Και πάλι προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis

Και πάλι προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis

Η Άγκυρα απτόητη από τις διεθνείς αντιδράσεις συνεχίζει τον “πόλεμο νεύρων” και το Oruc Reis,  ενώ βρίσκονταν στην κυπριακή ΑΟΖ και έστριψε βόρεια προς το λιμάνι της Αττάλειας στις 3 τα ξημερώματα,  δύο ώρες έκανε  αναστροφή, αλλάζοντας πορεία προς τα νοτιοδυτικά, «χαράζοντας»  πορεία επιστροφής προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Το Oruc Reis  συνοδεύουν τα βοηθητικά του Ataman και CengizHan και ένας στολίσκος από περίπου 10 τουρκικά πολεμικά πλοία.

Στην πραγματικότητα το τουρκικό ερευνητικό κάνει αυτό που δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος είπε πως «σκανάρει» τον βυθό “σε όλη την περιοχή που προβλέπεται  NAVTEX”. Πρόσθεσε ότι το σκάφος κινείται εντός της «περιοχής ερευνών».

Τηνανησυχία του για τις εντάσεις που προκαλούνται από τις μονομερείς αποφάσεις της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τις πετρελαϊκές έρευνες, οι οποίες θα πρέπει να σταματήσουν για να υπάρξει διάλογος μεταξύ των γειτονικών χωρών και συμμάχων στους κόλπους του ΝΑΤΟ, εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του  με τονΈλληναπρωθυπουργό,Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα ενισχυθεί η γαλλική στρατιωτική παρουσία, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελιζέ. «Προκειμένου να εκτιμήσει καλύτερα την κατάσταση σε αυτήν την περιοχή της Μεσογείου και να δείξει τη βούλησή του ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό, ο πρόεδρος αποφάσισε να ενισχύσει προσωρινά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο εντός των επόμενων ημερών, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Υπενθυμίζοντας τη σπουδαιότητα να επιλυθούν οι τρέχουσες διαφορές μέσω του διαλόγου», υπογράμμισε «την ανάγκη βαθύτερου διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και χαιρέτισε, ως προς αυτό, τη μεσολαβητική πρωτοβουλία της Γερμανίας», συνεχίζει το κείμενο.

 

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ , Νίκος Δένδιας, μεταβαίνει σήμερα  στο Ισραήλ, όπου θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου (Benjamin Netanyahu). Προηγουμένως, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι (Gabi Ashkenazi).

Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, καθώς και στη συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ σε διμερές επίπεδο, και στο πλαίσιο του σχήματος 3+1.

 

 

 

Share this post