Κ. Κούσιος : Θα τερματιστεί η ενταξιακή πορεία Τουρκίας, αν εποικίσει την Αμμόχωστο

Κ. Κούσιος : Θα τερματιστεί η ενταξιακή πορεία Τουρκίας, αν εποικίσει την Αμμόχωστο

Η κυβέρνηση εκφράζει την εκτίμηση ότι, εάν η Τουρκία προχωρήσει με τις απειλές για εποικισμό τις Αμμοχώστου, η Κύπρος έχει τους συμμάχους στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να τερματίσει την ενταξιακή της πορεία.

Μιλώντας στο ΤρίτοΠρόγραμμα του ΡΙΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος,  ανέφερε ότι τόσο τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον και η συντριπτική πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας, “έχουν αντιληφθεί τον πειρατικό και αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Επεσήμανε, παράλληλα, ότι διαμορφώνεται ένα κλίμα πίεσης προς την Τουρκία, προκειμένου να τερματίσει τις εντάσεις.  

Ωστόσο, ο κ. Κούσιος παραδέχθηκε  ότι η Λευκωσία ανέμενε περισσότερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας πως έχει αποδειχθεί ότι η πολιτική του κατευνασμού δεν αποτελεί εμπόδιο για την Τουρκία. Ο κύριος Κούσιος, σημείωσε πως τα κράτη-μέλη της Ένωσης θα έπρεπε να προχωρήσουν με αποτρεπτικές κυρώσεις κατά της Άγκυρας, όπως ζήτησαν Κύπρος και Ελλάδας. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανέφερε ακόμη, ότι την στιγμή, που βρίσκεται σε εξέλιξη έντονη διπλωματική κινητικότητα για εκτόνωση της κρίσης, η Άγκυρα προχωρεί σε νέες κινήσεις αποσταθεροποίησης, με εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ, αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και παρεμβάσεις σε Συρία και Λιβύη.

Ως εκ τούτου, σημείωσε, “ουδείς  μπορεί να είναι βέβαιος πως θα ενεργήσει στο μέλλον η Τουρκία”.

Παραλαβή Ψηφίσματος Δήμου Μόρφου

Την ετοιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας να συνεχίσει τις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, επεσήμανε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,  Κυριάκος Κούσιος, ο οποίος παρέλαβε Ψήφισμα του Δήμου Μόρφου, με αφορμή την 46η επέτειο από την κατάληψη της πόλης.

Παραλαμβάνοντας το Ψήφισμα του Δήμου Μόρφου από τον Δήμαρχο Μόρφου, Βίκτωρα   Χατζηαβραάμ, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κούσιος είπε :  «Πρωταρχικός σκοπός και στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης είναι η λύση του κυπριακού προβλήματος, η οποία μας ταλανίζει εδώ και 46 χρόνια, μια λύση βιώσιμη, δίκαιη και λειτουργική, η οποία θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις από εκεί όπου έχουν μείνει στο Κραν Μοντανά για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος αλλά, δυστυχώς, η τουρκική αδιαλλαξία εμποδίζει την περαιτέρω πρόοδο. Μια αδιαλλαξία, η οποία τον τελευταίο καιρό έχει εξελιχθεί σε μια πολιτική αποσταθεροποίησης της Ανατολικής Μεσογείου και μια πολιτική η οποία, δυστυχώς, σηματοδοτεί και μια δεύτερη εισβολή στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη.

Σαράντα έξι χρόνια έχουν περάσει από την κατάληψη της Μόρφου. Είναι μια τραγική περίπτωση, όπως και όλες οι περιπτώσεις της κατάληψης των εδαφών μας και του εκτοπισμού χιλιάδων συμπατριωτών μας. Μπορώ να καταλάβω απόλυτα το πώς αισθάνεστε διότι κατάγομαι από την κατεχόμενη Αμμόχωστο. Μπορώ, λοιπόν, να αντιληφθώ τα αισθήματά σας και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν και είναι έτοιμος για να συνεχίσει τις συνομιλίες για μια λύση του κυπριακού προβλήματος.

Θα παραδώσω το Ψήφισμα σας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ευελπιστούμε ότι θα δοθεί η δυνατότητα σύντομα να επαναρχίσει ο διάλογος επιτέλους για εξεύρεση μιας λύσης του κυπριακού προβλήματος».

Φωτο: Στ. Ιωαννίδης

Ο Δήμαρχος Μόρφου ζήτησε από την Κυβέρνηση να δώσει όλες τις δυνάμεις της για μια λύση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι «ξέρουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι η πλευρά μας, ξέρουμε ότι το πρόβλημα είναι η Τουρκία, αλλά εμείς έχουμε την ανάγκη την επίλυση του Κυπριακού όσο ποτέ άλλοτε».

Πρόσθεσε πως «θεωρούμε ότι ήταν σημαντικό σήμερα, λόγω της 46ης επετείου να σας επισκεφθούμε να σας επιδώσουμε το Ψήφισμα, το οποίο έχουμε δώσει ήδη στα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα δώσουμε και ένα στη Βουλή και ένα στα Ηνωμένα Έθνη, ώστε να πάει στον κ. Γκουτέρες, και παρακαλούμε όπως ενεργήσετε κατάλληλα».

Share this post