Κ. Πετρίδης: “Μέχρι και σεισμός έγινε, αλλά έχουμε προϋπολογισμό”

Κ. Πετρίδης: “Μέχρι και σεισμός έγινε, αλλά έχουμε προϋπολογισμό”

Η σεισμική δόνηση των πέντε ρίχτερ , λόγω της οποίας διακόπηκαν για λίγο οι εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής, δεν απέτρεψε τελικά την ψήφιση του αναθεωρημένου  προϋπολογισμού για το 2021. Στο βήμα της Βουλής, την ώρα που έγινε αισθητή η σεισμική δόνηση, βρισκόταν στο βήμα η ανεξάρτητη βουλευτής , Άννα Θεολόγου. Ο πρόεδρος της Βουλής, Αδάμος Αδάμου, συνέστησε ψυχραιμία και μετά από ένα διάλειμμα περίπου 10 λεπτών οι εργασίες της Ολομέλειας επαναλήφθηκαν και ολοκληρώθηκαν κανονικά. Βέβαια, από την συνεδρίαση δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις. Υπέρ ψήφισαν  οι 18 βουλευτές του ΔΗΣΥ, οι 3 βουλευτές της ΕΔΕΚ, ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών, οι 2 βουλευτές της Αλληλεγγύης, οι 2 βουλευτές του ΕΛΑΜ και οι 3 βουλευτές της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων (29) . Καταψήφισαν  οι 16 βουλευτές του ΑΚΕΛ, οι 7 βουλευτές του ΔΗΚΟ, οι 2 βουλευτές του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και η βουλευτής των «Ανεξάρτητων» Άννα Θεολόγου (26). Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε σε νόμο, αφού προηγουμένως ενέκρινε τροπολογίες που αφορούν σε δεσμεύσεις και περικοπές κονδυλίων.

Χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών , Κωνσταντίνος Πετρίδης, έγραψε στο Twitter

 

Σε δήλωσή του στη Βουλή, είπε “θέλω να χαιρετίσω την ψήφιση του προϋπολογισμού και να ευχαριστήσω τα κόμματα, τα οποία παρόλο που βρίσκονται στην αντιπολίτευση, έχουν υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό του κράτους, θέλω να ευχαριστήσω την ΕΔΕΚ, την Συμμαχία Πολιτών, το ΕΛΑΜ, την Αλληλεγγύη, την Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, κόμματα τα οποία είναι στην αντιπολίτευση αλλά με την ψήφιση του προϋπολογισμού οδηγούν στην αποφυγή στο να μπει η χώρα σε νέες περιπέτειες, στην αποφυγή για εθνικούς κινδύνους”.

Σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός είναι και συνεκτικός και ισορροπημένος, είπε ότι “έχει λάβει υπόψη του όχι μόνο πολιτικές των κομμάτων που προανέφερα, αλλά ευρύτερες πολιτικές αξίωσης, ευρύτερα πολιτικά αιτήματα”.

Δεν είναι, συνέχισε, ένας προϋπολογισμός νεοφιλελεύθερος, “όπως ισχυρίζονται κάποιοι, αντίθετα είναι ο πιο κοινωνικός που έχει δει ποτέ αυτό το κράτος. Είναι ο προϋπολογισμός με τις περισσότερες δαπάνες στον τομέα της υγείας, είναι ο προϋπολογισμός με τις περισσότερες κοινωνικές δαπάνες, που μεθοδεύει και τροχιοδρομεί νέες κοινωνικές και άλλες φιλικές προς τον πολίτη πολιτικές και που έμπρακτα στηρίζει την ώρα της κρίσης, την ώρα της ανάγκης, τον επιχειρηματία, τον εργαζόμενο, τον ασθενή, τις ευάλωτες ομάδες”.

Χωρίς τον προϋπολογισμό, συνέχισε, “θα οδηγούμασταν σίγουρα σε περιπέτειες. Είμαστε σε περιπέτειες λόγω της οικονομικής κρίσης, τώρα όμως έχουμε ένα μεγάλο όπλο να μπορούμε με καθαρό μυαλό και να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση, και να την διαχειριστούμε καλύτερα από άλλες χώρες όπως το έχουμε κάνει μέχρι σήμερα παρά τα προβλήματα τα οποία βλέπουμε καθημερινά γύρω μας αλλά και να πάμε με μεγαλύτερη σιγουριά στο δρόμο της ανάκαμψης”.

“Θέλω ξανά να εκφράσω την ικανοποίηση μου, μας περιμένει πολλή δουλειά για να ξεπεράσουμε την κρίση, χρειάζεται λιγότερο τοξικό περιβάλλον και περισσότερη ομοψυχία, περισσότερη συναίνεση και αίσθημα ευθύνης από όλους μας για τον τόπο”, κατέληξε ο Υπουργός.

H ψήφιση του αναθεωρημένου προϋπολογισμού έθεσε τέρμα στην αβεβαιότητα του τελευταίου μήνα. 

