Και ο Αναστασιάδης κατονομάζεται στο ψήφισμα του Ε.Κ. για τα Pandora Papers

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει επίσης τη λύπη του για το ότι υψηλόβαθμοι πολιτικοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι καλούνται να λάβουν αποφάσεις, περιλαμβάνονται ονομαστικά στα δημοσιεύματα που προέκυψαν από τα Pandora Papers.

Στο ψήφισμα γίνεται ονομαστική αναφορά στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στον Τσέχο Πρωθυπουργό, Αντρέι Μπάμπις, στον υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας Wopke Hoekstra, στον πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τόνι Μπλερ, στον Μαλτέζο πρώην υπουργό και πρώην Ευρωπαίο Επίτροπο Τζον Ντάλι, στον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ καθώς και στον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς.

Είχε προηγηθεί διαφωνία μεταξύ των πολιτικών ομάδων για το κατά πόσο θα υπήρχαν ονομαστικές αναφορές στο ψήφισμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ονομαστικές αναφορές σε Ευρωπαίους και μη ηγέτες είχαν περιληφθεί σε προσχέδιο που κατέθεσαν οι ομάδες των Σοσιαλδημοκρατών (S&D), των Φιλελευθέρων (Renew), των Πρασίνων και της Αριστεράς.

Ωστόσο, κατά τη διαβούλευση που ακολούθησε για κοινό προσχέδιο στο οποίο συνυπέγραψε και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), συμφωνήθηκε η αφαίρεση των ονομάτων.

Οι ομάδες των Σοσιαλδημοκρατών, Φιλελευθέρων, Πρασίνων και Αριστεράς επανήλθαν με νέα τροποποίηση με την οποία ζητούσαν την επαναφορά των ονομαστικών αναφορών.

Νωρίτερα, η Ολομέλεια ενέκρινε την τροποποίηση που επανέφερε την αναφορά με 400 ψήφους υπέρ, 238 κατά και 57 αποχές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΚ, στο ψήφισμα οι ευρωβουλευτές προσδιόρισαν τα μέτρα που θεωρούν ότι πρέπει να ληφθούν επειγόντως από την ΕΕ, προκειμένου να εξαλειφθούν τα νομικά κενά που διευκολύνουν σήμερα την εκτεταμένη φοροαποφυγή, φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ζήτησαν επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινηθεί νομικά κατά των κρατών μελών που δεν εφαρμόζουν ορθά την ισχύουσα νομοθεσία. Οι ευρωβουλευτές επέκριναν ιδιαίτερα τους πρώην και νυν πρωθυπουργούς, προέδρους και υπουργούς κρατών μελών της ΕΕ, των οποίων οι δραστηριότητες αποκαλύφθηκαν από τα Pandora Papers.

Το ψήφισμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αντανακλά το αίσθημα αγανάκτησης που εκφράστηκε από τους ευρωβουλευτές στη σύνοδο Ολομέλειας του Οκτωβρίου, σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες μετά τη δημοσίευση των πρώτων ευρημάτων των Pandora Papers.

Το Κοινοβούλιο καλεί τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών και τον εντοπισμό των πραγματικών δικαιούχων, εκείνων δηλαδή που τελικά επωφελούνται και κρύβονται πίσω από τις εικονικές εταιρείες. Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν επίσης ότι πολλά κράτη μέλη έχουν καθυστερήσει να εφαρμόσουν τους ισχύοντες κανόνες που έχουν ως στόχο την καταπολέμηση της φοροαποφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να επαναφέρει στην τάξη τα κράτη μέλη που καθυστερούν. Η Επιτροπή καλείται επίσης να υποβάλει προτάσεις για τη ρύθμιση των προγραμμάτων «χρυσών διαβατηρίων» και χορήγησης ιθαγένειας ή άδειας διαμονής, καθώς και να αξιολογήσει εάν είναι αποτελεσματική η διαδικασία ταυτοποίησης πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων και η εφαρμογή ενισχυμένων μέτρων δέουσας επιμέλειας.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, δεν έχει νόημα να θεσπιστούν νέοι και πιο αυστηροί κανόνες, εάν δεν εφαρμόζονται σωστά οι ήδη υπάρχοντες. Απαιτείται επίσης καλύτερη συνεργασία μεταξύ των Αρχών των κρατών μελών σε ολόκληρη την ΕΕ. Το ψήφισμα ζητάει ακόμη να επιδεικνύεται καλή θέληση σε παρόμοιες υποθέσεις και να διατίθενται περισσότεροι πόροι σε αυτό τον τομέα πολιτικής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει η ίδια να αξιολογεί κατά πόσον οι «μονάδες χρηματοοικονομικών πληροφοριών» των κρατών μελών διαθέτουν επαρκείς πόρους.

