Κάλαντα στο Φανάρι

Κάλαντα στο Φανάρι

Χαρούμενες παιδικές και νεανικές φωνές πλημμύρησαν τους χώρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά την καθιερωμένη επίσκεψη της Ρωμαίηκης νεολαίας, την παραμονή της του Χριστού Γεννήσεως, για να τραγουδήσουν τα παραδοσιακά Κάλαντα και να λάβουν τις θερμές και εγκάρδιες ευχές του πνευματικού τους πατέρα, Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.

Μικροί και μεγάλοι ανέμεναν τον Παναγιώτατο, στον αυλόγυρο του Πατριαρχείου, μπροστά από το στολισμένο δένδρο, ψάλλοντας τα χριστουγεννιάτικα Κάλαντα.

“Σε χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα και με γιορτινή διάθεση, ο Πατριάρχης  σας καλωσορίζει στο Σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας, για να ανταλλάξουμε πρόσωπον προς πρόσωπον ευχές, για να ψάλλουμε και να ακούσουμε τα Κάλαντα, για να αναπτερωθούν οι ελπίδες μας για το μέλλον της Ομογενείας”, είπε,  ο Πατριάρχης, στην ομιλία του, προς τις νέες και τους νέους της Ομογενείας, τους οποίους δέχθηκε στον Πατριαρχικό Ναό. Επίσης, σημείωσε: “Στις γιορτές συμπυκνώνεται η ζωή, ηρεμούν οι αισθήσεις, αποκαλύπτεται το βάθος της πραγματικότητος, μιλούν οι καρδιές, γλυκαίνουν τα πρόσωπα των ανθρώπων, ανοίγει η πύλη του ουρανού. Αληθινή γιορτή είναι κάτι διαφορετικό, κάτι περισσότερο από ελεύθερο χρόνο, από ξεκούραση και διασκέδαση. Στην παράδοσή μας, η γιορτή ήταν συνδεδεμένη άρρηκτα με τη λατρεία του Θεού, με τη Θεία Λειτουργία, με κεντρικά γεγονότα της πίστης μας, με τη μνήμη Αγίων και Μαρτύρων. Η γιορτή είναι «ημέρα ευχαριστίας και δοξολογίας του Θεού», «σχόλη», όχι αργία. Όταν γιορτάζουμε χωρίς αναφορά στον Θεό, τότε δεν πρόκειται ακριβώς για γιορτή. Γιορτάζουμε τον εαυτό μας. Αυτό συνηθίζεται σήμερα, δυστυχώς. Και λησμονούμε ότι η γιορτή είναι ζώσα παράδοση και κοινή κληρονομιά, είναι κοινοτικό, εκκλησιαστικό γεγονός και όχι ατομική υπόθεση. Ισχύει η αλήθεια ότι ο τρόπος με τον οποίο γιορτάζουμε συνδέεται άμεσα με το πως βλέπουμε τον εαυτό μας, τη ζωή μας, το νόημα και τη προοπτική της, τη σχέση μας με το παρελθόν και το μέλλον μας, με την ελευθερία και την ευτυχία μας”.

Αναφερόμενος στον τρόπο που εορτάζονται τα Χριστούγεννα στη σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης, “αποκομμένα πλέον από τη Γέννηση του Σωτήρος Χριστού, «Χριστούγεννα», δηλαδή, «χωρίς Χριστό»”, ο Πατριάρχης τόνισε:

“Εμείς αντιστεκόμαστε. Και αυτό το πράττουμε ευρύτερα και με τον τρόπο με τον οποίο ζούμε και γιορτάζουμε όλες τις μεγάλες μας γιορτές, οι οποίες έχουν πάντοτε αυτόν τον παραδοσιακό, τον χριστιανικό, τον Κωνσταντινουπολίτικο χαρακτήρα. Βασικό χαρακτηριστικό του πολιτισμού μας είναι η «αίσθηση της κοινότητας», η αλληλεγγύη και αυτό που ονομάζουμε «πολιτισμός του προσώπου». Δεν είμαστε μόνον ο εαυτός μας. Εκπροσωπούμε μία ιστορία, μία κουλτούρα, μία γλώσσα, μία ταυτότητα, μία ιεράρχηση αξιών υπέροχη. Δεν υπάρχει τίποτε πιο άγονο, πιο αποξηραμένο, πιο συρρικνωμένο από τον κλεισμένο στον εαυτό του άνθρωπο. Είναι βέβαιο ότι το μέλλον δεν ανήκει σε αυτόν, δεν ανήκει στον «μη-πολιτισμό» του ατομοκεντρισμού, στο «περίκλειστο άτομο»”.

