Joaquín Rodrigo, αν και τυφλός, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Ισπανούς συνθέτες του 20ου αιώνα. Βίντεο

Joaquín Rodrigo, αν και τυφλός, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Ισπανούς συνθέτες του 20ου αιώνα. Βίντεο

Το δημοφιλές Concierto de Aranjuez γράφτηκε το 1939 στο Παρίσι.

Ο JoaquínRodrigo γεννήθηκε στο Sagunto (Βαλένθια) το 1901 και πέθανε στην Μαδρίτη το 1999. Ήταν Ισπανός συνθέτης και βιρτουόζος πιανίστας. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Ισπανούς συνθέτες του 20ου αιώνα. 

 Αν και έχασε εντελώς την όρασή του σε ηλικία τριών ετών μετά από διφθερίτιδα. Άρχισε να σπουδάζει σολφέζ, πιάνο και βιολί σε ηλικία οκτώ ετών. Αρμονία και σύνθεση από την ηλικία των 16 ετών. Παρόλο που διακρίθηκε, επειδή ανέδειξε την ισπανική κιθάρα στην αξιοπρέπεια ως παγκόσμιο όργανο συναυλιών και περισσότερο γνωστός για τη μουσική του στην κιθάρα, δεν κατέκτησε ποτέ ο ίδιος το όργανο. Έγραψε τις συνθέσεις του σε Braille και μεταγράφηκαν για δημοσίευση.

Ο Rodrigo σπούδασε μουσική υπό τον Francisco Antich στη Βαλένθια και υπό τον Paul Dukas στην École Normale de Musique στο Παρίσι. Αφού επέστρεψε για λίγο στην Ισπανία, πήγε ξανά στο Παρίσι για να σπουδάσει μουσικολογία, αρχικά με τον Maurice Emmanuel και στη συνέχεια με τον André Pirro. Οι πρώτες του δημοσιευμένες συνθέσεις  χρονολογούνται από το 1923. Από το 1947 ο Ροντρίγκο ήταν καθηγητής ιστορίας της μουσικής, κάτοχος της Έδρας Μουσικής Manuel de Falla στη Σχολή Φιλοσοφίας και Γραμμάτων, στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης. Αξιοσημείωτοι μαθητές είναι ο Yuksel Koptagel, Τούρκος συνθέτης και πιανίστας. Παντρεύτηκε τη Βικτόρια Καμχί, μια Τουρκογενή πιανίστα, που είχε γνωρίσει στο Παρίσι, στις 19 Ιανουαρίου 1933, στη Βαλένθια.

Το πιο διάσημο έργο του, το Concierto de Aranjuez, γράφτηκε το 1939 στο Παρίσι για τον κιθαρίστα Regino Sainz de la Maza. Στη μετέπειτα ζωή, αυτός και η σύζυγός του δήλωσαν ότι γράφτηκε ως απάντηση στην αποβολή του πρώτου τους παιδιού. Είναι ένα κονσέρτο για κιθάρα και ορχήστρα. Το κεντρικό κίνημα adagio είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα στην κλασική μουσική του 20ου αιώνα, με την αλληλεπίδραση της κιθάρας με το cor anglais. Αυτό το κίνημα προσαρμόστηκε αργότερα από τον ενορχηστρωτή της τζαζ Gil Evans για το άλμπουμ του Miles Davis του 1960 “Sketches of Spain”. Το Κοντσέρτο διασκευάστηκε από τον ίδιο τον συνθέτη για το Κοντσέρτο Άρπας και Ορχήστρας του 1974 κατόπιν αιτήματος του Nicanor Zabaleta και αφιερώθηκε στον Zabaleta.


Η επιτυχία αυτού του κοντσέρτου οδήγησε σε παραγγελίες από διάφορους εξέχοντες σολίστ, συμπεριλαμβανομένου του Nicanor Zabaleta, για τον οποίο ο Rodrigo αφιέρωσε το Concierto serenata του για Άρπα και Ορχήστρα. Ο Julian Lloyd Webber, για τον οποίο ο Rodrigo συνέθεσε το Concierto como un divertimento του για βιολοντσέλο και ορχήστρα. και ο Τζέιμς Γκάλγουεϊ, για τον οποίο ο Ροντρίγκο συνέθεσε το ποιμενικό του Concierto για φλάουτο και ορχήστρα. Το 1954, ο Rodrigo συνέθεσε το Fantasía para un gentilhombre μετά από αίτημα του Andrés Segovia. Το Concierto Andaluz του, για τέσσερις κιθάρες και ορχήστρα, παραγγέλθηκε από τον Celedonio Romero για τον ίδιο και τους τρεις γιους του.

 Αργότερα έγινε μουσικός σύμβουλος για το εθνικό ραδιόφωνο της Ισπανίας και, από το 1947 έως το 1977, κατείχε την Έδρα Μουσικής Manuel de Falla στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης.

Αν και πιο γνωστός για τη μουσική του για κιθάρα, όπως το Fantasía para un gentilhombre (1954, σύνθεση για τον κιθαρίστα Andrés Segovia και την ορχήστρα) και το Concierto Andaluz (1967, γράφτηκε για την οικογένεια Romero), έγραψε επίσης κοντσέρτα για άλλα όργανα (όπως π.χ. Concierto heróico για πιάνο και ορχήστρα, 1942, και Sones en la Giralda για άρπα και ορχήστρα, 1963), μια όπερα (La azuzena de Quito, 1965), ένα μπαλέτο (Pavana real, 1955), σόλο κιθάρα και κομμάτια πιάνου και 60 ΜΟΥΣΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ

Κανένα από τα έργα του Ροντρίγκο, ωστόσο, δεν πέτυχε τη δημοφιλή και κριτική επιτυχία του Concierto de Aranjuez και του Fantasia para un gentilhombre. Αυτά τα δύο έργα συνδυάζονται πολύ συχνά σε ηχογραφήσεις.

                                                                                   Μνημείο του Joaquín Rodrigo Vidre,σε Aranjuez, Ισπανία (ΦΩΤΟ: wikipedia.org)

Του απονεμήθηκε το υψηλότερο βραβείο σύνθεσης της Ισπανίας, το Premio Nacional de Música, το 1983. Στις 30 Δεκεμβρίου 1991, ο Ροντρίγκο ανατράφηκε στην ισπανική αριστοκρατία από τον βασιλιά Χουάν Κάρλος Α’ με τον κληρονομικό τίτλο Marqués de los Jardines de Aranjuez (Αγγλικά: Marquess of the Gardens of Aranjuez). Έλαβε το διάσημο Βραβείο Πρίγκηπας της Αστούριας — την υψηλότερη πολιτική διάκριση της Ισπανίας — το 1996. Το 1998 ονομάστηκε Διοικητής του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων από τη γαλλική κυβέρνηση.

Το δεύτερο παιδί του Rodrigo και της Βικτόρια Καμχί η  Σεσίλια  διαδέχθηκετον πατέρα της  ως Marquesa de los Jardines de Aranjuez. 

 

 

rodrigofestival.com

Share this post