Κ. Κόμπος: Στο «σωστό timing» η πρόσκληση Φιντάν στο Άτυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

Κ. Κόμπος: Στο «σωστό timing» η πρόσκληση Φιντάν στο Άτυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

Του ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ*

Στη «σωστή χρονική στιγμή» θεωρεί η Λευκωσία ότι απευθύνθηκε η πρόσκληση προς τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, για να συμμετάσχει στο επόμενο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων), στις 29 Αυγούστου.

Μιλώντας στον «Π», ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, έκανε λόγο για «εποικοδομητική στάση της Λευκωσίας», εντός της υφιστάμενης διαδικασίας, όπως διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Απρίλη. Πρόκειται, είπε ο υπουργός Εξωτερικών, για μια «ad hoc συγκατάθεση» για διάλογο στο Άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, «χωρίς όμως να προκαταλαμβάνεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

ΕΞΑΛΛΟΥ,  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπτιώτης, χαρακτήρισε την πρόσκληση Φιντάν στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ως «κίνηση υψηλής πολιτικής αξίας».

Σύμφωνα μάλιστα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, πρόκειται για μια ενέργεια καλής θέλησης και πραγματικής βούλησης, η οποία εντάσσεται στις προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Ξεκαθάρισε την ίδια ώρα ότι η συγκεκριμένη κίνηση εμπίπτει και στο πλαίσιο των συμπερασμάτων που καθορίζουν τα ευρωτουρκικά, για σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη προσέγγιση στις σχέσεις Βρυξελλών-Άγκυρας, πάντοτε υπό το πρίσμα της όποιας προόδου μπορεί να υπάρξει στο Κυπριακό.

Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι πρόκειται για μία Ad hoc (που έχει δημιουργηθεί για συγκεκριμένο σκοπό) πρόσκληση, η οποία αφορά μόνο το επόμενο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών. Έριξε μάλιστα το γάντι στην Άγκυρα, επισημαίνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «απέδειξε για ακόμη μία φορά την εποικοδομητική της στάση και εναπόκειται στην Τουρκία να επιδείξει την ίδια βούληση».

Πάντως, ο Κωνσταντίνος Λετυμπτιώτης, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, διαβεβαίωσε ότι δεν ασκήθηκαν πιέσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου να αποδεχθεί συμμετοχή της Τουρκίας στην άτυπη σύνοδο. Σημείωσε ότι ζητήθηκε η άποψη της Λευκωσίας και δόθηκε η σχετική συγκατάθεση, μόνο για την προσεχή σύνοδο στις Βρυξέλλες.

Ad hoc

Διπλωματική πηγή, που μίλησε στον «Π», επεσήμανε ότι οι αναφορές Κόμπου δεν είναι τυχαίες, αφού το timing, ειδικά σε αυτή την περίπτωση, έχει τη δική του σημασία. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αυτή τη φορά κρίθηκε ότι μετά τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία, τον περασμένο Απρίλιο, δημιουργείται μια διαδικασία στο πλαίσιο της οποίας μπορεί να προσκληθεί και η Τουρκία.

«Πριν δεν υπήρχε αυτή η διαδικασία που προέκυψε στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Μάλιστα, η Άγκυρα ήθελε να προκαταλάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με στόχο να λάβει πρόσκληση για συμμετοχή στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Για αυτό και η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος-μέλος ζήτησε ανταλλάγματα», είπε η ίδια πηγή, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι αν η Άγκυρα τηρήσει προκλητική στάση στο πλαίσιο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εκτεθεί. Την ίδια ώρα, η Λευκωσία θεωρεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ότι, αποδεχόμενη το αίτημα για πρόσκληση Φιντάν, αίρει κάθε επιχείρημα που θέλει την ε/κ πλευρά να μην επιδεικνύει την απαιτούμενη βούληση στο Κυπριακό.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντνάν

Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 και 18 Απριλίου:

  • Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διεξήγαγε στρατηγική συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, λαμβάνοντας υπόψη την κοινή ανακοίνωση του Ύπατου Εκπροσώπου και της Επιτροπής σχετικά με την πορεία των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Συνιστά στρατηγικό συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης η διασφάλιση σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαίως επωφελούς σχέσης με την Τουρκία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναθέτει στην ΕΜΑ να προωθήσει τις εργασίες σχετικά με τις συστάσεις της κοινής ανακοίνωσης σύμφωνα με προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σεβόμενη τις αρμοδιότητες των οικείων θεσμικών οργάνων, με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο, με την επιφύλαξη πρόσθετων κατευθύνσεων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η εποικοδομητική συμμετοχή της ίδιας της Τουρκίας θα συμβάλει καθοριστικά στην προώθηση των διαφόρων τομέων συνεργασίας που προσδιορίζονται στην κοινή ανακοίνωση.
  • Εν προκειμένω, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επανέναρξη και την πρόοδο των συνομιλιών για τη διευθέτηση του ζητήματος της Κύπρου με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας. Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει πλήρως προσηλωμένο στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του ΣΑΗΕ και τηρουμένων των αρχών στις οποίες θεμελιώνεται η Ένωση και του κεκτημένου. Το Ευρωρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει τον διορισμό της María Angela Holguín ως προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ για την Κύπρο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση διαμηνύει ότι είναι έτοιμη να συμβάλει ενεργά στην υποστήριξη όλων των σταδίων της διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με όλα τα κατάλληλα μέσα που διαθέτει.

Πηγή: politis.com.cy

Share this post