Ήττα των υποψηφίων Ερντογάν στους μεγάλους δήμους

Ήττα των υποψηφίων Ερντογάν στους μεγάλους δήμους

Ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε να αξιολογήσει με το κόμμα του τα αποτελέσματα και να κάνουν “με τόλμη  αυτοκριτική¨

 

Κωνσταντινούπολη, Μηνάς Βασιλειάδης

Στα πρώτα του λόγια, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χθες (31.3.2024) των δημοτικών εκλογών, στις οποίες ηττήθηκαν οι εκλεκτοί του για τους μεγάλους δήμους της Τουρκίας,  ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε : «η Τουρκική Δημοκρατία απέδειξε για άλλη μια φορά την ωριμότητά της» και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Όπως γνωρίζετε, στις δημοκρατίες οι πιο κρίσιμες μέρες είναι εκείνες των εκλογών. Η βούληση του έθνους εκδηλώνεται μέσα από την κάλπη. Το έθνος δίνει το μήνυμά του στον πολιτικό μέσω της κάλπης· το έθνος μεταφέρει την προειδοποίηση και την εκτίμησή του μέσω της κάλπης. Θα σταθούμε στο ύψος μας. […] Ελπίζω τα αποτελέσματα των εκλογών να είναι ευεργετικά για τη χώρα μας, το έθνος μας και τις πόλεις μας. […] Αγαπητό μου έθνος, οι εκλογές της 31ης Μαρτίου ήταν η 18η κάλπη μας τα τελευταία 22 χρόνια. Πάντα πετυχαίναμε, εγώ πιστεύω σε εσάς.[…]

Ο Ερντογάν με τον εκλεκτό του στην Κωνσταντινούπολη, Μουράτ Κουρούμ(α), ο οποίος έχασε τον δήμο Κωνσταντινούπολης

»Δυστυχώς δεν πήραμε το αποτέλεσμα που ελπίζαμε και θέλαμε, από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ως ΑΚΡ και Λαϊκή Συμμαχία προετοιμαστήκαμε εντατικά για αυτήν την εκλογική δοκιμασία, όπως πράξαμε και στις προηγούμενες. Από την ημέρα που ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος ήμασταν στο πεδίο μέρα-νύχτα με το επιτελείο μας. Τους τελευταίους δύο μήνες επισκέφτηκα προσωπικά 52 διαφορετικές πόλεις, έκανα  συγκεντρώσεις, συνευρέθηκα με τους ανθρώπους μου και αγκαλιάσαμε ο ένας τον άλλον. Το αποτέλεσμα βγήκε έτσι. Υπάρχει ένα καλό σε ό,τι συμβαίνει. Θα αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα των εκλογών της 31ης Μαρτίου με ανοιχτή καρδιά και θα κάνουμε με τόλμη την αυτοκριτική μας».

Εκρέμ Ιμάμογλου και Μανσούρ Γιαβάς είναι οι μεγάλοι νικητές των αυτοδιοικητικών εκλογών καθώς επικράτησαν σε Πόλη και Άγκυρα αντίστοιχα, έναντι των υποψηφίων του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Το AKP εμφανίζεται να χάνει σημαντικό ποσοστό της δύναμής του. Από τις 81 περιφέρειες το CHP παίρνει 35 (είχε 21 το 2019), το AKP 24 (είχε 39) και το Δημοκρατικό Κόμμα 11 (από 3 το 2019).

Όσον αφορά στα αποτελέσματα, στην Άγκυρα ο Γιαβάς επικράτησε με άνεση του Τουργκούτ Αλτινόκ και διατήρησε την πρωτεύουσα στον έλεγχο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Στην Πόλη, η νέα επικράτηση του Ιμάμογλου είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή, δεδομένου πως σε αυτές τις εκλογές δεν στηρίχτηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης παρά μόνο στο δικό του. Σε κάθε περίπτωση οι ήττες του ΑΚΡ στις μεγάλες πόλεις σίγουρα θα προβληματίσουν τον Πρόεδρο Ερντογάν, την ώρα που η αντιπολίτευση βλέπει να ξεπροβάλλουν από τις τάξεις της δυνατοί υποψήφιοι για τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Ο Μανσούρ Γιαβάς, που κέρδισε την επανεκλογή του στην Άγκυρα με  άνεση και εντυπωσιακή διαφορά (λίγο μικρότερη του 30%) από τον Τουργκούτ Αλτινόκ, ήταν συγκινημένος στην πανηγυρική του ομιλία. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον προηγούμενο πρόεδρό μας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και όλες τις οργανώσεις μας, ιδιαίτερα τον πρόεδρό μας, Οζγκιούρ Οζέλ. Είστε οι πραγματικοί μας ήρωες σε όλες τις εκλογές. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις κοινοτικές οργανώσεις, τους ηγέτες της κοινής γνώμης, εν ολίγοις, όλον τον λαό της Άγκυρας. Επαναλαμβάνω τις προτάσεις που χρησιμοποιήσαμε όταν κερδίσαμε τις εκλογές του 2019. Δεν υπάρχει εχθρός εναντίον μας. Είμαστε όλοι αξιότιμα μέλη αυτού του έθνους. Μπορεί οι πολιτικές μας απόψεις να είναι διαφορετικές, αλλά οι εκλογές τελείωσαν τώρα. Θα βγάλουμε το σύμβολο του κόμματος μας και θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε».

Πανηγυρικό ήταν το μήνυμα στην πλατφόρμα Χ, τού πρώην προέδρου του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, μετά τα επίσημα αποτελέσματα: «Χαιρετίζω όλα τα παιδιά της χώρας που προστατεύουν το πνεύμα της Δημοκρατίας και τις επαναστάσεις της. Ζήτω το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, που σκορπίζει ελπίδα σε όλη τη χώρα. Ένα τελευταίο βήμα παραμένει στον δρόμο για να φέρουμε τη χώρα μας στο φως. Οι σπόροι που φυτεύτηκαν έγιναν  τα σπορόφυτα θα γίνουν πλατάνια… Θα φυτέψουμε δέντρα και θα μεγαλώσου με δάση, σαν φύλλα που χορεύουν στον άνεμο, θα αγγίξουμε τη βροχή, θα ενώσουμε και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, μαζί θα φωτίσουμε τη χώρα μας».

Στη Σμύρνη, προπύργιο των κεμαλικών του CHP φαίνεται να εκλέγεται δήμαρχος ο Cemil Tugay (ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ), εκλεκτός της ηγεσίας του κόμματος, γεγονός που οδήγησε σε σύγκρουση σε τοπικό επίπεδο με τον απερχόμενο δήμαρχο Τουντς Σογιέρ.

 

Share this post