Κ. Ιωάννου: Ο παιδικός καρκίνος δεν είναι ανίκητος

Κ. Ιωάννου: Ο παιδικός καρκίνος δεν είναι ανίκητος

Ο παιδικός καρκίνος δεν είναι ανίκητος, αναφέρει  ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε μήνυμα του ,  με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου. Επίσης τονίζει  ότι η Κύπρος καταγράφει από τα ψηλότερα ποσοστά ίασης παγκοσμίως.

«Με την ευκαιρία της σημερινής (15.2.2021)  Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Παιδικού Καρκίνου στέλνουμε την αγάπη μας στους Μικρούς Ήρωες, οι οποίοι με τον αγώνα που δίνουν αποδεικνύουν ότι ο παιδικός καρκίνος δεν είναι ανίκητος» αναφέρει ο κ. Ιωάννου, σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter.

Οι υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που προσφέρει η Παιδογκολογική – Παιδοαιματολογική Κλινική του Μακάριου Νοσοκομείου σε παιδιά με καρκίνο έχουν ως αποτέλεσμα η Κύπρος να καταγράφει από τα ψηλότερα ποσοστά ίασης παγκοσμίως και να συγκρίνεται ευνοϊκά με τις πλέον ανεπτυγμένες χώρες, σημειώνει.

«Ευχαριστούμε και εκτιμούμε την προσφορά τόσο του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού καθώς και όλων των άλλων φορέων και οργανισμών που συμβάλλουν ώστε να κερδηθεί και αυτή η μάχη» καταλήγει στο μήνυμά του ο Υπουργός.

Το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού σε ανακοίνωση αναφέρει:  “Η 15η Φεβρουαρίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου. Στόχος της Ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση για την ασθένεια, αλλά και η έκφραση συμπαράστασης προς τα παιδιά και τους εφήβους με καρκίνο, τους επιζώντες και τις οικογένειές τους. Με αφορμή αυτή την Ημέρα, η Διεθνής Οργάνωση κατά του Παιδικού Καρκίνου (CCI) οραματίζεται τη μέρα που δεν θα υπάρχουν σύνορα για κανένα παιδί με καρκίνο στον κόσμο, ανεξαρτήτως χώρας διαμονής. Σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν το υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας, θεραπείας και αποκατάστασης.

Ο παιδικός καρκίνος είναι μεν σπάνιος, αλλά σημειώνει αύξηση τα τελευταία χρόνια.  Αντιπροσωπεύει το 0,5-4,6% όλων των καρκίνων σε ανθρώπους. Κάθε μέρα περισσότερα από 1.000 παιδιά, σε ολόκληρο τον κόσμο, διαγιγνώσκονται με καρκίνο. 80% των περιστατικών αφορούν παιδιά που ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και δυστυχώς έχουν μόνο 10-30% πιθανότητα θεραπείας. Σε χώρες υψηλού εισοδήματος, αυτό το ποσοστό ανέρχεται σε πέραν του 80%, με αποτέλεσμα τα παιδιά να επιβιώνουν και να ζουν μια πλήρη και υγιή ζωή.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτή την τεράστια ανισότητα μεταξύ των χωρών υψηλού και χαμηλομεσαίου εισοδήματος: αργοπορημένη ή καθόλου διάγνωση, απουσία διαγνωστικών εγκαταστάσεων, έλλειψη εκπαιδευμένου προσωπικού για να διαχειριστεί τέτοιες περίπλοκες ασθένειες και ψηλά ποσοστά άρνησης ή εγκατάλειψης θεραπείας.

Ένα εμπόδιο που έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ δύσκολο να υπερπηδηθεί είναι η μη πρόσβαση σε αξιόπιστη και σταθερή προμήθεια των φαρμάκων για τις θεραπείες σε προσιτή τιμή. Οι χώρες με περιορισμένους πόρους βασίζονται στις εισαγωγές. Συνήθως, το κόστος αναλαμβάνουν οι Κυβερνήσεις, ενώ σε κάποιες χώρες το επωμίζονται οι οικογένειες των ασθενών. Ως αποτέλεσμα, ευτυχώς η άρνηση/εγκατάλειψη θεραπείας σε αναπτυσσόμενες χώρες ανέρχεται σε λιγότερο του 5%.  Όταν, όμως, τα έξοδα πρέπει να τα επωμιστούν εξ ολοκλήρου οι οικογένειες, το ποσοστό άρνησης/εγκατάλειψης ανεβαίνει σε πέραν του 50%.

