Και νέο τουρκικό γεωτρύπανο

Και νέο τουρκικό γεωτρύπανο

Το τρίτο τουρκικό γεωτρύπανο Κανουνί θα αρχίσει σύντομα νέες θαλάσσιες γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, γράφει η εφημερίδα  Σαμπάχ.

Σύμφωνα με το  δημοσίευμα της εφημερίδας,  το τρίτο γεωτρύπανο της Τουρκίας με το όνομα Κανουνί, που αγοράστηκε για να ενισχύσει τις δραστηριότητες των Φατίχ και Γιαβούζ, βρίσκεται στο λιμάνι ΝΑΤΟ στο Ίντζεκου, της περιοχής Σιλιφκέ στην Μερσίνα για συντήρηση και αναβάθμιση.

Στην επισκόπηση του τουρκικού τύπου του ΓΤΠ αναφέρεται ότι  η εφημερίδα σημειώνει πως  η Τουρκία θα συνεχίσει την αποφασιστική στάση και τις έρευνες της στην Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι το γεωτρύπανο Κανουνί θα πλεύσει επίσης στην Μεσόγειο.

Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντομέζ ανακοίνωσε ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης της νόσου Covid-19 για το προσωπικό του πλοίου Κανουνί, άρχισαν οι εργασίες συντήρησης, ανανέωσης και αναβάθμισης του γεωτρύπανου.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Ντομέζ ανακοίνωσε ότι το τρίτο γεωτρύπανο, που παραλήφθηκε στις 31η Ιανουαρίου και έχει καταγραφεί πια στο στόλο της Τουρκικής Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίου (TPAO) για να ενδυναμώσει τις δραστηριότητες έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, θα αρχίσει σύντομα νέες θαλάσσιες γεωτρήσεις στη Μεσόγειο.

Η Τουρκία εξέδωσε και νέα Navtex, αυτή τη φορά εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η νέα Navtex παρατείνει στην ουσία η παραμονή του Yavuz εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στην οποία βρίσκεται από τα τέλη Ιουλίου, και ενώ παρουσία στην περιοχή έχει και το Barbaros. Η παρουσία του τουρκικού πλοίου παρατείνεται για περίπου ένα ακόμη μήνα, καθώς η Navtex έχει διάρκεια από τις 18 Αυγούστου έως και τις 20 Σεπτεμβρίου.

Για την έκδοση νέων Navtex από την Τουρκία είχαν προειδοποιήσει σήμερα τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία διευκρίνιζαν ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει τις διπλωματικές κινήσεις.

Share this post