Κ. Ιωάννου: Χωρίς εμβόλιο δεν επιτρέπεται εφησυχασμός

Κ. Ιωάννου: Χωρίς εμβόλιο δεν επιτρέπεται εφησυχασμός

 *Ο υπουργός Υγείας δεν απέκλεισε  ένα νέο κύμα έξαρσης του κορονοϊού τους προσεχείς μήνες. 

*Το κόστος για το υγειονομικό κομμάτι είναι πέραν των 60 εκ., αλλά το τελικό κόστος δεν έχει ακόμα υπολογιστεί.

Η κοινωνία πρέπει να αισθάνεται υπερήφανη για τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου και κάλεσε όλους να μην εφησυχάζουν.

Παρουσιάζοντας σε συνέντευξη τύπου  τον απολογισμό των μέχρι τώρα ενεργειών για αντιμετώπιση της πανδημίας, ο κύριος Ιωάννου είπε ότι οι θυσίες των πολιτών οδήγησαν στην πολύ καλή επιδημιολογική κατάσταση που παρουσιάζει η Κύπρος.

Επεσήμανε  ότι πρωταρχική έγνοια είναι η θωράκιση του συστήματος υγείας, εξέφρασε ετοιμότητα για αντιμετώπιση νέων λοιμώξεων, είτε από το εσωτερικό, είτε από το εξωτερικό. Επίσης, δεν απέκλεισε  ένα νέο κύμα έξαρσης του κορονοϊού τους προσεχείς μήνες. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι “Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε ένα πιθανό δεύτερο  κύμα της πανδημίας”

Ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι η προσοχή είναι στραμμένη στα σημεία εισόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας με το άνοιγμα αύριο των αεροδρομίων.

Εξέφρασε, ακόμη, προβληματισμό για τη μη προσκόμιση επιδημιολογικών δεδομένων από τα κατεχόμενα και πρόσθεσε ότι ζήτησε από τους λοιμωξιολόγους να τον ενημερώνουν συνεχώς για την κατάσταση στα νοσοκομεία.

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσους συμμετείχαν στην προσπάθεια για αναχαίτιση της πανδημίας.

 

Σε ερώτηση, ​ εάν εντοπίστηκαν λάθη και κενά στην όλη διαχείριση, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι παρά τα κάποια λάθη και τα κενά που είχαν παρατηρηθεί αρχικά, λόγω των πρωτόγνωρων καταστάσεων που βιώναμε, η βελτίωση ήταν συνεχής. «Ήταν θεμιτό να υπάρξουν αδυναμίες και προβλήματα. Οτιδήποτε παρουσιάστηκε εντοπίστηκε άμεσα και άμεσα είχαν εξευρεθεί και οι λύσεις», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι δεν εντοπίστηκαν τεράστια κενά. Πρόσθεσε πως υπήρχαν πρακτικές δυσκολίες και χρειάστηκε κάποιος χρόνος για να αυξηθεί η δυναμικότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, και έγινε κατορθωτό να εξασφαλίσουμε πολύ υψηλότερη διαθεσιμότητα από τον μέσο όρο της ΕΕ. «Οπόταν όποιο πρόβλημα είχαμε, αντιμετωπίστηκε και τώρα έχουμε την εμπειρία και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε, ώστε εάν και εφόσον υπάρξει ένα δεύτερο κύμα να είμαστε έτοιμοι», είπε ο κ. Ιωάννου.

