Κ. Κούσιος : Η Άγκυρα προσπαθεί να τορπιλίσει την νέα προσπάθεια του γ.γ. του ΟΗΕ

Κ. Κούσιος : Η Άγκυρα προσπαθεί να τορπιλίσει την νέα προσπάθεια του γ.γ. του ΟΗΕ

“Είναι φανερό από την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών πως η Τουρκία προσπαθεί να τορπιλίσει, πριν καν ξεκινήσει, μια νέα προσπάθεια του ΓΓ των ΗΕ, μετά από τη χθεσινή του δήλωση, με την οποία τονίζει τη δέσμευση του και την αποφασιστικότητα του να συγκαλέσει διάσκεψη για το Κυπριακό, στη βάση των όσων συμφωνήθηκαν στο δείπνο στο Βερολίνο, μετά τις εκλογικές διαδικασίες στα κατεχόμενα”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος .

Σε γραπτή δήλωση υπενθυμίζει  ότι στο Βερολίνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μουσταφά Ακκιντζί ουσιαστικά συμφώνησαν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί όπου είχαν σταματήσει στο Κραν Μοντανά, στη βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων των ΗΕ, των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, του ευρωπαϊκού κεκτημένου, αλλά και του πλαισίου του ΓΓ των ΗΕ.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ωστόσο, σημειώνει, με τη σημερινή του ανακοίνωση “θέτει όρους και προϋποθέσεις για να προσέλθει η τουρκική πλευρά στις συνομιλίες, απορρίπτοντας τα όσα οι δύο ηγέτες στην Κύπρο συμφώνησαν τον Αύγουστο του 2019, αλλά και στο Βερολίνο, στην παρουσία του ΓΓ των ΗΕ, τον Νοέμβριο του 2019, για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί όπου σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά”.

Και ο κ. Κούσιος τονίζει: “Οι προϋποθέσεις που θέτει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών με την ανακοίνωση του σήμερα είναι πρώτον, όπως η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδεχθεί την πολιτική ισότητα, όπως η ίδια η Τουρκία την αντιλαμβάνεται και όχι σύμφωνα με τα ψηφίσματα των ΗΕ, τις Συμφωνίες Κορυφής, αλλά και τις συγκλίσεις που προέκυψαν στο τραπέζι των συνομιλιών, και δεύτερο, το να επαναρχίσουν οι συνομιλίες όχι από εκεί όπου σταμάτησαν, αλλά σε νέα βάση. Αλλιώς, ζητά νέα διαδικασία για τη δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο”.

Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε νωρίτερα ότι , “αν ένας συνεταιρισμός εξακολουθεί να είναι επιθυμητός στο νησί, η πολιτική ισότητα, ως προϋπόθεση επί της αρχής, πρέπει να αναγνωριστεί εκ των προτέρων από την ελληνοκυπριακή πλευρά, με όλα τα στοιχεία της και μιά νέα διαπραγματευτική διαδικασία πρέπει να οικοδομηθεί σε αυτήν”.

Εάν αυτό δεν μπορεί να γίνει, αναφέρεται, ” τότε οι δυο πλευρές πρέπει να αρχίσουν μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία για λύση δύο κρατών, στη βάση της κυριαρχικής ισότητας”.   

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του ανέφερε επίσης ότι για την Άγκυρα η ανακοίνωση του Αντόνιο Γκουτέρες για πενταμερή διάσκεψη δεν σημαίνει ούτε έναρξη αυτομάτως νέας διαδικασίας, ούτε πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά.

Επίσης , το ΥΠΕΞ της Τουρκίας υποστηρίζει  ότι “δεν υπάρχει κοινό όραμα ή έδαφος για διευθέτηση μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο”.

Share this post