Κ. ΚΛΗΡΙΔΟΥ: Πρόβλημα για τον ΔΗΣΥ, οι δύο διαφορετικές τάσεις
*H εθνικόφρονα ροπή στο κόμμα δεν είναι έτοιμη για συμβιβασμούς και βλέπει τους τ/κ μειονότητα
*Η πολιτική ηγεσία βολεύεται με τη συντήρηση του στάτους κβο
Συνέντευξη στη ΜΑΡΙΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΟΥ*
«Το μεγάλο πρόβλημα του ΔΗΣΥ είναι ότι ήταν ανέκαθεν ένα κόμμα που συνδυάζει δύο διαφορετικές τάσεις. Η μια τάση προέρχεται από τα εθνικόφρονα σωματεία και η άλλη είναι μιας πιο φιλελεύθερης προσέγγισης» αναφέρει στην «Κ» η Καίτη Κληρίδου. Όπως σημειώνει η ίδια προκάλεσε πλήγμα στην εικόνα του κόμματος η στάση που τήρησε απέναντι στον υποψήφιο του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζίλγιουρεκ. Υπογραμμίζει πως, αν και δεν στήριξε τον κ. Κιζίλγιουρεκ, η εκλογή του είναι θετικό γεγονός. Μιλάει για την περιβόητη προώθηση του άρθρου υπέρ του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ και για τις σημερινές κόκκινες γραμμές της ε/κ πλευράς που συντηρούν το στάτους κβο.
–Είχατε επικρίνει προεκλογικά τον Δημοκρατικό Συναγερμό για τον τρόπο που αντιμετώπισε την υποψηφιότητα του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ. Το κόμμα ρέπει πλέον σε πιο συντηρητικές ίσως και εθνικιστικές τάσεις;
–Στην Κύπρο δυστυχώς αντιμετωπίζουμε το καθετί στην πολιτική με τον φακό της εθνικής μας ταυτότητας. Μεγάλο λάθος! Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι ελληνικό, αλλά δικοινοτικό κράτος και εκείνο που χρειαζόμαστε και δεν είχαμε δυστυχώς από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατία, είναι άνθρωποι σαν τον Νιαζί που κατανοούν, αγαπούν και νοιάζονται για το μέλλον όλων των Κυπρίων. Δεν μπορούμε να λέμε από τη μία ότι είμαστε το αναγνωρισμένο κράτος, που είναι σύμφωνα με το σύνταγμα του 1960 δικοινοτικό, και από την άλλη να έχουμε πρόβλημα επειδή εκλέγεται ένας Τ/κ!
–Έχετε εκφράσει στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ τις ανησυχίες σας για την στάση που τήρησε κατά τη διάρκεια του προεκλογικού; Για ποιο λόγο δεν παρευρεθήκατε στο διευρυμένο πολιτικό γραφείο του ΔΗΣΥ την περασμένη Δευτέρα;
–Δεν είμαι πλέον ενεργά στην πολιτική. Όμως είμαι άτομο που αγαπά την Κύπρο, εργάστηκα για χρόνια για τη συμφιλίωση, και έχω έντονες απόψεις για το Κυπριακό, τις οποίες θεωρώ ότι, όπως όλοι, έχω το δικαίωμα να εκφράσω. Αυτό κάνω, όταν έχω κάτι να πω εκφράζομαι δημόσια για όσους θέλουν να ακούσουν και ελπίζω, να προβληματιστούν.
–Πώς αντιμετωπίζεται η άνοδος του ΕΛΑΜ και της Ακροδεξιάς; Επειδή πολλά στελέχη του ΔΗΣΥ υπογραμμίζουν πως η στάση του κόμματος ήταν η απάντηση προς τις διαρροές που δεχόταν προς το ΕΛΑΜ.
