Και πάλι ικανοποιημένος από το Ε.Σ. ο Αναστασιάδης, ενώ η Άγκυρα παριστάνει την ενοχλημένη

Και πάλι ικανοποιημένος από το Ε.Σ. ο Αναστασιάδης, ενώ η Άγκυρα παριστάνει την ενοχλημένη

Σχόλια από ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ- Συνάντηση Αναστασιάδη με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ

Ικανοποίηση για την αλληλεγγύη και τη στήριξη των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αποτυπώνεται στα συμπεράσματα που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας σήμερα σε συνέντευξη τύπου , στις Βρυξέλλες, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου και της συνάντησής του με το ΓΓ του ΟΗΕ. Για το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Τουρκίας ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε : “Με βάση τα συμπεράσματα της 25ης Μαρτίου αυτό προβλέπεται, όμως δεν αποφασίζω εγώ, η ουσία είναι ότι το Συμβούλιο με ξεκάθαρη τοποθέτηση προειδοποιεί”. 

Στην εισαγωγική του δήλωση,σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση ,  ο πρόεδρος Αναστασιάδης  ανέφερε:

«Όπως καλά γνωρίζετε, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο άρχισε χθες τις εργασίες του με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Guterres.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος είχα την ευκαιρία με εκτεταμένη παρέμβασή μου, να επισημάνω μια σειρά έκνομων ενεργειών της Τουρκίας, όπως:

α) τις παραβιάσεις της Διεθνούς Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας, και μιλούμε πάντα για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

β) τα επιχειρούμενα νέα τετελεσμένα επί του εδάφους με την αλλοίωση του καθεστώτος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

γ) τη δημιουργία αεροπορικής βάσης για μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Λευκόνοικο και την πρόθεση κατασκευής στρατιωτικής ναυτικής βάσης στο Τρίκωμο.

δ) τη μεθοδευμένη ροή μεταναστών και τα προβλήματα δημογραφικής αλλοίωσης που προκαλούνται στην Κύπρο.

ε) την αξίωση της Τουρκίας αλλά και της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας για αλλαγή βάσης λύσης του Κυπριακού από διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, που είναι πάντοτε σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, σε λύση δύο κρατών.

Υπέδειξα πως οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, αλλά και το κοινό έδαφος που αναζητείται, περιλαμβάνονται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στους όρους εντολής του Γενικού Γραμματέα.

Θα πρέπει να πω ότι σε απάντησή του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αλλά και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Von der Leyen και ο Ύπατος Εκπρόσωπος κ. Josep Borrell, τόνισαν πως η επιδιωκόμενη από την Τουρκία και την Τουρκοκυπριακή ηγεσία λύση, είναι «Non-starter» γιατί βρίσκεται σε αντίθεση με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, σε αντίθεση με τους όρους εντολής του Γενικού Γραμματέα, αλλά και από ευρωπαϊκής πλευράς ενάντια στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας των ηγετών της Ε.Ε., μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις και παρεμβάσεις, υιοθετήθηκαν τα Συμπεράσματα για την Τουρκία, με βάση τα οποία, θα πρέπει η εν λόγω χώρα να ανταποκριθεί στα τεθέντα προαπαιτούμενα.

Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την αλληλεγγύη και τη στήριξη των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αποτυπώνεται στα υιοθετηθέντα Συμπεράσματα. Θεωρώ πως εξίσου θερμές ευχαριστίες οφείλω προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, που με τις παρεμβάσεις και του ιδίου έγινε κατορθωτό να επιτύχουμε τα συγκεκριμένα Συμπεράσματα.

https://twitter.com/AnastasiadesCY/status/1408325093076385793?s=20

Θα ήθελα να επισημάνω τα ακόλουθα που περιλαμβάνονται στα Συμπεράσματα, και πρέπει να υπογραμμιστούν:

1. Επαναλαμβάνεται η αμετάκλητη προσήλωση της Ε.Ε. στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με ρητή αναφορά στο Ψήφισμα 1251, απορρίπτοντας έτσι τη θέση της τουρκικής πλευράς, και μιλώ και της τουρκοκυπριακής βεβαίως, για τη λύση δύο κρατών.

2. Τονίζεται η σημασία διατήρησης του καθεστώτος των Βαρωσίων και καλείται η Τουρκία να επιδείξει σεβασμό στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και να αποφύγει οποιεσδήποτε ενέργειες που θα έρχονται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα 550 και 789.