Σε ερώτηση, εάν ανησυχεί την κυβέρνηση το άνοιγμα των αεροδρομίων, δεδομένου ότι η προσοχή στρέφεται πλέον στις πύλες εισόδου, ο κ. Υπουργός διευκρίνισε ότι «τα αεροδρόμια ήταν μέχρι και ένα σημείο υποχρέωσή μας να ανοίξουν, διότι έτσι κι αλλιώς και ο οδικός χάρτης της ΕΕ αυτό προνοούσε. Επίσης βασική αρχή ήταν ότι για χώρες με παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα να υπάρχει και ίση αντιμετώπιση και οι πλείστες χώρες είχαν αποφασίσει να μην χρειάζεται να προσκομιστεί τεστ κορωνοϊού. Σε αυτό το πλαίσιο κάναμε την στρατηγική μας και αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις κατηγορίες: η πρώτη κατηγορία δεν απαιτείται προσκόμιση τεστ κορωνοϊού, οι χώρες της Κατηγορίας Β, όπως ήταν η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, το Βέλγιο και κάποιες άλλες χώρες που χρειάζεται τεστ και οι χώρες της τρίτης κατηγορίας που έχουν διαφορετική μεταχείριση». Εξήγησε επιπλέον ότι η κυβέρνηση, προς διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, αποφάσισε ότι «θα διενεργείται δειγματοληπτικός έλεγχος, ένας αριθμός τεστ, και ξεκινούμε με 300 τεστ την ημέρα, αναμένουμε 1,500 άτομα την ημέρα, ώστε να μας επιβεβαιώνει η εικόνα που θα έχουμε, την ορθότητα των αποφάσεών μας και από την άλλη μπορεί να μας δείξει ότι για κάποιες χώρες ίσως χρειάζεται να πάρουμε άλλες αποφάσεις. Καμία άλλη χώρα δεν εφαρμόζει αυτή την πρακτική. Εμείς προς διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, παρά το οικονομικό κόστος, θα προχωρήσουμε και δειγματοληπτικός έλεγχος θα γίνεται και σε επιβάτες που έρχονται από χώρες που ανήκουν στην Κατηγορία Β», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.

«Αξιολογούνται τα δεδομένα και αν μια χώρα παρουσιάσει αύξηση που να μην δικαιολογεί την Κατηγορία Α θα πηγαίνει στη Β ή το αντίστροφο. Δεν αξιολογείται ο αριθμός κρουσμάτων μόνο, αλλά από πού προέρχονται. Για παράδειγμα στην Γερμανία παρουσιάστηκε σε μια συγκεκριμένη περιοχή, άρα είναι τοπικό, δεν επηρεάζει τη συνολική εικόνα της χώρας. Αξιολογούνται όλες οι χώρες και οι οδηγίες που έχουν οι τρεις επιστήμονες είναι ότι κάθε εβδομάδα θα δίνεται η αξιολόγηση ανάλογα με τα δεδομένα», ανέφερε.

Σε σχέση με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ο κ. Ιωάννου παρέπεμψε στην ανακοίνωση που έγινε από πλευράς Προεδρίας της Δημοκρατίας και αρκέστηκε να αναφέρει ότι η αδυναμία εξασφάλισης επιδημιολογικών δεδομένων από τα κατεχόμενα προκαλεί έντονο  προβληματισμό στην επιδημιολογική ομάδα.

Η απάντηση του υπουργού στην ερώτηση ,  εάν υπάρχει σχέδιο δράσης για το ενδεχόμενο δεύτερο  κύματος της πανδημίας, ο κ. υπουργός εξήγησε ότι σε νέα έξαρση του ιού οι ενέργειες θα είναι οι ίδιες. «Υπάρχει το νοσοκομείο Αμμοχώστου, υπάρχει το Κέντρο Eden, τα Ιατρεία Βραχείας Νοσηλείας, όλη η υποδομή που έχει δημιουργηθεί για αυτό και να τονίσω ότι για να υπάρχει έλεγχος ότι συνεχίζονται οι διαδικασίες έχουν πάρει οδηγίες οι δύο Λοιμωξιολόγοι που είπαμε και με ενημερώνουν σε εβδομαδιαία βάση», δήλωσε.

.

Σε ερώτηση  της ιστοσελίδας μας,  εάν το Υπουργείο Υγείας προτίθεται να ορίσει νοσοκομείο αναφοράς σε άλλη πιο κεντρική περιοχή, όπου υπάρχουν οι υποδομές για ΜΕΘ, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι δεν υπάρχει πλάνο για αλλαγή του νοσοκομείου αναφοράς προς το παρόν. «Το γεγονός ότι δεν είναι στο ίδιο νοσοκομείο και οι ΜΕΘ δεν είναι ουσιαστικό πρόβλημα. Το νοσοκομείο Αμμοχώστου επιλέγηκε για συγκεκριμένους λόγους, υπάρχει και η ΜΑΦ και για πρακτικούς και άλλους λόγους και λόγω δυναμικότητας η απόφαση για νοσοκομείο αναφοράς (π.χ. της Λευκωσίας) δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί. Μιλάμε για ένα νοσοκομείο πέραν των 330 κλινών», ανέφερε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση μας σχετικά με τους θανάτους που καταγράφηκαν ασθενών θετικών στον κορωνοϊό, ο κ. Ιωάννου επιβεβαίωσε ότι όσοι θάνατοι αποδίδονται στον κορονοϊό είναι βάσει του προγράμματος IRIS προς αποφυγή παρεξηγήσεων. «Θέλω να αναφέρω ότι χώρες που θεωρούνται πιο προηγμένες από εμάς ιατρικά ακόμα και για πρακτικά ζητήματα δεν έχουν εφαρμόσει αυτή την πρακτική. Άρα υπάρχει αμφιβολία σε πάρα πολλές χώρες της ΕΕ εάν ο αριθμός είναι πραγματικός ή όχι. Εμείς με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε πόσοι θάνατοι αποδίδονται στον κορονοϊό και πόσοι όχι», τόνισε ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας πως από τους 26 θανάτους που είχαμε στην Κύπρο ασθενών με κορωνοϊό, οι 19 αποδίδονται στη νόσο COVID-19.