–Η άνοδος της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη είναι ανησυχητικό φαινόμενο. Μερικώς οφείλεται στην ανισότητα διανομής του πλούτου και τη σμίκρυνση της μεσαίας τάξης. Ίσως να εξηγείται επίσης από το γεγονός ότι οι νέες γενιές δεν έχουν σημείο αναφοράς τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και δεν γνωρίζουν την καταστροφή που έφερε ο φασισμός στην Ευρώπη. Η κατάρρευση του κομμουνιστικού συστήματος και ο αυταρχισμός αυτών των συστημάτων είναι πιο πρόσφατο, και ίσως γι’ αυτό να μην έχουμε περιπτώσεις εξτρεμισμού της αριστεράς. Υπάρχει απογοήτευση με τα παραδοσιακά κόμματα, αλλά οι εξτρεμιστικές τάσεις δεν είναι η απάντηση. Δυστυχώς, η απάντηση που βρήκαν τα κεντροδεξιά κόμματα σε όλη την Ευρώπη είναι να ακολουθήσουν το ρεύμα και να κινηθούν πιο δεξιά. Αυτό είναι λάθος, διότι χάνουν τους φιλελεύθερους οπαδούς τους και δεν αγγίζουν τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος. Το πρόβλημα είναι κοινωνικοοικονομικό πολιτικό και πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τέτοιο, συλλογικά, από το σύνολο του πολιτικού συστήματος, διότι οι εξτρεμιστικές τάσεις είναι απειλή για τη δημοκρατία.
–Ένα μέρος της κοινωνίας επικρίνει τον ΔΗΣΥ ότι με τη στάση που τήρησε προεκλογικά γύρω από τη συμμετοχή των Τ/κ στις εκλογές έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στην κοινωνία και στις δικοινοτικές προσπάθειες. Συμμερίζεστε αυτή τη θέση;
–Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως βουλευτής και ως αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ εργάστηκα εντατικά για να αλλάξει η εικόνα του ΔΗΣΥ στην τ/κ κοινότητα. Μέχρι τότε μόνο το ΑΚΕΛ είχε επαφές με τους αριστερούς στην τ/κ πλευρά. Κατόπιν των προσπαθειών μου, που στηρίχθηκαν τότε από τον Νίκο Αναστασιάδη, καταφέραμε να έχουμε διμερείς επαφές με όλα τα τ/κ κόμματα, και με συνδικάτα, εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου και μερικές ΜΚΟ. Παρόλο που αυτή η πολιτική συνεχίστηκε από τον σημερινό πρόεδρο, πιστεύω πως ναι, από τη στάση του ΔΗΣΥ για το θέμα του Νιαζί, υπέστη πλήγμα η εικόνα του.
–Λέγεται πως ο Συναγερμός είναι κόμμα πολυφωνίας. Συμφωνείτε με αυτού του είδους την πολυφωνία; Ίσως θα έπρεπε να προχωρήσει σε ένα ιδεολογικοπολιτικό συνέδριο για να κάνει ένα ιδεολογικό ξεκαθάρισμα για το πού στέκει στο κυπριακό;
–Το μεγάλο πρόβλημα του ΔΗΣΥ είναι ότι ανέκαθεν ήταν ένα κόμμα που συνδυάζει δύο διαφορετικές τάσεις. Η μία τάση προέρχεται από τα εθνικόφρονα σωματεία και η άλλη είναι μιας πιο φιλελεύθερης προσέγγισης. Ο Γλαύκος Κληρίδης, λόγω της προσωπικής του ιστορίας και της προσωπικότητας του, κατάφερε να κρατήσει τις δύο τάσεις κοντά του. Ακόμα και ο Γλαύκος Κληρίδης όμως είχε δυσκολίες όταν φθάναμε κοντά σε λύση του Κυπριακού, όπως το 2004. Παρόλο ότι εκείνος τοποθετήθηκε υπέρ του σχεδίου η πλειοψηφία του κόμματος δεν ακολούθησε. Ο βασικός λόγος είναι διότι η εθνικόφρονα τάση δεν είναι έτοιμη να κάνει συμβιβασμούς στο Κυπριακό. Αρνείται να δεχθεί ότι οι Τ/κ, σύμφωνα με το σύνταγμα του 1960 είναι συνιδρυτές και συνιδιοκτήτες της Κ.Δ. και επιμένουν να τους βλέπουν σαν μειονότητα.
