Κ. Τσουκαλάς: «Ο COVID-19 ευκαιρία απαλλαγής από τον υπερκαταναλωτισμό»

Κ. Τσουκαλάς: «Ο COVID-19 ευκαιρία απαλλαγής από τον υπερκαταναλωτισμό»

Μια κοινωνιολογική προσέγγιση της πανδημίας του κορονοϊού

Για την κρίση και τις συνέπειες , που προκάλεσε σε όλη την ανθρωπότητα η πανδημία του κορονοϊού καταθέτει τις απόψεις του ο καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς. 

Υποστηρίζει ότι τα αίτια της πανδημίας δεν έχουν μόνο μια αιτία και επισημαίνει πως: ” Τόσο οι καπιταλιστές χώρες όσο και οι σοσιαλιστικές απαντούν στο ερώτημα «τι πρέπει να γίνει;» με ποσοτικά κριτήρια. «Εν τω πολλώ», και μόνον εν τω πολλώ, «το ευ»”. 

Σε συνέντευξη στον δημοσιογράφο Διονύση Μαρίνο, η οποία δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Andro.gr , ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες διανοητές,  αναφέρεται στο φαινόμενο της πανδημίας και της εξ’ αυτής κρίσης και τονίζει: “Ακόμα και όταν θα βγούμε από αυτή την κρίση κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος, ότι οι εκατόμβες θα λειτουργήσουν σαν «μάθημα» στην ανθρωπότητα”.

Επίσης, επισημαίνει ότι “τα καίρια ηθικά και ιδεολογικά προβλήματα που έθεταν οι φιλόσοφοι από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι πρόσφατα έχουν τεθεί σε παρένθεση. Δεν είναι τυχαίο ότι ο συνεχώς αυξανόμενος ιδιωτικός πλούτος από την μια πλευρά και η ταχύτατα συσσωρευμένη γνώση και επιστήμη, δεν έχουν οδηγήσει,

Ο δημοσιογράφος Διονύσης Μαρίνος

τουλάχιστον ως τώρα, σε ποιοτική βελτίωση της συνθήκης της ζωής των περισσότερων ανθρώπων. Τα οράματα της κοινωνικής ειρήνης, της έμπρακτης αλληλεγγύης, της αρμονίας και της δικαιοσύνης έχουν υποχωρήσει μπροστά στον άμετρο και ανεξέλεγκτο ανταγωνιστικό ατομισμό”.

Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937. Είναι ομότιμος καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, docteur des Lettres et Sciences Humaines στο Πανεπιστήμιο Παρισίων και επίτιμος διδάκτωρ στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Πελοποννήσου.

Διετέλεσε καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Παρισίων (Paris 8) και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1981-1985), επιστημονικός διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (1981-1989), επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Columbia της Νέας Υόρκης, Princeton, New York University (NYU), της Πόλης της Νέας Υόρκης (CUNY), Iztapalapa της Πόλεως του Μεξικού, Παρισίων (Paris 1), καθώς και στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει επίσης διατελέσει μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας, αρχηγός της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη Κορυφής του ΟΗΕ για την Κοινωνική Ανάπτυξη (1994-1996), μόνιμο μέλος του «Carrefour pour la science et la culture» που οργανώθηκε από την Ε.Ε. υπό την προεδρία του Jacques Delors, πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Κοινωνιολόγων, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης και βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Είναι πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

*Διαβάστε πιο κάτω το πλήρες κείμενο της συνέντευξης

Συνέντευξη του καθηγητή Κ. … by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

 

 

Share this post