Ιταλοτουρκική κοινοπραξία για UVAV
Τα τουρκικά UVAV (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) μπαίνουν στην Ευρώπη με την κοινοπραξία με την ιτάλικη Leonardo
Ρώμη, Νίκος Τζωΐτης
Η τουρκική εταιρεία Baykar, από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς UVAV (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) στον κόσμο , υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την ιταλική Leonardo για τη δημιουργία κοινοπραξίας (ποσοστό 50:50) και έδρα την Ιταλία.
Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο πρόεδρος της Baykar, Selçuk Bayraktar, και ο διευθύνων σύμβουλος της Leonardo Roberto Cingolani. Παρών ήταν και ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας, Γκουίντο Κροσέτο
Το μοντέλο της κοινοπραξίας θα είναι αυτό , που έχει ήδη δοκιμαστεί στο πλαίσιο της συνεργασίας της Leonardo με τους Γερμανούς της Rheinmetall. Θα ξεκινήσει σύντομα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ενσωμάτωση των τεχνολογιών εντός έξι μηνών και στη συνέχεια να παραχθεί το πρώτο πρωτότυπο εντός ενός έτους, είπε ο Cingolani . Επεσήμανε ότι «Δεν υπάρχει ασυμβίβαστο με τη δέσμευση στο πρόγραμμα EuroMALE». Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα συνεχιστεί, διότι -είπε-είναι ένα καλό πρόγραμμα, αλλά δεν αρκεί για να εγγυηθεί την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Η συμφωνία θα είναι πενταετούς διάρκειας για αρχή και πρόβλέπει την κοινοπρακτική συμπαραγωγή και ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών, με χρήση των τεχνολογιών των δύο μερών. Όπου η Leonardo θα προσφέρει κυρίως ηλεκτρονικά, ωφέλιμα φορτία, λογισμικό, υπηρεσίες πτητικής πιστοποίησης, συστήματα τεχνητής νοημοσύνης κ.α. Η Leonardo θα χρησιμοποήσει τρία κένταρα στην Ιταλίας σε Φρίουλι, Τορίνο και Λομβαρδία. Επίσης παραγωγή θα γίνεται και εντός Τουρκίας.
Ρεπορτάζ της έγκυρης οικονομικής εφημερίδας της Ιταλίας Paes
« Ο άξονας με τους Τούρκους μπορεί να αποτελεί μια ευκαιρία για την οικοδόμηση αεροπορικής υπεροχής σε παγκόσμιο επίπεδο», τόνισε ο Selçuk Bayraktar, ο οποίος είναι επίσης γαμπρός του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdoganăn.
Η Baykar έχει μια οικογενειακή ιστορία αφοσίωσης στην εργασία (η εταιρεία ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του πατέρα του Selçuk, που ήταν μηχανικός ). «Δεν έχει καμία σχέση με την τουρκική πολιτική». Ως γνωστόν η Baykar στα τέλη του 2024 εξαγόρασε την ιταλική Piaggio.Επίσης παραγωγή θα γίνεται και εντός Τουρκίας.
Υπογραφή της συμφωνίας Baykar-Leonardo. Αριστερά ο Σελτσούκ Μπαιρακτάρ και δεξιά ο επικεφαλής της Leonardo, Roberto Cingolani
Ως εκ τούτου, οι δύο εταιρείες, είπε, θα συγκεντρώσουν τη συμπληρωματική βιομηχανική και τεχνολογική τεχνογνωσία τους στον τομέα των μη επανδρωμένων τεχνολογιών με στόχο τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την παραγωγή και τη συντήρηση μη επανδρωμένων συστημάτων αεροσκαφών. «Και θα το κάνουν αυτό με γνώμονα τόσο την Επικοινωνίες στην Ευρωπαϊκή αγορά – η δραστηριότητα αυτή αναμένεται να φθάσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα 10 χρόνια – καθώς και στη διεθνή σκηνή.
Ο Cingolani αναφέρθηκε σε ένα βασικό ζήτημα που του είναι πολύ αγαπητό: «τον υπερβολικό κατακερματισμό της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, η οποία καλείται τώρα να αλλάξει ρυθμό». Βεβαίως, αναγνώρισε, παρατηρούνται κάποια σημάδια ανάκαμψης: “Η Ευρώπη αντιδρά” στις νέες γεωπολιτικές εντάσεις. Αλλά τώρα απαιτείται και περαιτέρω προσπάθεια, διότι, τόνισε, “η ειρήνη έχει τίμημα, δεν είναι δωρεάν και πρέπει να υπερασπιστεί”.
Πιθανός πρώτος πελάτης μιας τέτοιας ιταλοτουρκικής συνεργασίας θα είναι και ο Ιταλικός Στρατός, όπου γίνεται ήδη συζήτηση για μεγάλο πρόγραμμα παραγγελίας χιλιάδων μη επανδρωμένων, που θα διατεθούν σε κάθε ταξιαρχία.
Μάλιστα όπως είπε ο επικεφαλής της Leonardo, Roberto Cingolani, το μη επανδρωμένο τζετ, Κizilelma της Baykar, μπορεί να αποτελέσει βάση για να γίνει “αυτόνομο συνοδευτικό” του υπό εξέλιξη μαχητικού 6ης γενιάς, που κάνουν Βρετανία-Ιταλία και Ιαπωνία!
ΦΩΤΟ: baykartech.com/tr