Κ. Κούσιος: Θετική η κυβέρνηση σε πολυμερή διαπραγμάτευση, εφόσον η Τουρκία αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία

Κ. Κούσιος: Θετική η κυβέρνηση σε πολυμερή διαπραγμάτευση, εφόσον η Τουρκία αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία

Αποκλειστικό σχόλιο για δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος , Κυριάκος Κούσιος , σχολίασε αποκλειστικά στην ιστοσελίδα μας δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού , Κυριάκου  Μητσοτάκη στην Βουλή των Ελλήνων αναφορικά με πολυμερή διαπραγμάτευση για τα ελληνοτουρκικά.  Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ως προϋπόθεση  η Τουρκία να δεχτεί να συμμετάσχει στο σχήμα ο πρόεδρος  Αναστασιάδης και να αναγνωρίσει ότι είναι ο μοναδικός νόμιμος εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Από το σχόλιο του κυβερνητικού  εκπροσώπου ,  Κυριάκους Κούσιου , είναι σαφές ότι η Λευκωσία συμφωνεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Η κυβέρνηση δεν έχει πρόβλημα να προσέλθει σε ένα πολυμερή διάλογο , νοουμένου ότι πάντοτε τα θέματα που αφορούν την Κύπρο θα συζητούνται από την νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επανειλημμένα έχουμε καλέσει την Τουρκία σε διάλογο και διαπραγμάτευση των θαλασσίων ζωνών Και είμαστε έτοιμοι να προσέλθουμε σε ένα τέτοιο διάλογο με την Τουρκία, αλλά το εμπόδιο είναι ότι  αυτή δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Κούσιος υπέμνησε με την ευαιρία πως  “ κατ ‘ επανάληψη έχει δηλώσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι  η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσέλθει σε συνομιλίες. Ο διάλογος είναι το καλύτερο μέσο επίλυσης διαφορών”. Ως εκ τούτου, επεσήμανε, ” η κυπριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσέλθει σε συνομιλίες για συζήτηση τόσο για την επίλυση του Κυπριακού , όσο και για την επίλυση οποιωνδήποτε άλλων διαφορών εγείρει η Τουρκία”.

Έγκυρη πηγή σημείωσε ότι σε μια πολυμερή διαπραγμάτευση όσον αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία αντικείμενο θα είναι ο καθορισμός των θαλασσίων συνόρων με την Τουρκία στα βόρεια της Κύπρου.

Στην συζήτηση στην Βουλή των Ελλήνων για την κύρωση των συμφωνιών της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο για τις ΑΟΖ ο Έλληνας πρωθυπουργός, απαντώντας σε πρόταση του επικεφαλής  του ΜΕΡΑ25,  Γιάνη Βαρουφάκη,  να προχωρήσει σε πολυμερή διαπραγμάτευση με την Τουρκία για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών, δήλωσε:  « Είναι ενδιαφέρουσα η αναφορά του κ. Βαρουφάκη για την ανάγκη μιας πολυμερούς διαπραγμάτευσης για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών. Αλλά η πρόταση αυτή  σκοντάφτει στο μεγάλο πρόβλημα ότι η Τουρκία, δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως την μόνη αναγνωρισμένη κρατική οντότητα, που μπορεί να συμμετάσχει σε αυτό το σχήμα. Θα ήταν ευχής έργο να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι, αλλά το ερώτημα πρέπει να το απευθύνετε στη Τουρκία και στον κ. Ερντογάν. Είναι διατεθειμένη η Τουρκία να συζητήσει με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τον κ. Αναστασιάδη ως τον μοναδικό  πρόεδρο της μόνης κρατικής οντότητας που αναγνωρίζετε από την ΕΕ; Αν πει  ναι η Τουρκία,  τότε η πρόταση σας είναι ενδιαφέρουσα».

Share this post