συμμαχίες”. Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι κανείς δεν μπορεί να τα έχει καλά με όλους, κι αν η Τουρκία αποτελεί εξαίρεση, απαντά ως εξής: “Βλέπουμε την εξωτερική πολιτική από μια προοπτική 360 μοιρών. Ποτέ δεν απωθούμε κάποιον, όταν μας τείνει το χέρι. Ο γεωγραφικός μας χώρος το επιβάλλει, αλλά και μας βοηθά παράλληλα. Δεν σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να είμαστε σύμφωνοι σε όλους τους τομείς, ούτε και με τη Ρωσία. Δεν έχουμε αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας, δεν στηρίζουμε την πολιτική στη Συρία και τις ομάδες μισθοφόρων Βάγκνερ στη Λιβύη. Αλλά δεν χρειάζεται γι αυτό να τσακωθούμε”.

Türkei | Inflation

                                                                          Ο κόσμος υποφέρει από τον πληθωρισμό, ο Καλίν ρίχνει την μπάλα στους … δημοσιογράφους

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Ιμπραχίμ Καλίν γίνεται και πιο προσωπικός. “Το να ακούς και να συμβουλεύεις, δεν σημαίνει ότι αποδέχεσαι όλες τις προτάσεις” λέει για τις σχέσεις του με τον Ερντογάν. “Όταν παίρνει μιαν απόφαση, την υπερασπίζεται μέχρι τέλους. Αυτό χαρακτηρίζει έναν ισχυρό ηγέτη, θαυμάζω το πολιτικό του ένστικτο”. Για τη διαχείριση του πληθωρισμού δηλώνει αισιόδοξος και τα βάζει με τον τύπο. “Οι λεγόμενοι εμπειρογνώμονες, και σε αυτούς με κάθε σεβασμό συμπεριλαμβάνω και τους δημοσιογράφους, συνεχώς κάνουν λάθη. Αστειευόμενος τους λέω ότι αν είχατε άλλο πόστο, θα είχατε απολυθεί δέκα φορές”. Τέλος για τις σχέσεις της χώρας του με τη Γερμανία ο Ιμπραχίμ Καλίν υπογραμμίζει ότι δεν είναι στο επίπεδο που θα ήθελε. “Πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στην εκ νέου ευθυγράμμιση των στρατηγικών μας συμφερόντων και ιστορικών απόψεων”.

ΠΗΓΗ: dw (Ειρήνη Αναστασοπούλου)

ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ: Ο Ιμπραχίμ Καλίν στην εκπομπή της DW Conflict Zone

Share this post