Κ.ΒΛΑΣΗΣ: “Γέφυρα” μεταξύ των δύο λαών η μειονότητα της Πόλης. Μόνο θετικό αντίκτυπο μπορεί να έχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Αποκλειστική συνέντευξη του Έλληνα ΥΦΥΠΕΞ στην “Απογευματινή” Κωνσταντινούπολης : Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΣΒΛΕΠΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ: ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ, ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΚΑΛΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ
Η Συνθήκη της Λωζάννης προβλέπει συγκεκριμένες διατάξεις για την ελληνορθόδοξη μειονότητα της Πόλης, της Ίμβρου και της Τενέδου, υπενθυμίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, αρμόδιος για θέματα αποδήμου ελληνισμού, Κώστας Βλάσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Απογευματινή» ενόψει της επίσκεψής του στην πόλη μας, στην οποία αφίχθη χθες Πέμπτη.
Η μειονότητα της Πόλης, της Ίμβρου και της Τενέδου, αποτελεί «γέφυρα» στις σχέσεις του ελληνικού και του τουρκικού λαού, προσθέτει στη συνέχεια, παρατηρώντας παράλληλα το γεγονός ότι, παρά την μακρά πορεία της στον χρόνο, η ελληνορθόδοξη κοινότητα υπέστη σημαντική συρρίκνωση.
Αναφερόμενος στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο υφυπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι τα κριτήρια είναι ίδια για όλους και υπενθυμίζει πως τα κράτη-μέλη πέρασαν και αυτά από την ίδια διαδικασία, όταν υπήρξαν υποψήφια προς ένταξη κράτη, ενώ, από πλευράς της Ελλάδας, γνωστοποιεί ότι δίδεται ιδιαίτερη σημασία στο να γίνουν σεβαστές οι σχέσεις καλής γειτονίας, να υπάρχει σεβασμός στο κράτος δικαίου και στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο Έλληνας υφυπουργός δηλώνει υπερήφανος για το έμψυχο υλικό που εξακολουθεί να διαθέτει σήμερα η Ομογένεια, το οποίο χαρακτηρίζει «φιλομαθή και δραστήριο», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο έργο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος «εδώ και 30 χρόνια παραμένει δυναμικός, ενεργός και δραστήριος και αυτό όχι μόνο στα εκκλησιαστικά πράγματα».
Ο κ. Βλάσης έχει πλήρες πρόγραμμα μέχρι την Κυριακή το βράδυ, οπότε και επιστρέφει στην Αθήνα. Χθες συναντήθηκε με φορείς της Ομογένειας στον Σύνδεσμο Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων, σήμερα θα επισκεφθεί το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου και τα Εθνικά Φιλανθρωπικά Καταστήματα Βαλουκλή, ενώ αργότερα θα έχει συνάντηση με εκπαιδευτικούς παράγοντες. Αύριο θα παραστεί στην ενθρόνιση του Μητροπολίτη Χαλκηδόνος Εμμανουήλ και την Κυριακή θα επισκεφτεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των ερωτήσεων της «Α» και των απαντήσεων του υφυπουργού Εξωτερικών:
—Ο αριθμός της εδώ Ομογένειας εξακολουθεί να συρρικνώνεται. Στα φύλλα μας θα συναντήσει κανείς περισσότερες αγγελίες θανάτων, παρά γεννήσεων. Υπολογίζεται ότι σήμερα στην Πόλη κατοικούν περίπου 1500-1800 ελληνορθόδοξοι Ομογενείς. Εξακολουθούμε να αποτελούμε το ‘διαβατήριο’ της Τουρκίας για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Και αν ναι, το ‘διαβατήριο’ αυτό εξακολουθεί η Τουρκία να το χρειάζεται;
—Κύριε Βασιλειάδη, οι Έλληνες της Πόλης έχουν μία μακρά πορεία στον χρόνο. Αποτελούν σάρκα και οστά της βαριάς βυζαντινής μας ιστορίας, και σήμερα, παρά την αριθμητική τους συρρίκνωση για λόγους που γνωρίζουμε καλά και άπτονται συγκεκριμένων πολιτικών αποφάσεων στο παρελθόν, συνεχίζουν να κρατούν την φλόγα του Ελληνισμού στην Τουρκία αναμμένη. Επομένως, επιτρέψτε μου να αναφέρομαι στην πολύτιμη ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου, για την οποία προβλέπονται συγκεκριμένες διατάξεις στη Συνθήκη της Λωζάννης, ως την γέφυρα που ενώνει τους δύο λαούς και αποδεικνύει στην πράξη πως η συνύπαρξη Ελλήνων και Τούρκων μόνο θετικό αντίκτυπο μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα στις σχέσεις των χωρών μας.