3. Καταγράφεται το στρατηγικό ενδιαφέρον της Ένωσης για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας πως η αποκλιμάκωση θα πρέπει να διατηρηθεί, σύμφωνα με τη Δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021. Δηλαδή, να είναι μια σταθερή και όχι επίκαιρη χάριν σκοπιμοτήτων αποκλιμάκωση των εκνόμων ενεργειών είτε στο Αιγαίο είτε στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου όσον αφορά τη θάλασσα, είτε των έκνομων ενεργειών όσον αφορά το καθεστώς της Αμμοχώστου στο έδαφος.

Είναι μια δήλωση με την οποία ρητά αναφέρεται πως σε περίπτωση που η Τουρκία προβεί εκ νέου σε κλιμάκωση μέσω παράνομων ή μονομερών ενεργειών, η Ένωση θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεση της – την εργαλειοθήκη δηλαδή – για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της ιδίας, αλλά και των κρατών μελών.  Μιλούμε πάντα για το περιεχόμενο των Συμπερασμάτων της 25ης Μαρτίου 2021.

4. Σημειώνεται πως, προκειμένου να υπάρξει η όποια προοπτική εκσυγχρονισμού της Τελωνειακής Ένωσης – και το σημειώνω – θα πρέπει η Τουρκία να υλοποιήσει τις απορρέουσες υποχρεώσεις έναντι του συνόλου των κρατών μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

Συνεπώς, η συζήτηση για τυχόν εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης μετατίθεται για το μέλλον και υπό την πιο πάνω προϋπόθεση, ενώ πρόσθετα σημειώνεται πως απαιτείται ομοφωνία σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για τα όποια περαιτέρω βήματα στο θέμα της Τελωνειακής Ένωσης. Θέλω να παρακαλέσω να καταγραφούν όπως λέγονται και όχι όπως μεταδόθηκαν, και άκουγα το πρωί από το ΡΙΚ ότι τάχα η ΕΕ αποδέχθηκε θετική ατζέντα για την Τουρκία.

5. Επαναλαμβάνεται πως η Ε.Ε. είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία για ενίσχυση τομέων κοινού ενδιαφέροντος, όπως η δημόσια υγεία, η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή, η πάταξη της τρομοκρατίας και περιφερειακά θέματα όπως για παράδειγμα, το θέμα της Λιβύης, το Νακόρνο Καραμπάχ κ.ο.κ, σύμφωνα πάντα με τις προϋποθέσεις που περιέχονται σε προηγούμενα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

6. Καλείται η Επιτροπή όπως υποβάλει πρόταση στο Συμβούλιο για τη χρηματοδότηση Σύρων εκτοπισθέντων στις χώρες φιλοξενίας τους, όπως η Τουρκία, ο Λίβανος, η Ιορδανία και άλλες χώρες της περιοχής, στη βάση της Δήλωσης του Μαρτίου και στο πλαίσιο πάντα της συνολικής μεταναστευτικής πολιτικής της Ένωσης.

Τα πιο πάνω και πάλι υπό την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής της Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας του 2016, η οποία θα πρέπει να εφαρμοστεί αδιακρίτως προς όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Καταληκτικά, η ανάπτυξη μιας αμοιβαίας επωφελούς σχέσης μεταξύ της Τουρκίας και της Ένωσης, κάτι που και η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλω να πω επιδιώκει, εναπόκειται στην ίδια την Τουρκία.

Έρχομαι τώρα στη σημερινή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης μου με τον Γενικό Γραμματέα, εξέφρασα την απογοήτευσή μου για τα αποτελέσματα της άτυπης συνάντησης στη Γενεύη, σαν αποτέλεσμα των προϋποθέσεων που έθεσε η τουρκοκυπριακή και η τουρκική πλευρά προκειμένου να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

ΦΩΤΟ: Marian Blondeel

  Έθεσα, δηλαδή, τους όρους που προέβαλε η Τουρκία – την αναγνώριση κυριαρχίας από τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα του υποτελούς στην Τουρκία μορφώματος, είτε, όπως προέβαλαν στα έξι σημεία του κ. Τατάρ, την αποδοχή λύσης δύο κρατών.