Αναποτελεσματική η μαύρη λίστα φορολογικών παραδείσων

Σύμφωνα με το ψήφισμα, η ευρωπαϊκή μαύρη λίστα φορολογικών παραδείσων δεν εξυπηρετεί τον ρόλο της, καθώς δεν περιλαμβάνει ορισμένες από τις χώρες στις οποίες τελούνται οι περισσότερες παραβάσεις. Στο ψήφισμα σημειώνεται ότι, για παράδειγμα, στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους εδρεύουν τα δύο τρίτα των εικονικών εταιρειών που αναφέρονται στα Pandora Papers, ωστόσο η χώρα αυτή δεν περιλαμβάνεται στην ευρωπαϊκή μαύρη λίστα. Οι ευρωβουλευτές προτείνουν διάφορους τρόπους για να βελτιωθεί η διαδικασία συμπερίληψης χωρών στη μαύρη λίστα, όπως είναι η διεύρυνση του καταλόγου πρακτικών που θεωρούνται χαρακτηριστικά γνωρίσματα φορολογικών παραδείσων και η μεταρρύθμιση της σχετικής διαδικασίας λήψης απόφασης. Νωρίτερα τον φετινό Οκτώβριο οι ευρωβουλευτές είχαν ήδη εγκρίνει ένα πιο λεπτομερές ψήφισμα για το θέμα.

ΠΗΓΗ : tovima.gr

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου ΑΚΕΛ Γιώργου Κουκουμά

Σε παραίτηση κάλεσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη το ΑΚΕΛ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιώργος Κουκουμάς, δήλωσε:

“Η ονομαστική αναφορά στον κ. Αναστασιάδη από το  ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου ήρθε να προστεθεί σε όλες τις υποθέσεις διαπλοκής και σύγκρουσης συμφέροντος που τον βαραίνουν όλα αυτά τα χρόνια.

Η Ευρώπη βοά. Η κυβέρνηση Συναγερμού αντί να είναι ο υπερασπιστής της χώρας στο εξωτερικό, έγινε η ντροπή της.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός και ο Αβέρωφ Νεοφύτου έγιναν συνεργοί στον διασυρμό της χώρας προσπαθώντας μάταια να μπλοκάρουν τη συζήτηση. Οι ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ απομονώθηκαν απόλυτα και εξευτελιστικάν , αφού ήταν οι μόνοι, ακόμα και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που αποτόλμησαν να καταψηφίσουν το Ψήφισμα για τα Pandora Papers.

Το ΑΚΕΛ αναλαμβάνει πρωτοβουλία για κινητοποίηση της κοινωνίας, των πολιτών και των οργανωμένων συνόλων για να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια της χώρας μας και το κράτος δικαίου.

Γραπτή απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Μάριου Πελεκάνου στο ΑΚΕΛ

“Το ΑΚΕΛ ακολουθώντας την πάγια τακτική μηδενισμού του έργου της Κυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη επιδιώκει, εκμεταλλευόμενο το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που αναφέρεται στην ανάγκη διερεύνησης των ισχυρισμών που προβάλλονται στα έγγραφα «Pandora», να προκαταλάβει το πόρισμα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών.

Αν είχαν το ελάχιστο του πολιτικού ήθους θα μελετούσαν τα όσα αναφέρονται τόσο στις έρευνες του BBC αλλά και της εφημερίδας Guardian, στα οποία ρητώς αναφέρεται ότι δεν διαπίστωσαν την όποια εμπλοκή του Προέδρου Αναστασιάδη σε οτιδήποτε μεμπτό ή που έχει σχέση με όσα ισχυρίζονται για πολιτειακούς αξιωματούχους άλλων κρατών που κατ’ ισχυρισμό εμπλέκονται σε υπεράκτιες εταιρείες με απώτερο στόχο τη μεταφορά πλούτου σε τρίτες χώρες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όχι μόνο δεν αρνείται αλλά επιδιώκει την έρευνα, προκειμένου να λάμψει όχι μόνο η αλήθεια, αλλά και να διαψευσθούν για άλλη μια φορά όσοι χρησιμοποιούν τη λάσπη ως μέσο πολιτικής επιβίωσης”.

Ανακοίνωση Δημοκρατικού Συναγερμού για ψήφισμα Ευρωκοινοβουλίου για Pandora Papers

“Ο Δημοκρατικός Συναγερμός και ως μέλος της μεγαλύτερης ομάδας της Ευρωβουλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, συντάσσεται με κάθε πολιτική που σκοπό έχει την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και εν γένει το σύνολο των διαστάσεων που αφορούν την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος. Το έχουμε αποδείξει με τις πράξεις μας και τις πολιτικές μας σε συνεργασία και με την κυβέρνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο σημειώνουμε ότι προκαλεί θλίψη η απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης από κόμματα στο εσωτερικό της χώρας, της χτεσινής απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για έρευνα αναφορικά με την υπόθεση των Pandora Papers.

Με μοναδικό σκοπό και πάλι την επίθεση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συμψηφίζουν την ονομαστική αναφορά προς το πρόσωπό του με άλλους πολιτικούς που ίδρυσαν υπεράκτιες εταιρείες για τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων. Όταν μάλιστα οι συγγραφείς της έρευνας δεν εμπλέκουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε τέτοιες υποθέσεις, κάτι που τονίζει και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σε ανακοίνωσή του.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός που ενέγραψε το θέμα των Pandora Papers για συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών, πριν την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου.

Ως εκ τούτου κάθε αντιπολιτευτική απόπειρα που βασίζεται στη σωρευτική λογική και που σκοπό έχει μόνον να πλήξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όχι μόνο μας βρίσκει αντίθετους αλλά είναι και αντίθετη με το γράμμα και το πνεύμα της τεκμηρίωσης που απαιτεί η  απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου.”

ΕΔΕΚ : Επιβάλλεται να γίνει άμεσα η έρευνα για τα Pandora Papers