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε γραπτή δήλωση, αφού ευχαρίστησε τα  τον ΔΗΣΥ, το Κ. Σ. ΕΔΕΚ, το Κίνημα Αλληλεγγύη, τη Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, τη Συμμαχία Πολιτών και το ΕΛΑΜ “που συνέβαλαν με τις προτάσεις τους στη διαμόρφωση της τελικής πρότασης που εγκρίθηκε και απέτρεψαν με τη θετική ψήφο τους μία νέα κρίση στη χώρα”, σημείωσε :  Θεωρώ  πως η δημιουργική  στάση τους– παρά τις οποιεσδήποτε πολιτικές μας διαφορές- συνιστά συμβολή  προόδου και αποτελεί για τους ιδίους ένδειξη πολιτικής ωριμότητας και πατριωτικής συμπεριφοράς. Με την ψήφιση του προϋπολογισμού σήμερα στη Βουλή μπορούμε πλέον συντεταγμένα να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που μας παρέχονται,   να επικεντρωθούμε στην επίλυση των προβλημάτων που  αντιμετωπίζει η χώρα, εν μέσω της πρωτοφανούς πανδημίας και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που έχουμε για ανάπτυξη και ευημερία. Μπορούμε πλέον να στηρίξουμε το σύστημα υγείας, να συνεχίσουμε να αναβαθμίζουμε τα νοσηλευτήρια μας, να στηρίζουμε τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, να στεκόμαστε δίπλα στους ευάλωτους συμπολίτες μας”.

Πλην του κυβερνώντος Δημοκρατικού Συναγερμού, τα άλλα  κόμματα στήριξαν τον προϋπολογισμό, λόγω  της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από την  πανδημία. Ο βουλευτής Μιχάλης Γιωργάλλας εκ μέρους της Αλληλεγγύης κατέθεσε παράλληλα με την θετική του ψήφο και ψήφο διαμαρτυρίας. Ο Γιώργος Λιλλήκας εκ μέρους της Συμμαχίας Πολιτών τόνισε πως αν το κράτος μείνει χωρίς προϋπολογισμό το κόστος δεν θα το πληρώσει ο πρόεδρος Αναστασιάδης, αλλά η χώρα και η κοινωνία. Ο  Μαρίνος Σιζόπουλος, πρόεδρος της ΕΔΕΚ, υπογράμμισε πως, η επιλογή να δοθεί θετική ψήφος στους προϋπολογισμούς δεν έχει σχέση με τη φιλοσοφία τους, δεν είναι κάποιου είδους στήριξης προς την Κυβέρνηση, αλλά είναι στήριξη προς του πολίτες και τους πληγέντες της πανδημίας που έχουν ανάγκη οικονομικής στήριξης. Ο βουλευτής Άγγελος Βότσης εκ μέρους της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων τόνισε πως ενώπιον  της η Βουλή  είχε έναν κρατικό προϋπολογισμό, όχι έναν προϋπολογισμό Αναστασιάδη και όσοι έχουν διαφωνίες με την Κυβέρνηση πρέπει να τους τιμωρήσουν στις εκλογές. Ο βουλευτής Χρίστος Χρίστου από πλευράς ΕΛΑΜ τόνισε πως αν δεν ψηφιζόταν ο προϋπολογισμός θα ήταν όλα στον αέρα, μία καταψήφιση τιμωρεί το λαό και όχι την Κυβέρνηση.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ ,  Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι  «η κυβέρνηση βρίσκεται συνεχώς σε μια σωρευτική διαδικασία ρήξης με την κοινωνία και με τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων», ενώ πρόσθεσε ότι ως ΑΚΕΛ, «δεν τρέφαμε ψευδαισθήσεις ότι η κυβέρνηση θα υιοθετούσε όλες τις προτάσεις», που κατέθεσε το κόμμα, «αλλά σε όλες τις ουσιαστικές προτάσεις οι οποίες αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο κοινωνικών και οικονομικών πολιτικών η κυβέρνηση δεν έκανε κανένα βήμα να μας συναντήσει».

 

«Το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να αλλάξει τη θέση του ούτε να μεταλλάξει τον εαυτό του», τόνισε  ο κ. Στεφάνου και δήλωσε : «συνεπές στις θέσεις του, συνεπές στη στάση του το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό».

Η ψήφος υπέρ του προϋπολογισμού κάτω από αυτές τις συνθήκες “συνιστά επιβράβευση της διαπλοκής και της διαφθοράς. Συνιστά συνενοχή στη συγκάλυψη», υποστήριξε  ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.   Όπως είπε  η υπερψήφιση του προϋπολογισμού «στέλνει το μήνυμα στην Κυβέρνηση της Διαπλοκής, “συνεχίστε ό,τι κάνετε, ανενόχλητοι, ατάραχοι και αμέριμνοι”».

 

Για το λόγο αυτό σημείωσε ότι ως ΔΗΚΟ, «επιμένουμε πως πρέπει να διερευνηθεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας από όλους τους θεσμούς που έχουν αρμοδιότητα και καθήκον να το πράξουν και όχι μόνο από εκείνους που επιλέγει η κυβέρνηση ή ένας πρώην υπουργός της».

 

 

Share this post