Ιστορικό γεγονός: Το Σύνολο Βυζαντινών Ψαλμών (Byzantine Chant Ensemble) στην στέψη του Καρόλου Γ’
Ψάληκαν στα ελληνικά οι πρώτοι επτά στίχοι από τον 71ο Ψαλμό του Δαυίδ . Παρών στην στέψη ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων Νικήτας.
Ανήλθε και επίσημα σήμερα στον θρόνο της Αγγλίας ο Κάρολος Γ’ κατά την διάρκεια θρησκευτικής τελετής στο Αββαείο του Ουέστμινστερ, στο οποίο έχουν γίνει όλες οι στέψεις από το 1066, όταν ενθρονίστηκε ο Γουλιέλμος Α’. Η στέψη έγινε από τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπερι Τζάστιν Ουέλμπι , ο οποίος τοποθέτησε το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου στο κεφάλι του Καρόλου Γ’. Ο Κάρολος Γ’ είναι ο 40ος βασιλιάς, που στέφθηκε στο Αββαείο του Ουέστμινστερ.
Για πρώτη φορά στην ιστορία τελετής στέψης βασιλιά της Αγγλίας έψαλλε βυζαντινή χορωδία. Με τον τρόπο αυτό ο Κάρολος θέλησε να αποδώσει φόρο τιμής στην ελληνική καταγωγή του πατέρα του, Δούκα του Εδιμβούργου Φίλιππου.
Το Σύνολο Βυζαντινών Ψαλμών (Byzantine Chant Ensemble) έψαλλε στα ελληνικά τους πρώτους επτά στίχους από τον 71ο Ψαλμό του Δαυίδ, μια προσευχή, που γράφτηκε για να ευλογεί ο Θεός τον βασιλιά Σολομώντα. Οι Ψαλμοί του Δαυίδ χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα σε Ακολουθίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Μέλη του Byzantine Chant Ensemble, που δημιουργήθηκε από τον ελληνικής καταγωγής Δρ. Αλέξανδρο Λίγκα (ιδρυτή και διευθυντή του διεθνούς φήμης φωνητικού συνόλου Cappella Romana), έχουν υπηρετήσει ως ιεροψάλτες σε καθεδρικούς ναούς και ενορίες, ως δάσκαλοι της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας και σε επαγγελματικές χορωδίες, όπως η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία. Στο πρόγραμμα της τελετής οι στίχοι από τον 71ο Ψαλμό της τελετής ήταν γραμμένοι στα ελληνική γλώσσα και δίπλα υπήρχε μετάφραση στα αγγλικά.
Στην τελετή συμμετείχαν για πρώτη φορά πνευματικοί ηγέτες από διαφορετικές θρησκείες με στόχο να αντανακλάται η ποικιλομορφία της σύγχρονης βρετανικής κοινωνίας. Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, ο οποίος ως μονάρχης είναι ο επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας και φέρει τον τίτλο «Υπερασπιστής της Πίστεως», έχει εκφράσει πολλές φορές την επιθυμία του να υπερασπιστεί όλες τις θρησκείες.
Από την Ορθόδοξη Εκκλησία, κατόπιν τιμητικής πρόσκλησης του βασιλιά, στην τελετή στέψης παρέστη μόνον ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας ( Οικουμενικό Πατριαρχείο), Νικήτας . Με οδηγία του Αρχιεπισκόπου Νικήτα αύριο, Κυριακή 7 Μαΐου, θα τελεστεί ειδική Δοξολογία προς τιμήν του βασιλιά Καρόλου σε όλες τις κοινότητες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.
Η τελετή της στέψης έγινε στην παρουσία 2.200 προσκεκλημένων από 203 χώρες, αρχηγών κρατών και άλλων αξιωματούχων.
Την ώρα, που ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ περιβλήθηκε το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου, το οποίο ζυγίζει 2,27 κιλά, έχει ύψος 30 εκατοστά και περιέχει 444 πολύτιμους λίθους, χτύπησαν οι καμπάνες του Αββαείου για 2 λεπτά και στρατιωτικά αγήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Γιβραλτάρ, τις Βερμούδες αλλά και τα πλοία στη θάλασσα απέτισαν χαιρετισμό με πυροβολισμούς και κανονιοβολισμούς.
Το τελετουργικό της στέψης
Η τελετή περιελάμβανε τέσσερα μέρη:
Α) Την αναγνώριση, κατά την οποία ο Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπερι Τζάστιν Ουέλμπι παρουσίασε τον νέο μονάρχη στο εκκλησίασμα ως τον αδιαμφισβήτητο βασιλιά και ζήτησε δήλωση αφοσίωσης. «Ο Θεός σώζοι τον βασιλιά» απάντησε το εκκλησίασμα. Η διαδικασία έγινε τέσσερις φορές, για καθεμία πλευρά του ναού.
