Κ. Μαυρίδης: Προτεραιότητα ΕΕ, η προστασία των πολιτών από απειλές

Κ. Μαυρίδης: Προτεραιότητα ΕΕ, η προστασία των πολιτών από απειλές

Ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) με παρέμβασή του στην Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ανέδειξε την κορυφαία προτεραιότητα της ΕΕ για προστασία των πολιτών από απειλές, όπως συμφωνήθηκε ομόφωνα στη Νέα Στρατηγική Ατζέντα 2019-2024 στα πρόσφατα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (20 Ιουνίου 2019), κάνοντας ειδική αναφορά στις τουρκικές παρανομίες στην κυπριακή ΑΟΖ. Η παρέμβασή του κ. Μαυρίδη έγινε στην παρουσία της νέας Προέδρου της Ομάδας Iratxe García Pérez, του υποψήφιου για τη θέση Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans και των λοιπών ευρωβουλευτών (νεοεκλεγέντων και απερχόμενων) της Ομάδας.
Συγκεκριμένα, στην παρέμβασή του, ο Κώστας Μαυρίδης αφού αναγνώρισε ως θετική την συμπερίληψη, από τον υποψήφιο F. Timmermans, του σεβασμού του κράτους δικαίου ως κύριο στόχο της πολιτικής του εάν εκλεγεί, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Ο σεβασμός του κράτους δικαίου είναι κοινή θέση όλων των κρατών μελών, όπως εκφράστηκε στην πρόσφατη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (20 Ιουνίου 2019) και αυτό, δικαιώνει όσους θέτουμε το κράτους δικαίου ως το μέγιστο συμφέρον και ακρογωνιαίο λίθο της ΕΕ που μας κρατά ενωμένους απέναντι στις απειλές, εσωτερικές και εξωτερικές».

 

Προς επιβεβαίωσή του, ο κ. Μαυρίδης ανέγνωσε αυτούσιο το απόσπασμα από τη «Νέα Στρατηγική Ατζέντα 2019-2024» από τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου καταγράφονται οι τέσσερις κορυφαίες προτεραιότητες της ΕΕ για τα επόμενα πέντε χρόνια, με πρώτη την «προστασία των πολιτών και των ελευθεριών» και ότι, «η ΕΕ οφείλει να προασπίζεται τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών της, όπως αναγνωρίζεται στις Συνθήκες και να τα προστατεύει από υφιστάμενες και αναδυόμενες απειλές».
Καταλήγοντας, ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε στις παρανομίες και απειλές της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο επισημαίνοντας την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να εκφράσει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο καταδικάζοντας τις τουρκικές ενέργειες και ταυτόχρονα να εξουσιοδοτήσει την Ευρ. Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να υποβάλουν επιλογές, χωρίς καθυστέρηση, για κατάλληλα και στοχευμένα μέτρα κατά της Τουρκίας για τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειές της στην Αν. Μεσόγειο.

ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου Ευρωβουλευτή

Share this post