Την ίδια ώρα χαιρέτισα τις θέσεις αρχών του Γενικού Γραμματέα για μη αποδοχή θέσεων που εκφεύγουν των Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των όρων εντολής του, αλλά και την αποφασιστικότητα του να συνεχίσει τις προσπάθειες επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας μέσω σύγκλησης εντός των επόμενων μηνών μιας άτυπης συνάντησης.

Σημείωσα πως, προς αυτόν τον σκοπό, η πλευρά μας συμφωνεί με τη δική του πρόταση όπως υπεβλήθη – και όπως είχαμε και τότε τονίσει στη Γενεύη – για τον διορισμό Ειδικού Εκπροσώπου για το Κυπριακό, εκφράζοντας την ελπίδα πως θα τύχει θετικής ανταπόκρισης από τουρκοκυπριακής και τουρκικής πλευράς.

Την ίδια ώρα, επανέλαβα την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα, αλλά και την πολιτική μου βούληση, τόσο να συμμετάσχω σε μια νέα άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό όσο – και πιο προτιμητέο – να εμπλακούμε σε έναν δημιουργικό και ουσιαστικό διάλογο που θα βασίζεται στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών αλλά και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κράτος μέλος της οποίας είναι και θα συνεχίσει να είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ένας διάλογος που θα αποσκοπεί στη δημιουργία ενός λειτουργικού και, συνεπώς, βιώσιμου κράτους, με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα όλων ανεξαίρετα των Κυπρίων – Τουρκοκυπρίων και ελληνοκυπρίων – χωρίς ξένες εξαρτήσεις, χωρίς τις όποιες εγγυήσεις ή ξένα στρατεύματα.

Επιπλέον, εξέφρασα την ετοιμότητά μου, αν ο Γενικός Γραμματέας το κρίνει ή θεωρήσει σκόπιμο να συγκαλέσει μια κοινή με τον κ. Τατάρ συνάντηση, έτσι ώστε να διακριβωθούν οι πραγματικές προθέσεις ή μέσα από την παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επανέναρξης ενός ουσιαστικού πλέον διαλόγου.

Παράλληλα, ανέδειξα πως θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον που θα υποβοηθά τις προσπάθειες επανέναρξης εποικοδομητικού διαλόγου – ουσιαστικών δηλαδή διαπραγματεύσεων – μακριά από εντάσεις, μακριά από απειλές ή μονομερείς ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, τονίζοντας την ανάγκη όπως η Τουρκία απέχει από τα όποια νέα τετελεσμένα ή προκλήσεις είτε στα Βαρώσια είτε στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι το οποίο επηρεάζει αρνητικά όχι μόνο τους Ελληνοκυπρίους αλλά και τους Τουρκοκύπριους.

Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβα τις προτάσεις μου για ουσιαστικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που είχα αποσταλεί στις 31 Δεκεμβρίου 2020 και έχω καταθέσει κατά την άτυπη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη.

Από πλευράς του, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, όπως ανέφερε και στο χθεσινό γεύμα κατά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, απέκλεισε τη λύση δύο κρατών θεωρώντας την ως non-starter – δηλαδή ως μια αδυναμία εκκίνησης ή απαγορευτικής εκκίνησης διαπραγματεύσεων – ξεκαθαρίζοντας πως οι όροι εντολής του είναι σαφείς και προνοούν την εξεύρεση λύσης στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, σύμφωνα πάντα με τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Παραδέχθηκε πως οι Τουρκικές θέσεις δυσχεραίνουν τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών,  σημειώνοντας πως παραταύτα θα συνεχίσει τις προσπάθειες του για τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για έναν ουσιαστικό διάλογο.

