Κ. Μητσοτάκης: Επιδίωξη «μια γενναία επανεκκίνηση» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Κ. Μητσοτάκης: Επιδίωξη «μια γενναία επανεκκίνηση» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

«Η επιδίωξή μου είναι να βρούμε τρόπους για μια γενναία επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτή όμως δεν γίνεται εν κενώ. Αυτές οι κινήσεις γίνονται σταδιακά, χρειάζεται χρόνος και οικοδόμηση εμπιστοσύνης», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Την δήλωση έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μιλώντας με δημοσιογράφους και αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Το απόγευμα ο κ. Μητσοτάκης είχε χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. 
Πληροφορίες από έγκυρες πηγές σημειώνουν αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και το ενδεχόμενο πενταμερούς συνάντησης ότι για τον Έλληνα πρωθυπουργό η πενταμερής είναι κάτι μακρινό.
Η Αθήνα θεωρεί σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν στη συνάντηση Αναστασιάδη – Μητσοτάκη ότι οι σχέσεις της με την Τουρκία επιβαρύνονται λόγω των τουρκικών μεθοδεύσεων σε Κύπρο και Ελλάδα.
Αναφορικά με τις τουρκικές προϋποθέσεις για έρευνες σε περιοχές των ελληνικών θαλασσών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, «τονίζει στις διαβουλεύσεις του ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει έρευνες εντός της υφαλοκρηπίδας της. Θέση η οποία ερμηνεύεται ως μήνυμα στην Τουρκία για τις ορέξεις της στο Καστελόριζο».
Για τα ενεργειακά συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν τα αποθέματα της ΝΑ Μεσογείου, όπως και τα υπό μελέτη ή σχεδιασμό δίκτυα του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας και συμφωνήθηκε η ενδυνάμωση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδος-Κύπρου στην κατεύθυνση και της πολυμερούς συνεργασίας τους με όμορες χώρες που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν τα ίδια δίκτυα.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στην Αθήνα, στις 7 Αυγούστου αναμένεται να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ με τη συμμετοχή και των Ηνωμένων Πολιτειών.


Απόψε ο πρόεδρος Αναστασιάδης παρέθεσε στο προεδρικό μέγαρο δείπνο προς τιμή του Έλληνα πρωθυπουργού.
Ο Οζερσάϊ
«Ξεπερασμένη» χαρακτήρισε τη δήλωση Μητσοτάκη για «τερματισμό της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο», ο «υπουργός» εξωτερικών της «ΤΔΒΚ» , Κουντρέτ Οζερσάι.
Υποστήριξε ότι ο τουρκικός στρατός επενέβη για να τερματίσει μια εισβολή (σ.σ: το πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών το 1974).
Ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε, επίσης, ότι «εάν ο κύριος Μητσοτάκης προσπαθεί να εντοπίσει παράνομες δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να κοιτάξει στις μονομερείς ενέργειες των Ελληνοκυπρίων».
Ανέφερε, ακόμη, ότι «εάν οι Ελληνοκύπριοι είχαν αξιοποιήσει τις ευκαιρίες για συνολική λύση δεν θα υπήρχε το πρόβλημα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και το μέλλον της Κύπρου θα ήταν διαφορετικό».

Share this post