–Ένα ιδεολογικό συνέδριο θα βοηθήσει;
–Δεν νομίζω να λύσει το πρόβλημα, διότι θα καταλήξει σε ένα λεκτικό συμβιβασμό που να ικανοποιεί όλες τις τάσεις χωρίς να αγγίξει τα ουσιαστικά θέματα.
–Έχετε ξεκαθαρίσει πως δεν είχατε πρόθεση να ψηφίσετε τον Νιαζί Κιζίλγιουρεκ κυρίως επειδή βρέθηκε στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ. Το να προωθείτε έστω άρθρα υπέρ του κ. Κιζίλγιουρεκ και που επικρίνουν τους χειρισμούς του ΔΗΣΥ και του προέδρου θεωρήθηκε από κάποιους ως υπόγεια υποστήριξη προς το πρόσωπό του. Τελικά τι ισχύει;
–Παρόλο που εγώ δεν μπόρεσα να ψηφίσω τον Νιαζί διότι ήταν στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ θεωρώ ότι η εκλογή του είναι ένα πολύ θετικό και ιστορικό γεγονός. Για πρώτη φορά στα 69 χρόνια της Κ.Δ. εκλέγεται ένας υποψήφιος με ψήφους από τις δύο κοινότητες. Προώθησα το άρθρο της Μαρίνας Χριστοφίδου διότι θεώρησα ότι άξιζε να διαβαστεί. Απλώς δεν πρόσεξα ότι δεν είχε το όνομά της στο τέλος και γι’ αυτό δημιουργήθηκε όλη εκείνη η σύγχυση.
–Είστε το πρόσωπο που γνωρίζει πιο καλά από τον καθένα τον Γλαύκο Κληρίδη τόσο σε ό,τι αφορά την πολιτική του σκέψη όσο και σε ό,τι αφορά τις προσωπικές του θέσεις. Πώς νομίζετε πως θα σχολίαζε ο ίδιος τις σημερινές εξελίξεις στο Κυπριακό;
–Δεν θα έλεγα ότι είμαι κατ’ ανάγκη το άτομο που γνωρίζει πιο καλά τον Γλαυκό Κληρίδη από τον καθένα –είχε πολύ στενότερους πολίτικους συνεργάτες από μένα. Και όταν τοποθετούμαι δεν τοποθετούμαι εκ μέρους του, εκφράζω εκείνα που πιστεύω εγώ. Θεωρώ, όμως, ότι το μεγάλο δίδαγμα του Γλαυκού Κληρίδη στην πολιτική ήταν να γνωρίζουμε μέχρι πού μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους μας, δηλαδή να θέσουμε ρεαλιστικούς στόχους για να πετύχουμε τον σκοπό μας. Οι σημερινές κόκκινες γραμμές της ε/κ πλευράς δεν μας οδηγούν προς τη λύση, συντηρούν το στάτους κβο. Δυστυχώς, όμως, φαίνεται ότι η πολιτική ηγεσία και η πλειοψηφία του κόσμου βολεύεται με αυτή την κατάσταση. Ικανοποιούμαστε με το να επαναλαμβάνουμε ότι θέλουμε λύση, φταίει για τη μη λύση η Τουρκία. Έτσι δεν είναι ανάγκη να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις ούτε χρειάζεται να προχωρήσουμε σε αλλαγές που μας φοβίζουν. Αρνούνται να αντιληφθούν τους κίνδυνους που ελλοχεύουν στην σημερινή κατάσταση.
ΠΗΓΗ: “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” Κύπρου