Κ. Σακελλαροπούλου: Κορυφαία η θέση του Κυπριακού στην πολιτική της Ελλάδος

Κ. Σακελλαροπούλου: Κορυφαία η θέση του Κυπριακού στην πολιτική της Ελλάδος

*Η αποχώρηση του Oruc Reis είναι ένα κατ’ αρχήν θετικό βήμα προς την αποκλιμάκωση. Μένει να αποδειχθεί, ωστόσο, εάν πρόκειται για κίνηση τακτικής με βραχυπρόθεσμη στόχευση ή για επιλογή που θα έχει συνέχεια.

*Αναστασιάδης: Οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και η διασάλευση της σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή δεν είναι μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η Κύπρος, αλλά και η ίδια η Ευρώπη.

Η κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό και το μεταναστευτικό ήταν ανάμεσα στα θέματα, που τέθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης, που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες αντιπροσωπειών Ελλάδος-Κύπρου.

ΦΩΤΟ: Στ. Ιωαννίδης

Η κυρία Σακελλαροπούλου δήλωσε: “Η επίσκεψη μου στην Κύπρο είναι ενδεικτική της κορυφαίας θέσης που καταλαμβάνει το Κυπριακό στην εθνική μας πολιτική, αλλά και η Κύπρος στην καρδιά μου”. Γίνεται, σημείωσε,  σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία εν μέσω της τουρκικής παραβατικότητας. 

«Με τον Πρόεδρο κ. Αναστασιάδη συζητήσαμε τις τελευταίες εξελίξεις, και ειδικότερα τις επιπτώσεις της έκνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας στην ίδια την ΕΕ. Συζητήσαμε, επίσης, για τους πλέον ενδεδειγμένους τρόπους αντίδρασης της Ένωσης, ώστε να παύσει η συμπεριφορά αυτή, που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε και συνέχισε : 

«Η σημερινή συνάντηση λαμβάνει χώρα λίγο πριν από το σημαντικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης-25ης Σεπτεμβρίου, στο οποίο θα συμμετάσχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Η αποχώρηση του Oruc Reis είναι ένα κατ’ αρχήν θετικό βήμα προς την αποκλιμάκωση. Μένει να αποδειχθεί, ωστόσο, εάν πρόκειται για κίνηση τακτικής με βραχυπρόθεσμη στόχευση ή για επιλογή που θα έχει συνέχεια.

Συζητήσαμε, ακόμη, για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού και την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει, εφόσον δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, για την επανεκκίνηση της διαδικασίας από το σημείο στο οποίο σταμάτησε στο Κραν Μοντανά, τον Ιούλιο του 2017.

Συμφωνήσαμε και ως προς τις διαπιστώσεις στο θέμα των Βαρωσίων, όπου πρέπει να γίνουν σεβαστά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στην αγωνία μας για την τύχη των αγνοουμένων, ένα ζήτημα που είναι και στην καρδιά μου, στην καρδιά όλων, ότι κάποια στιγμή οι άνθρωποι αυτοί που απομένουν πρέπει να μάθουν την τύχη των δικών τους. Και φυσικά στην ανάγκη ώστε το νέο Σύμφωνο για το Μεταναστευτικό να έχει μια έμπρακτη απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών και θα προβλέπει μια αναλογική συμμετοχή και επιβάρυνση των κρατών μελών. Η Ελλάδα όπως και η Κύπρος κλήθηκαν να σηκώσουν ένα πολύ μεγάλο βάρος στο μεταναστευτικό, πολύ μεγαλύτερο από ό,τι τους αναλογούσε. Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό.

Φωτο: Στ. Ιωαννίδης

Αναφερθήκαμε επίσης σε μια σειρά κρίσιμων διεθνών και περιφερειακών θεμάτων, για τα οποία Ελλάδα και Κύπρος έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι σχετικές πρωτοβουλίες, με τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες, εδράζονται στο διεθνές δίκαιο και έχουν ως γνώμονα την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην περιοχή».