“Εάν δεν εξευρεθεί εμβόλιο   δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός”, τόνισε. Για την εξεύρεση εμβολίου, ανέφερε, «η ΕΕ θα διαθέσει πέραν των 2,5 δις για να χορηγήσει διάφορες έρευνες. Είναι μια επένδυση που κάνει η ΕΕ, ευελπιστώντας ότι θα βρεθεί το εμβόλιο. Αλλά στην καλύτερη περίπτωση μιλάμε για αρχές του 2021. Μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο οφείλουμε όλοι να παίρνουμε τα μέτρα αυτοπροστασίας, εάν όλοι είμαστε κοινωνικά υπεύθυνοι θα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος για αυτό θα το τονίζουμε συνέχεια».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει σχεδιασμός για την ενίσχυση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε ότι η στελέχωση των νοσηλευτηρίων είναι αρμοδιότητα του ΟΚΥπΥ, συμπληρώνοντας ότι η απόφαση είναι να ενισχυθούν ανεξάρτητα από τον κορωνοϊό. «Στα δημόσια νοσηλευτήρια και αυτό θα συνεχίσει μένει ένα ποσοστό διαθεσιμότητας, κρατάμε πίσω κάποιες δυνάμεις, ώστε να υπάρχει διαθεσιμότητα εάν και εφόσον υπάρξει έξαρση του κορωνοϊού», δήλωσε.

Κληθείς να δώσει το υπολογιζόμενο κόστος μέχρι στιγμής για τη διαχείριση της πανδημίας, ο υπουργός  είπε ότι για «το καθαρά υγειονομικό κομμάτι είναι πέραν των 60 εκ., αλλά το τελικό κόστος δεν έχει ακόμα υπολογιστεί. Είναι το κόστος των καραντινών και είμαστε από τις λίγες χώρες, έχουν περάσει πέραν των 11,000 ανθρώπων από την καραντίνα και αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει να εξυπηρετήσεις όλο αυτόν τον κόσμο, είναι ένα τεράστιο έργο». Σημείωσε πως αφορά την κάλυψη των εξόδων για την καραντίνα, την αγορά εξοπλισμού, τις επιστρατεύσεις και άλλες ενέργειες που έχουν γίνει.

 Σε  παρατήρηση μας ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει διαφορετικά κάποιες χώρες σε σχέση με την Ελλάδα, ο κ. Ιωάννου εξήγησε ότι «η πολιτική που ακολουθούμε είναι διαφορετική από την πολιτική της Ελλάδας. Η Ελλάδα έχει 18 χώρες στην ‘πράσινη ζώνη’ και τις άλλες τις έχει αποκλείσει. Εμείς έχουμε δύο κατηγορίες, άρα είναι περισσότερες οι χώρες από τις οποίες μπορούμε να δεχθούμε κόσμο στην Κύπρο. Εγώ θεωρώ και πιστεύω στο επίπεδο των επιστημόνων που έχουμε στην Κύπρο και στην άποψη τους και αυτήν ακολουθούμε, στην οποία λαμβάνουν υπόψη τους την κατάσταση των χωρών των διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών».

«Η Ελλάδα έχει εντάξει την Σουηδία, για παράδειγμα. Η Σουηδία και η Πορτογαλία παρουσιάζουν συνεχή αύξηση των κρουσμάτων κι όμως η Ελλάδα το έχει επιτρέψει», σημείωσε ο Υπουργός Υγείας.

ΦΩΤΟ: Στ. Ιωαννίδης

Share this post