Η χθεσινή μέρα ήταν και η τελευταία συμμετοχής του Πρέσβη κ. Νικόλα Αιμιλίου στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αφού από τις 7 Οκτωβρίου αναλαμβάνει καθήκοντα ως Γενικός Εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα ήθελα με την ευκαιρία, από την μία, θερμά να τον συγχαρώ για την επάξια ανάληψη μιας αναλόγου θέσεως, αλλά την ίδια ώρα θερμότερα να τον ευχαριστήσω για τις πολύχρονες υπηρεσίες που πρόσφερε στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη νέα άτυπη διάσκεψη υπό τα ΗΕ, ο Ν. Αναστασιάδης δήλωσε :“Καταρχήν εναπόκειται στο Γενικό Γραμματέα η σύγκλιση της όποιας νέας άτυπης η και ουσιαστικής. Εγώ έχω προτείνει ένα ουσιαστικό διάλογο, δηλαδή να αποφευχθεί με την καλή έννοια του όρου μια άτυπη η οποία επί της ουσίας θα ψάχνει για κοινό έδαφος. Γιατί όπως έχω τονίσει το κοινό έδαφος υπάρχει, εμπεριέχεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, συνεπώς δεν μπορεί να προβλέψω ποια θα είναι τα περαιτέρω βήματα του ΓΓ και πότε ενδεχόμενα θα συγκαλέσει. Θα διορίσει είτε ειδικό αντιπρόσωπο, είτε θα συγκαλέσει μια νέα άτυπη πενταμερή σύνοδο”.

Κληθείς να απαντήσει σε διευκρινιστική ερώτηση για το αν και κατά πόσο η θετική απάντηση σε πρόσκληση του ΓΓ σε νέα τέτοια διάσκεψη αποτελεί νομιμοποίηση των τουρκικών θέσεων, ο κ. Αναστασιάδης  εξήγησε:  “όχι, αν είναι πρόσκληση του ΓΓ, αντιλαμβάνεστε ότι είναι άρνηση προς τον ΓΓ να συμμετέχεις σε μια σύνοδο που συγκαλεί ο ίδιος και συνεπώς η μη συμμετοχή θα απέδιδε ευθύνες στην πλευρά που θέτει ξεκάθαρα τις θέσεις της και λέει, όπως και ο ΓΓ ο ίδιος, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει οποιαδήποτε αναγνώριση είτε κυριαρχικών δικαιωμάτων, είτε ως βάση διαπραγμάτευσης λύση που θα οδηγεί στη δημιουργία δύο κρατών, και είναι ξεκάθαρη. Και εκείνο που με τη συμμετοχή επιδιώκεται δεν είναι παρά να αντιληφθεί και ο κ. Τατάρ ότι δεν είναι δυνατόν να προβάλει θέσεις που έρχονται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα των ΗΕ, ή με τους όρους εντολής του ΓΓ”.

Σε σχέση για  τα “εργαλεία”, που έχει στη διάθεσή της η ΕΕ για να απαντήσει στην Τουρκία σε περίπτωση επιστροφής στις προκλήσεις και ειδικά σε σχέση με τα Βαρώσια, αλλά και το τι διαβεβαιώσεις έλαβε από τους ομολόγους του, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε:  “Βεβαιότατα και ναι, εξ ου και στα συμπεράσματα περιλαμβάνεται (1) πως εκφράζεται μεν η ικανοποίηση για την αποκλιμάκωση, αλλά εν συνεχεία η παράγραφος 14 των συμπερασμάτων λέει ότι πρέπει να διατηρηθεί σύμφωνα με τη δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου 2021. Τα συμπεράσματα εκείνα καλά γνωρίζεται ότι προβλέπεται η χρήση της εργαλειοθήκης της ΕΕ σε περίπτωση που αυτό που διαπιστωθεί, δηλαδή η αποκλιμάκωση, θα συνεχίσει και δεν θα επαναλάβει τη Τουρκία εαυτή ως προς τις έκνομες συμπεριφορές. Το επόμενο είναι πως γίνεται ρητή αναφορά – το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην παράγραφο 19 λέει: υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματά του και παραμένει απολύτως προσηλωμένο στη συνολική διευθέτηση του κυπριακού στη βάση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του ΣΑΗΕ, υπογραμμίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων και ζητεί τον πλήρη σεβασμό των αποφάσεων του ΣΑΗΕ, ιδίως των 550 και 789. Η ΕΕ θα συνεχίσει να διαδραματίζει, προσθέτει, ενεργό ρόλο στην υποστήριξη της διαδικασίας. Σε κάθε περίπτωση, πάντα ως προαπαιτούμενο προκειμένου να υλοποιηθεί ένα βήμα προς τη θετική κατεύθυνση είναι η αποκλιμάκωση να είναι διαρκείας, δεύτερον να μην υπάρξουν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, είτε αυτό αφορά τη θάλασσα, είτε αυτό αφορά την ξηρά και πιο συγκεκριμένα οι ρητές αναφορές αφορούν το καθεστώς της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων”. 