Ως προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι κάθε υποψήφιο κράτος-μέλος οφείλει να ακολουθήσει συγκεκριμένες διαδικασίες ώστε να εξασφαλίσει την είσοδό του σε αυτήν. Αυτές τις διαδικασίες ακολούθησαν όλα τα κράτη-μέλη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει όργανα, θεσμούς και στοχοθεσία. Για κανένα υποψήφιο κράτος-μέλος δεν προβλέπονται εξαιρέσεις και ειδικές διαδικασίες, παρά μόνο τα θεσπισμένα από το 1993 κριτήρια εισδοχής, γνωστά και ως Κριτήρια της Κοπεγχάγης. Υπό αυτό το πρίσμα, ως Ελλάδα, προσβλέπουμε στην εκπλήρωση εκ μέρους της Τουρκίας των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει ως κράτος υποψήφιο για ένταξη και ειδικότερα αυτές που απορρέουν από την Αρχή της Καλής Γειτονίας και σεβασμού του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Κατ’ αυτόν και μόνο τον τρόπο η Τουρκία θα μπορούσε να γίνει στο μέλλον το νέο μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας.
—Δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεστε την Πόλη, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τα σχολεία μας και τα διάφορα ιδρύματα της κοινότητάς μας. Μας επισκεφθήκατε μόλις ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας, εξήρατε το γενικότερο έργο και τις δραστηριότητες της εδώ Ομογένειας, δηλώσατε συγκινημένος απαντώντας στις ερωτήσεις της «Απογευματινής». Με τι εντυπώσεις και συναισθήματα πραγματοποιείτε την τωρινή σας επίσκεψη;
—Η επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη για κάθε Έλληνα, έτσι και για εμένα, αποτελεί πηγή έμπνευσης και περισυλλογής. Η ιστορία αυτής της πόλης είναι μοναδική και γεμάτη συμβολισμούς. Ως Πολιτεία, αλλά και προσωπικά ως Υφυπουργός αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό και τους Ομογενείς βεβαίως, αναγνωρίζω την προσφορά των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης, τον αγώνα που δίνουν υπό αντίξοες συνθήκες για τη διατήρηση, την αναβίωση και τη συνέχιση της παρουσίας τους στη Γη της προγόνων τους. Δεν είναι πάντα εύκολο, το γνωρίζω καλά. Οι κοινές μας προσπάθειες για την ενίσχυση της παρουσίας της Ελληνικής Μειονότητας στην Τουρκία, την προστασία των δικαιωμάτων της και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μελών της συναντούν συχνά την αντίθεση των τουρκικών Αρχών. Η Τουρκία θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι Έλληνες της Πόλης αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας αυτής και οφείλει να εφαρμόσει, δίχως παρέκκλιση, όλα όσα προβλέπονται στην Συνθήκη της Λωζάννης για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους.
