Ιστορικό Μυθιστόρημα βασισμένο σε ζωές μεγάλων Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης

Ιστορικό Μυθιστόρημα βασισμένο σε ζωές μεγάλων Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης

” Το Σταυροδρόμι των Ρωμιών της Πόλης” είναι το νέο ιστορικό μυθιστόρημα της Ελένης Κεκροπούλου για τον  Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης τον 19ο αιώνα. 

Η ιστορία ξεκινά το 1839 και καλύπτει την ιστορική περίοδο μέχρι και το 1880, λίγο πριν την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τους Οθωμανούς.

Είναι μια εποχή που στην  περιοχή Πέραν της Κωνσταντινούπολης, ή Σταυροδρόμι, όπως το αποκαλούν οι Ρωμιοί, χτυπάει η εμπορική καρδιά της Ανατολής.

Στο εμπόριο κυριαρχούν  σημαντικές ελληνικές οικογένειες: Ράλληδες, Μπαλτατζήδες, Ροδοκανάκηδες, Πετροκόκκινοι, Ψυχάρηδες, Ζαφειρόπουλοι, Μαυροκορδάτοι, Ζαρίφηδες, Σκαραμαγκάδες, Νεγροπόντες, Ζωγράφοι, Ιωνίδηδες, Αγέλαστοι, Βλαστοί, Βούροι, κ.α.   Όλοι αυτοί περνούν μέσα από το βιβλίο, αφού κάνουν συνεργασίες μεταξύ τους και στήνουν το περίφημο «χιώτικο δίκτυο» που θα κυριαρχήσει σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η συγγραφέας σημειώνει: “Το Σταυροδρόμι των Ρωμιών της Πόλης, είναι η αληθινή ιστορία μεγάλων Ρωμιών της Πόλης, που ξεκίνησαν από πολύ χαμηλά, από τον εμπορικό τομέα, και με την σκληρή δουλειά, τη φιλοτιμία, την εντιμότητα και τη συνεργατικότητά τους, κατέληξαν μεγιστάνες πραγματικοί, μέσα σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα δύσκολο και πολλές φορές φονικό.

Δύο είναι οι κεντρικοί ήρωες του μυθιστορήματος.

Ο Γεώργιος Ζαρίφης, που από απλός έμπορος σιτηρών, υπάλληλος στην εταιρία του τσελεμπή Δημητράκη Ζαφειρόπουλου, έγινε συνεταίρος και στην πορεία, σαράφης και μεγαλοτραπεζίτης, ιδρυτής πολλών οθωμανικών τραπεζών και οικονομικός σύμβουλος του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ. Αυτός που διαχειρίστηκε το Οθωμανό Χρέος.

Ήταν τόση η δύναμή του, που ονομάστηκε «Ρότσιλντ της Ανατολής». Έφθασε να κατέχει 600.000 στρέμματα στην περιοχή μεταξύ Τίγρη και Ευφράτη στη Μεσοποταμία, και άλλη μια περιοχή 200.000 στρεμμάτων στην νότια Βουλγαρία.

Παράλλημα με τον Ζαρίφη, την ίδια περίπου εποχή ανελίσσεται  και ένας νεαρός Κωνσταντινουπολίτης, αλλά με χιώτικες ρίζες, ο Ανδρέας Συγγρός:

 Ανεπίδεκτος στα γράμματα, μαύρο πρόβατο της οικογένειας, πιάνει δουλειά σε ένα μεγάλο  εμπορικό κατάστημα της Πόλης ως απλός υπαλληλάκος, ο τελευταίος τη τάξη. Μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια θα αποδείξει ότι διαθέτει υψηλή διάνοια, διπλωματικό και εμπορικό δαιμόνιο. Γίνεται αρχικά συνεταίρος στο διακεκριμένο κατάστημα εισαγωγών-εξαγωγών «Ευστράτιος Βούρος & Σία», και στη συνέχεια με μερικές έξυπνες εμπορικές κινήσεις καταφέρνει να συγκεντρώσει τεράστια περιουσία. (Ένα παράδειγμα: Όταν στην Αμερική εξαιτίας του πολέμου Βορείων και Νοτίων σταματάει η βαμβακοπαραγωγή του Νότου, και υπάρχει μεγάλη έλλειψη, αυτός προαγοράζει όλο το βαμβάκι της Αιγύπτου και της Μικρασίας και το εξάγει με μεγάλη επιτυχία  στον Νέο Κόσμο!)

Στα επόμενα χρόνια ασχολείται με τα τραπεζικά, όπου ξεπερνάει κάθε άλλον σε διάνοια και σε υψηλές γνωριμίες. Στο Λονδίνο, συμμετέχει στην περίφημη λέσχη Μπώλτικ, που είναι το Χρηματιστήριο της εποχής. Εκεί, καταφέρνει να σώσει από χρεοκοπία την Οθωμανική Αυτοκρατορία, και με επιδέξιες κινήσεις του πουλάει πλήθος τουρκικών χρεωγράφων… Γίνεται στενός φίλος του Χάρι Μπίσοφσχάιμ, Εγγλεζοεβραίου μεγαλοτραπεζίτη, ο οποίος τον εμπιστεύεται απόλυτα και μαζί κάνουν τεράστιες δουλειές στην Αγγλία και στην Αίγυπτο του χεδίβη Ισμαήλ.

Σε ηλικία σαράντα τριών ετών, βαθύπλουτος και αναγνωρισμένος στους ανώτερους τραπεζικούς κύκλους της Ευρώπης, έρχεται στην μικρή Ελλάδα για μόνιμη εγκατάσταση… Εκεί τον περιμένει το γνωστό Λαυρεωτικό ζήτημα. Η γνωριμία του με τον βασιλιά θα είναι καίρια. Γίνεται ο εξ απορρήτων του, ο άνθρωπος που ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις…”

Η Ελένη Κεκροπούλου γεννήθηκε στον Ζυγό της Καβάλας, αλλά μεγάλωσε στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας. Σπούδασε στο Εθνικό  Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών πολιτικές επιστήμες και νομικά, καθώς και ξένες γλώσσες. Εργάζεται στον εκδοτικό χώρο ως μεταφράστρια, επιμελήτρια, εκδότρια και συγγραφέας.

Το συγγραφικό της έργο:

Παιδικά:

  • Πες μου, μπαμπά, μια ιστορία, σε παρακαλώ (ιστορίες του Αισώπου για μικρά παιδιά μεταφρασμένες από το πρωτότυπο, με εικονογράφηση της Κατερίνας Βερούτσου).

Ιστορικά Μυθιστορήματα:

  • Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, η Καπετάνισσα
  • Αγγέλικα η Μαντενούτα
  • Σαν τα Κυνηγημένα Αγρίμια

Δηλώνει μαθήτρια διά βίου, διαβάζει ακατάπαυστα τα πάντα, αλλά κυρίως τους μεγάλους Έλληνες κλασικούς και εστιάζει στη μελέτη της Iστορίας, ελληνικής και ευρωπαϊκής. Αγαπά την κλασική μουσική, την όπερα, το θέατρο, την τζαζ, την ατμόσφαιρα των μουσείων, τους αρχαιολογικούς χώρους και τους μεγάλους περιπάτους. Είναι παντρεμένη με τον Γιάννη Χαραλαμπάκο, σύντροφο και συναγωνιστή στη ζωή, με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά.

 

Share this post