Κ. Κληρίδης: Η διαφθορά βασιλεύει

Κ. Κληρίδης: Η διαφθορά βασιλεύει

 

«Η διαφθορά στην Κύπρο δυστυχώς συνεχίζει να βασιλεύει, παρά τα πολυάριθμα πλήγματα που υπέστη και την αποφασιστικότητα των εμπλεκόμενων αρχών, θεσμών και υπηρεσιών για καταπολέμηση του φαινομένου». Τάδε έφη ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, μιλώντας σήμερα σε ημερίδα, με θέμα: “Διαφθορά: Διαστάσεις και νέες προοπτικές αντιμετώπισης».σε ημερίδα, με θέμα: “Διαφθορά: Διαστάσεις και νέες προοπτικές αντιμετώπισης».

Ο Γενικός Εισαγγελέας δήλωσε ότι «πολλά άτομα, που ανήκαν στον δημόσιο βίο, έχουν καταδικαστεί, ενώ περιουσίες αξίας εκατομμυρίων ευρώ, που τους ανήκαν, έχουν δημευτεί».
Δυστυχώς, είπε, «μέσω του χρήματος και του συμφέροντος, επιτυγχάνονται τα πάντα, κατευθύνονται ιδέες, στοχοποιούνται άτομα και θεσμοί, εξαγοράζονται συνειδήσεις και διαπράττονται εγκλήματα».
Ο κύριος Κληρίδης επισήμανε πως αυτές οι ανησυχητικές και απογοητευτικές διαπιστώσεις δεν πρέπει να επενεργήσουν ως ανασταλτικοί παράγοντες στην προώθηση του έργου για καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Για να συνεχίζει να βασιλεύει η διαφθορά σημαίνει ότι οι αρμόδιοι δεν κάνουν όσο καλά θα έπρεπε την δουλειά τους και ότι και μεταξύ αυτών υπάρχουν κάποιοι , που για δικούς τους λόγους ανέχονται και ή συγκαλύπτουν την διαφθορά και την διαπλοκή .
Επίσης, θα ήταν καλό να μας  έλεγε ο κ. Κληρίδης ποια είναι αυτά τα «πολλά άτομα» , που ανήκαν στον δημόσιο βίο και έχουν καταδικαστεί, ενώ περιουσίες αξίας εκατομμυρίων ευρώ, που τους ανήκαν, έχουν δημευτεί. Δυστυχώς , η κοινή γνώμη έχει διαφορετική άποψη. Δηλαδή, θεωρεί ότι στην πράξη έγιναν πολύ λίγα και για το λόγο αυτό συνεχίζει «να βασιλεύει η διαφθορά».

Με την ευκαιρία , θα είχε την καλοσύνη ο Γενικός Εισαγγελέας , ο οποίος έκανε απογοητευτικές διαπιστώσεις, να μας εξηγήσει τον λόγο της μη άσκησης ποινικής δίωξης κατά του προσώπου , το οποίο κατείχε παράνομα , σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το αιγυπτιακό αγγείο του 13ου π.Χ. αιώνα; Ή μήπως αυτό δεν αποτελεί έγκλημα;

Επίσης, είναι πρωτοφανές να αναθέτει ο Γενικός Εισαγγελέας σε λειτουργό της Νομικής Υπηρεσίας να εξετάσει παράπονα εναγόντων , την στιγμή που η συγκεκριμένη λειτουργός διατηρεί άριστες φιλικές σχέσεις με στέλεχος δικηγορικού γραφείου , το οποίο εκπροσωπεί τους εναγομένους. Φαίνεται πως ξεχνά ο Γενικός Εισαγγελέας την αρχαία ρήση : «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια».

Εξάλλου, μιλώντας στην ίδια ημερίδα ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, μίλησε για «ασύλληπτο μέγεθος διαφθοράς στην Κύπρο, ευνοιοκρατία, αναξιοκρατία, νεποτισμό και κομματοκρατία». Επίσης, μίλησε για διαπλοκή υπόγειων πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων.
Ο κύριος Μιχαηλίδης κατηγόρησε Μέσα Ενημέρωσης ότι τις προηγούμενες ημέρες «εξαπέλυσαν οχετό λάσπης εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα».
Ο κύριος Μιχαηλίδης τόνισε ακόμα, ότι ενίοτε και η Ελεγκτική Υπηρεσία ενεργούσε ως εργαλείο συγκάλυψης, αντί αποκάλυψης σκανδάλων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, ανακοίνωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο ετοιμασίας μιας ενιαίας νομοθεσίας για τη διαφθορά.

*Νωρίς το σκέφτηκαν!!!

Α. ΒΙΚΕΤΟΣ

Share this post