Ο στόχος της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για τον Παιδικό Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είναι να εξαλείψει τον πόνο και την ταλαιπωρία των παιδιών που αντιμετωπίζουν τον καρκίνο. Επίσης, μέχρι το 2030, επιδιώκεται η αύξηση του παγκόσμιου ποσοστού επιβίωσης των παιδιών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο σε τουλάχιστον 60%.  Ο ΠΟΥ συστήνει έναν καθολικό χειρισμό της κατάστασης, ούτως ώστε να παρέχεται δωρεάν σε όλα τα πάσχοντα παιδιά η καλύτερη δυνατή ευκαιρία να επιβιώσουν από τη νόσο. Εάν ενεργήσουμε τώρα, είναι εφικτό να σωθούν ένα εκατομμύριο ζωές την επόμενη δεκαετία.

Εξίσου σημαντική είναι και η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για καθορισμό Σχεδίου Δράσης για την Αντιμετώπιση του Καρκίνου.  

Με γνώμονα τα πιο πάνω, το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αναγνωρίζει πως οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που ασχολούνται με το ευαίσθητο θέμα του παιδικού καρκίνου στον τόπο μας, διεξάγουν σπουδαίο έργο. Είναι γενικά παραδεκτό ότι ο εθελοντισμός διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπισή του, κυρίως μέσα από την ψυχολογική ή άλλη στήριξη που οι εθελοντές παρέχουν στα παιδιά και στους οικείους τους. Εξίσου σημαντικό παράγοντα στην αντιμετώπιση του καρκίνου της παιδικής ηλικίας, αλλά και στην έγκαιρη διάγνωσή του, αποτελεί η αρωγή του Κράτους. Η Παιδογκολογική Κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου, από την ίδρυσή της το 1989 μέχρι σήμερα, προσφέρει υψηλού επιπέδου θεραπείας και περίθαλψης σε πάσχοντα παιδιά και εφήβους. Ο κοινός αγώνας κατά του καρκίνου και ειδικά του παιδικού πρέπει να συνεχιστεί, για ένα μέλλον με ελπίδα και υψηλά ποσοστά επιβίωσης”.

 

Στήριξη από την Βουλή

 

Τους μικρούς μαχητές της ζωής στηρίζει η Βουλή των Αντιπροσώπων στον συνεχή αγώνα τους για να βγουν νικητές. Ο Πρόεδρος της Βουλής Δρ Αδάμος Αδάμου παρέδωσε σήμερα εισφορά στον Σύνδεσμο Γονέων και φίλων Καρδιοπαθών Παιδιών 

ΠτΒ – Επίδοση εισφοράς στον Σύνδεσμο Γονέων και Φίλων Καρδιοπαθών Παιδιών
Βουλή των Αντιπροσώπων, Λευκωσία, Κύπρος
Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Αδάμος Αδάμου επιδίδει την εισφορά της Βουλής των Αντιπροσώπων στον Σύνδεσμο Γονέων και Φίλων Καρδιοπαθών Παιδιών.
//
House President – Donation to the Association of Parents and Friends of Children with Heart Disease
House of Representatives, Lefkosia, Cyprus
The President of the House of Representatives, Mr Adamos Adamou, delivers, on behalf of the House of Representatives, a donation to the Association of Parents and Friends of Children with Heart Disease.

Παραδίδοντας την εισφορά της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Δρ Αδάμου αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που επιτελεί ο εθελοντικός, φιλανθρωπικός οργανισμός προσφέροντας ψυχολογική, οικονομική αλλά και κοινωνική στήριξη στα παιδιά που πάσχουν από Συγγενείς Καρδιοπάθειες.

Ως ένδειξη συμπαράστασης τόσο στις προσπάθειες όσο και στις διάφορες ενέργειες ενημέρωσης και διαφώτισης που πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος, το κτίριο της Βουλής θα φωταγωγηθεί για τις 14 Φεβρουαρίου με το συμβολικό κόκκινο χρώμα. 

Ελάλλου, η ΕΔΕΚ, σε ανακοίνωση της , παρατηρεί : “Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου στοχεύει στην ενημέρωση των πολιτών αλλά και στην ευαισθητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών για τη διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών και υποδομών που να ικανοποιούν πλήρως τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν από καρκίνο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι επιβεβλημένη η λήψη μέτρων που θα συμβάλλουν άμεσα στη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος και κυρίως στην άμβλυνση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που αποδεδειγμένα ευθύνεται για την αύξηση κρουσμάτων παιδικού καρκίνου.

Η ΕΔΕΚ στηρίζει τους μικρούς ήρωες και τις οικογένειές τους στην μάχη κατά του καρκίνου και συνεχίζει τον αγώνα της για άμεση και αποτελεσματική διαχείριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Επαναλαμβάνουμε πως κύριος υποστηρικτής στον καθημερινό αγώνα που δίνουν οι πάσχοντες με καρκίνο και οι οικογένειές τους, είναι οι εθελοντικές οργανώσεις. Είναι σημαντικό, επιτέλους, το κράτος να έχει την κύρια ευθύνη στήριξης των ασθενών και των οικογενειών τους, και οι εθελοντικές οργανώσεις να δρουν με συνεπικουρία, και όχι να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

 

 

Share this post