Το σημερινό πρωτοσέλιδιο της εφημερίδας “Απογευματινή” με την συνέντευξη του Έλληνα ΥΦΥΠΕΞ
Είμαστε υπερήφανοι για τον Ελληνισμό της Πόλης. Όχι μόνο για τα ιστορικά του κτήρια, που είναι πράγματι σπουδαία μνημεία αρχιτεκτονικής, αλλά και για το έμψυχο υλικό που διαθέτει. Πολλά από τα παιδιά της Ρωμιοσύνης της Πόλης διακρίνονται για τη φιλομάθειά τους, επιτυγχάνουν την εισαγωγή τους σε Πανεπιστήμια. Είναι το μέλλον αυτής της πόλης, αρκεί να το θέλουν και εκείνα. Ας μην εστιάζουμε, όμως, μόνο στις πληγές τους παρελθόντος. Αυτές υπήρξαν και μας τραυμάτισαν. Είναι μέρος της ιστορίας, που ποτέ δεν ξεχνάμε. Αντίθετα διδασκόμαστε από αυτήν και κοιτάζουμε μπροστά με αισιοδοξία. Βλέπετε πόσο δραστήριος και ενεργός στα πράγματα, όχι μόνο στα εκκλησιαστικά, αλλά σε όλους τους τομείς είναι εδώ και τριάντα χρόνια ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Ο δυναμισμός Του και η θέληση Του για πρόοδο πρέπει να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τους Ρωμιούς της Πόλης. Πρέπει να σας πω πως είμαι υπερήφανος για όλους εσάς. Για τους Ρωμιούς κατοίκους της Πόλης. Επιθυμία μου είναι να σας επισκέπτομαι συχνά. Δυστυχώς η πανδημία έχει δημιουργήσει προσκόμματα στον προγραμματισμό μας. Εύχομαι σύντομα, και με το εμβολιαστικό πρόγραμμα να βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη, να είμαστε σε θέση να ταξιδεύουμε περισσότερο και με ασφάλεια.
—Και τέλος, μέσα σε αυτό το πλαίσιο πώς αξιολογείτε την προσφορά και τα καθήκοντα του μειονοτικού Τύπου;
Η προσφορά του ομογενειακού Τύπου της Κωνσταντινούπολης είναι αδιαμφισβήτητα ξεχωριστή και ιδιαίτερης σημασίας. Ο Τύπος στην Πόλη δεν επιτελεί απλώς την τυπική λειτουργία των ΜΜΕ, που στόχο έχουν την ανεξάρτητη και αδιάβλητη ενημέρωση, αλλά λειτουργεί ως δίαυλος, ως συνδετικός κρίκος και μέσο επικοινωνίας των Ρωμιών της Πόλης. Υπό αυτή την έννοια η προσφορά του είναι ανεκτίμητη. Και μόνο το εμβληματικό «Ουδείς γεννάται ουδείς αποθνήσκει άνευ της Απογευματινής» που κοσμεί την προμετωπίδα της εφημερίδας σας, η οποία εκδίδεται καθημερινά από το 1925 και στην οποία έχει καταγραφεί όλη η ιστορία της κωνσταντινουπολίτικης Pωμιοσύνης, οι καλές και οι κακές μέρες της, είναι η απάντηση του τι σημαίνει και πώς αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης την εν λόγω εφημερίδα, αλλά και τον μειονοτικό Τύπο εν γένει. Ωστόσο, η διευκόλυνση που παρέχει η τεχνολογία τα τελευταία χρόνια, έχει καταστήσει την Απογευματινή και ψηφιακό μέσο ενημέρωσης, καθώς η αποστολή της δια ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δίνει την ευκαιρία σε όσους δεν βρίσκονται στην Πόλη να ενημερώνονται για τα συμβαίνοντα σε αυτήν. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα γι’ αυτή σας την προσφορά όπως και για το σύνολο των προσπαθειών που γίνονται από τον μειονοτικό Τύπο και όπως γνωρίζετε πράττουμε κάθε δυνατό για την υποστήριξη του έργου σας.
ΦΩΤΟ : Αρχείο Ν. Μαγγίνα (7/1/2020)