Επίσης , ο Πατριάρχης μίλησε για την παράδοση της Ρωμηοσύνης και για το χρέος της νεολαίας της να την διασώσει, να την καλλιεργήσει και να την συνεχίσει: “Γεννηθήκατε εδώ, εδώ μεγαλώσατε, και πρέπει να μείνετε εδώ, πιστοί φύλακες της ανεκτίμητης κληρονομιάς των Πατέρων, της ευγενείας του Γένους, του τρόπου του βίου της Ρωμιοσύνης. Για να αναδειχθήτε άξιοι διάδοχοι των γενεών που πέρασαν φυλάσσοντας Θερμοπύλες, πρέπει να είσθε δυνατοί, να αποκτήσετε παιδεία, γλωσσομάθεια, γνώση και αγάπη για τις παραδόσεις μας. Πρέπει να νιώθετε υπερήφανοι που εκπροσωπείτε ένα πνευματικό πολιτισμό από τους πιο υψηλούς, τους πιο φιλανθρώπους, τους πιο προοδευτικούς που γνώρισε η ανθρωπότητα. Να καυχάσθε που είσθε τέκνα της Πόλης του Κωνσταντίνου, μιάς από τις πιο ιστορικές πόλεις της ανθρωπότητας. Η Πόλη πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο των ενδιαφερόντων σας. Είσθε η νέα γενιά, με τα δικά της χαρίσματα, με τα όνειρα αλλά και το χρέος της συνέχισης της ζωής της Ομογενείας. Πρέπει να συνειδητοποιήσετε το βάρος και το βάθος της ευθύνης σας. Πρέπει να κατανοήσετε ότι οι πολύτιμες, μοναδικές παραδόσεις της Ρωμιοσύνης εδώ στην ιστορική κοιτίδα της, όχι μόνον δεν σας εμποδίζουν να είσθε σύγχρονοι άνθρωποι, να προκόψετε επαγγελματικά, να χαίρεσθε τη ζωή, αλλά σας ενισχύουν, δίνουν ένα υψηλότερο νόημα, μία κατεύθυνση γεμάτη φως σε όλες τις προσπάθειές σας. Γιατί οι αξίες της Ρωμιοσύνης έχουν εμβέλεια πανανθρώπινη. Είναι γεμάτες ομορφιά, ανθρωπιά, αλληλεγγύη, εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού και στη δύναμη της θέλησης και της ελευθερίας του ανθρώπου. Αν δεν αγωνισθήτε εσείς για τη διάσωση και ανάδειξη της πατρώας παρακαταθήκης, ποιος άλλος θα το πράξη; Είσθε η ελπίδα της Ομογενείας. Να εργάζεσθε με θάρρος, με φαντασία, με ωραίες ιδέες, με προοπτική, με οράματα. Να συμμετέχετε δυναμικά σε νέες πρωτοβουλίες για την προβολή της πολιτισμικής μας κληρονομιάς”.
Σε όλα αυτά, διαβεβαίωσε, “έχετε και θα έχετε τη στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Είσθε ποίμνιο της Μεγάλης Εκκλησίας στην Πόλη των Πόλεων και πρέπει να παραμείνετε συσπειρωμένοι γύρω από το Πατριαρχείο μας μιμούμενοι το λαμπρό παράδειγμα των προγόνων σας”.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος  αναφέρθηκε στην απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αφιερώσει το έτος 2020 στον «ποιμαντικόν ανακαινισμόν και την οφειλετικήν μέριμναν διά την νεολαίαν» και ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο αυτό το Πατριαρχείο   σκοπεύει να οργανώσει  μία μεγάλη εκδήλωση για όλους τους ορθοδόξους νέους που ζουν  στην Τουρκία.

Προηγουμένως, τον Παναγιώτατο προσφώνησε ο πρόεδρος του Μορφωτικού και Καλλιτεχνικού Συνδέσμου Φερίκιοϊ ΕΡ.Θ.Ο. Χρήστος Δαφνοπατίδης.

Οι νέες και οι νέοι της Ομογενείας, μαζί με τους εκπαιδευτικούς των σχολείων Ζωγραφείου και Ζαππείου, έψαλαν Χριστουγεννιάτικα τραγούδια, ενώ ο Μ.Αρχιμανδρίτης Βησσαρίων, έπαιξε ούτι και τραγούδησε τα παραδοσιακά Βυζαντινά και Σηλυβριανά Κάλαντα.

ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Οικ. Πατριαρχείου
ΦΩΤΟ: Ν. Μαγγίνας

Share this post