Καταλήγοντας, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την έμπρακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Μόρια.

«Μακάρι να πάνε όλα καλά για την Κύπρο, για την Ελλάδα, για την Ευρώπη», κατέληξε η κ. Σακελλαροπούλου.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης απευθυνόμενος στην πρόεδρο της Ελλάδας είπε ότι «θεωρώ την πρώτη εκτός Ελλάδος επίσκεψη σας στην Κύπρο ως απτή επιβεβαίωση των ιστορικών και άρρηκτων δεσμών μεταξύ της Κυπριακής και της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών είχαν την ευκαιρία να συνεκτιμήσουν πρώτον, τη διαμορφούμενη κατάσταση στο Αιγαίο και την ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο σαν αποτέλεσμα των προκλήσεων και μιας σειράς εκνόμων ενεργειών της Τουρκίας, δεύτερον την ανάγκη επικράτησης της διεθνούς νομιμότητας στη βάση των Άρθρων του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θαλάσσης, μέσα από τις νενομισμένες διαδικασίες που δεν είναι άλλες από έναν καλής πίστεως διάλογο ή προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, τρίτον, ότι οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και η διασάλευση της σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή δεν είναι μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η Κύπρος, αλλά και η ίδια η Ευρώπη αφού τα σύνορα των δύο χωρών είναι και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

Ως τέταρτο σημείο είπε ότι αξιολόγησαν τον θετικό ρόλο που διαδραματίζουν Κύπρος και Ελλάδα μέσα από τις τριμερείς πολυμερείς συνεργασίες του συνόλου των γειτονικών κρατών, «πλην, δυστυχώς, της Τουρκίας, όχι εξ υπαιτιότητας των χωρών μας,
πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε και αποδεικνύουν πως ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου αποτελεί καθοριστικό παράγοντα σταθερότητας και ειρηνικής συνύπαρξης των λαών της περιοχής. Πέμπτον, η συνέχιση της κατοχής μέρους του εδάφους ενός κράτους – μέλους της Ε.Ε. και οι προθέσεις της Τουρκίας για εκτροχιασμό της συμφωνημένης βάσης λύσης του Κυπριακού όχι μόνο προκαλούν ανησυχία, αλλά και επιβάλλουν την ενεργότερη εμπλοκή τόσο των Ηνωμένων Εθνών όσο και της ΕΕ».

Μεταξύ των άλλων, είπε, συζήτησαν και τις απειλές εποικισμού της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων αλλά και δυστυχώς η έλλειψη προόδου όσον αφορά την ανεύρεση της τύχης Ελλαδιτών και Κυπρίων αγνοουμένων.

«Η απαράδεκτη κρατούσα κατάσταση είναι η κοινή μας πεποίθηση πως θα πρέπει να τερματιστεί στη βάση των Ψηφισμάτων των ΗΕ, των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, χαιρετίσαμε την προσφάτως εκφρασθείσα βούληση του ΓΓ των ΗΕ για εκδήλωση μιας νέας πρωτοβουλίας στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί κατά τη συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου στο Βερολίνο», τόνισε ο Ν. Αναστασιάδης. 

Φωτο: Στ. Ιωαννίδης

Επίσης,  είπε ότι τους  απασχόλησε και το ανησυχητικό φαινόμενο των αυξανόμενων προσφυγικών ροών, που μεθοδευμένα διοχετεύονται από την Τουρκία.