Για ενδεχόμενες κυρώσεις κατά τις Τουρκίας η τοποθέτηση Αναστασιάδη ήταν: “Με βάση τα συμπεράσματα της 25ης Μαρτίου αυτό προβλέπεται, όμως δεν αποφασίζω εγώ, η ουσία είναι ότι το Συμβούλιο με ξεκάθαρη τοποθέτηση προειδοποιεί”. 

Η Τουρκία 

Κατά την πάγια τακτική της η Άγκυρα εμφανίστηκε και πάλι ενοχλημένη και υποστήριξε ότι πρόκειται για “επανάληψη των απόψεων του διδύμου Ελλάδας- Ε/Κ”. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ “οι αποφάσεις που ελήφθησαν σχετικά με το κεφάλαιο “Τουρκία” στη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 24 Ιουνίου 2021 απέχουν πολύ από τα αναμενόμενα και απαραίτητα βήματα. Η Τουρκία έχει εκπληρώσει με το παραπάνω τις υποχρεώσεις της όσον αφορά τη μείωση των εντάσεων και την έναρξη διαλόγου και συνεργασίας”.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι αντί να προτείνει διάλογο για το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα, η ΕΕ θα μπορούσε να προετοιμάσει το έδαφος για ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να θέσει τις βάσεις για ταχύτερη πρόοδο όσον αφορά τα κεφάλαια 23 και 24, που αφορούν την Τουρκία. “Το προτεινόμενο νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας προορίζεται για πρόσφυγες από τη Συρία, όχι για την Τουρκία, και είναι ουσιαστικά ένα βήμα που πρέπει να ληφθεί για να εξασφαλιστεί η ειρήνη και η ασφάλεια της ΕΕ. Ο υποβιβασμός της συνεργασίας στον τομέα της μετανάστευσης σε οικονομική διάσταση είναι μεγάλο λάθος. Ο στόχος για στενή συνεργασία σε αυτόν τον τομέα θα ήταν επωφελής για όλους”, σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Για το Κυπριακό επαναλαμβάνει την τουρκική θέση ότι “τα σχετικά ψηφίσματα της Συνόδου Κορυφής που σχετίζονται με την Κύπρο είναι ως συνήθως η επανάληψη των απόψεων του Ε/κ-ελληνικού διδύμου. Με αυτή τη στάση, η ΕΕ αγνόησε για άλλη μια φορά τους Τ/Κ και αγνόησε επίσης τα ίσα δικαιώματά τους. Όσο συνεχίζεται αυτή η στάση της ΕΕ δεν είναι δυνατόν να υπάρξει εποικοδομητική συμβολή στο Κυπριακό. Με την ευκαιρία αυτή καλούμε την ΕΕ για άλλη μια φορά να δει τις πραγματικότητες στο νησί, να αναγνωρίσει τους Τ/Κ και τα κεκτημένα ίσα δικαιώματά τους και να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που έδωσε το 2004”.

 

Δήλωση Αναπληρωτή Εκπροσώπου Τύπου ΔΗΣΥ ,  Γιώργου Χατζηγεωργίου 

Οι ηγέτες της Eυρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν συμπεράσματα σχετικά με την Τουρκία, “διατηρώντας επιφυλακτική στάση, αφού τα όποια θετικά μέτρα θα λαμβάνονται σταδιακά και θα εξαρτώνται από τη συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία πρέπει να είναι αντίστοιχη ώστε αν υπάρχουν προκλήσεις να μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να ανατρέψει τα όποια θετικά μέτρα”, σημειώνει ο Γιώργος Χατζηγεωργίου .

Το σχόλιο του ΑΚΕΛ

Την επιμονή του ΑΚΕΛ ότι απέναντι στη τουρκική εμμονή σε λύση δύο κρατών, ή ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, επεσήμανε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, βουλευτής Στέφανος Στεφάνου .  και να προτάξει πειστικά την ετοιμότητά της για διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά με στόχο τη λύση του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο.

Σχόλιο ΕΔΕΚ

Η ΕΔΕΚ τάχθηκε εναντίον οποιασδήποτε  διαδικασίας αναβάθμισης της τελωνειακής σχέσης Τουρκίας – ΕΕ πριν την υλοποίηση των κυπρογενών υποχρεώσεων της Τουρκίας και τον τερματισμό των εργασιών στην Αμμόχωστο.

 

Share this post