Κ. Κόμπος: Στενή συνεργασία ΕΕ – ΗΠΑ για αντιμετώπιση των γεωπολιτικών προκλήσεων σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές.

Κ. Κόμπος: Στενή συνεργασία ΕΕ – ΗΠΑ για αντιμετώπιση των γεωπολιτικών προκλήσεων σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές.

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που πραγματοποιήθηκε σήμερα (18.3.2024)  στις Βρυξέλλες. Τα κύρια θέματα που απασχόλησαν το Συμβούλιο ήταν η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, οι εξελίξεις στη Λευκορωσία, καθώς και άλλα θέματα που βρίσκονται στη διεθνή επικαιρότητα.

Κατά την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου, οι Υπουργοί είχαν άτυπη ανταλλαγή απόψεων με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής κ. Antony Blinken, ο οποίος συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο κ. Κόμπος, σε παρέμβασή του, υπογράμμισε τη σημασία της στενής συνεργασίας ΕΕ – ΗΠΑ για αντιμετώπιση των γεωπολιτικών προκλήσεων σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Μέση Ανατολή ο Υπουργός Εξωτερικών, αφού επανέλαβε τη βαθιά ανησυχία της Κύπρου για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις εξελίξεις όσον αφορά στον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο από την Κύπρο προς τη Γάζα και την πρώτη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας πριν από λίγες μέρες μέσω της εφαρμογής του Σχεδίου Αμάλθεια. Μέσα από την στενή συνεργασία με άλλα κράτη και διεθνείς παράγοντες η προσπάθεια θα συνεχιστεί, υπογράμμισε.

‘Όσον αφορά στην Ουκρανία, ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε εκ νέου τη στήριξη της Κύπρου προς τον λαό και την Κυβέρνηση της Ουκρανίας, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την ανάγκη αποτελεσματικής εφαρμογής των κυρώσεων και λήψης περαιτέρω μέτρων προς αποτροπή της παράκαμψής τους.  

Υπό το λήμμα των τρεχουσών εξελίξεων, και συγκεκριμένα επί των σχέσεων μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, η Κύπρος εξέφρασε τη σταθερή στήριξη της Κύπρου υπέρ της προώθησης μιας βιώσιμης και διαρκούς ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών. Υπογράμμισε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας θα πρέπει να είναι πλήρως σεβαστές. Τάχθηκε, τέλος, υπέρ της υιοθέτησης της εταιρικής σχέσης ΕΕ – Αρμενίας.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου ο κ. Κόμπος είχε συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Stéphane Séjourné, με το οποίο συζήτησαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Share this post