«Στην περίπτωση της Κύπρου, οι ανησυχίες εντείνονται από τις εκ προθέσεως προσπάθειες αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα της χώρας είτε με τη ροή εποίκων στις κατεχόμενες περιοχές είτε με την προώθηση αιτητών πολιτικού ασύλου στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές», πρόσθεσε. Υπογράμμισε ότι ήδη το ποσοστό των εν λόγω αιτητών ανέρχεται στο 3.8% του πληθυσμού που διαβιεί στις ελεύθερες περιοχές

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι είχε την ευκαιρία να επαναλάβει «στη φίλη Πρόεδρο», πέραν από την ευγνωμοσύνη του για τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδος και του ελληνικού λαού, «την βούληση και αποφασιστικότητα μου να συνεχίσω εργαζόμενος αόκνως προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση που θα οδηγεί στην επανένωση της Κύπρου. Μια λύση που όπως έχω ήδη αναφέρει, θα πρέπει να είναι λειτουργική προκειμένου να είναι βιώσιμη, βασισμένη στα Ψηφίσματα των ΗΕ, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κράτος μέλος της οποίας είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, μιας λύσης που θα δημιουργεί ένα πραγματικά ανεξάρτητο κράτος, χωρίς την παρουσία Τουρκικού στρατού ή του αναχρονιστικού θεσμού των λεγόμενων εγγυήσεων».

Κοινή εξάλλου, είπε, είναι επίσης η διαπίστωση πως σε αυτή τη δύσκολη χρονικά συγκυρία, Κύπρος και Ελλάδα υπερασπίζονται την κυριαρχία και εθνική τους αξιοπρέπεια και πορεύονται με αποφασιστικότητα με αποκλειστικό στόχο τον άμεσο τερματισμό κάθε έκνομης ενέργειας από οπουδήποτε και εάν προέρχεται.

Παρασημοφόρηση

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης απένειμε στην πρόεδρο της  Ελληνικής Δημοκρατίας με το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου Γ’, την ανώτατη τιμητική διάκριση, που απονέμει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Γεύμα στην Αρχιεπισκοπή

Το μεσημέρι η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας πήγε στην Αρχιεπισκοπή, όπου συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ο οποίος στην συνέχεια της παρέθεσε γεύμα . Παρακάθισε και ο πρόεδρος Αναστασιάδης με την σύζυγό του, Άντρη. Στον προθάλαμο της Αρχιεπισκοπής μαθήτριες του Παγκυπρίου Γυμνασίου πρόσφεραν άνθη στην Ελληνίδα πρόεδρο.

 Ο Μακαριώτατος πρόσφερε στην υψηλή φιλοξενουμένη του μια ασημένια μυροδόχο, την οποία , όπως είπε, οι Κύπριοι χρησιμοποιούν για να ραίνουν με μύρο τους προσκεκλημένους τους.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ανταπέδωσε , δωρίζοντας  στον Αρχιεπίσκοπο ασημένιο δίσκο από το Μουσείο Μπενάκη.

«Προστατεύετε πάρα πολύ και προσπαθείτε να διασώσετε την ορθόδοξη κληρονομιά στα κατεχόμενα», ανέφερε  ενώπιον των ΜΜΕ η κ. Σακελλαροπούλου, η οποία σημείωσε  και  ενέργειες, όπως αυτή της Τουρκίας να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίες, όπως είπε, απομακρύνουν τους λαούς από τον αναγκαίο διάλογο.

Καλωσορίζοντας την πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος  ανέφερε ότι η Εκκλησία, παρά τις αντιξοότητες των τελευταίων ετών, βρίσκεται σε πολύ καλή θρησκευτική, οικονομική και πολιτιστική κατάσταση και είναι σε θέση να βοηθήσει αναξιοπαθούντες πολίτες για θεραπείες στο εξωτερικό ή για σπουδές, παρέχοντας και οικονομική στήριξη σε όλους όσοι την χρειάζονται.

«Δεχόμαστε τον λαό μας ως παιδιά μας και έχουμε θαυμάσια σχέση με το ποίμνιο μας» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος, επισημαίνοντας πως η Εκκλησία διατηρεί και άριστη σχέση με την εκάστοτε κυβέρνηση, ειδικά ως προς τις προσπάθειες εξεύρεσης λειτουργικής λύσης του Κυπριακού.

 

Share this post