Β) Τον όρκο. Ο Κάρολος ακούμπησε το χέρι του στη Βίβλο, στην οποία ορκίστηκε ότι θα κυβερνά με βάση τους νόμους του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας, αλλά και ότι θα υπερασπίζεται την θρησκεία της προτεσταντικής μεταρρύθμισης και της Εκκλησίας της Αγγλίας. «Όλα αυτά υπόσχομαι να τα πράξω», απάντησε ο Κάρολος, ζητώντας τη βοήθεια του Θεού.
Γ) Το χρίσμα. Το μύρο, που χρησιμοποιήθηκε, καθαγιάστηκε από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο και το λάδι για το μύρο προέρχεται από δέντρα στο Όρος των Ελαιών. Το μύρο είχε παραλάβει ο αρχιεπίσκοπος Τζάστιν ΟυέλμπιΤζάστιν Γουέλμπι από τον Αγγλικανό Αρχιεπίσκοπο της Ιερουσαλήμ. Ο βασιλιάς Κάρολος έβγαλε τον χιτώνα και κάθισε στην καρέκλα της στέψης, όπου έβαλε το άγιο μύρο. Η στιγμή αυτή δεν καταγράφηκε από τις κάμερες καθώς έγινε πίσω από παραπέτασμα.
Επίσης, στο δάχτυλο του Καρόλου τοποθετήθηκε και το δαχτυλίδι της Στέψης. Ο Αρχιεπίσκοπος τοποθέτησε στο κεφάλι του Καρόλου το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου. Το χρυσό στέμμα 22 καρατίων κατασκευάστηκε για τον Κάρολο Β’ το 1661, μετά την αποκατάσταση της μοναρχίας το 1660. Το στέμμα, που λιώθηκε το 1649, πιστεύεται ότι χρονολογείται από τον Άγγλο βασιλιά του 11ου αιώνα, τον Εδουάρδο τον Ομολογητή.
Ακολούθησε η στέψη της βασίλισσας Καμίλα, η οποία φόρεσε το στέμμα της βασίλισσας Μαίρης, της γιαγιάς της βασίλισσας Ελισάβετ.
Αν και ιστορικά δεν αποτελεί παράδοση να παρευρίσκονται στη στέψη άλλοι εστεμμένοι αρχηγοί κρατών, πολλοί ξένοι μονάρχες ήταν παρόντες .
Στην τελετή παρέστησαν οι ηγέτες πολλών κρατών , μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης και η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας , Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Εκ μέρους του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, παρέστει η πρώτη κυρία, Τζιλ Μπάιντεν, επικεφαλής αμερικανικής αντιπροσωπείας.
Μετά τη στέψη το βασιλικό ζεύγος αποχώρησε από το Αββαείο με τη χρυσή άμαξα, με κατεύθυνση το παλάτι του Μπάγκιχαμ με τη χρυσή άμαξα, η οποία η οποία κατασκευάστηκε πριν 261 χρόνια. Έχει βάρος τέσσερις τόνους και μπορεί να κινείται σε ρυθμό περιπάτου. Η συγκεκριμένη άμαξα έχει χρησιμοποιηθεί σε κάθε στέψη από το 1831. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες είχαν στριμωχτεί κατά μήκος της διαδρομής πομπής για να δουν την παρέλαση .
Η υπέρλαμπρη τελετή ολοκληρώθηκε με την εμφάνιση του βασιλικού ζεύγους, αλλά και όλης της βασιλικής οικογένειας, εκτός του πρίγκηπα Χάρι, στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ από το οποίο χαιρέτησαν τα πλήθη.
«Δεν είσαι βασίλισσα, είσαι βασιλική σύζυγος»
Η βασίλισσα Καμίλα φέρεται να ήρθε αντιμέτωπη με την πριγκίπισσα Άννα για τον νέο της τίτλο σε ένα τεταμένο δείπνο, πριν τη στέψη, με άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Η πριγκίπισσα φέρεται να είπε στην κουνιάδα της ότι ο τίτλος της είναι Queen Consort και όχι Queen, σύμφωνα με τον μόδιστρο της πριγκίπισσας Νταϊάνα, Ντέιβιντ Εμάνουελ (David Emanuel).
Ισχυρίστηκε ότι το θέμα του νέου τίτλου της Καμίλα είναι «ιδιαίτερα φορτισμένο» και ότι «πολλοί άνθρωποι» είναι «δυσαρεστημένοι» για τον λόγο ότι θα την αναφέρουν ως βασίλισσα και όχι ως βασιλική σύζυγο.
Μιλώντας στον Dan Wootton στο GB News, ο Εμάνουελ, ο οποίος σχεδίασε το νυφικό της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1981, δήλωσε: «Άκουσα ότι υπήρξε ένα δείπνο, πριν τη στέψη στο οποίο προφανώς ο βασιλιάς και η Καμίλα ήταν εκεί και προφανώς η πριγκίπισσα Άννα είπε: «Δεν είσαι βασίλισσα, είσαι βασιλική σύζυγος».
Η 75χρονη Καμίλα , που έχει χωρίσει από τον πρώτο της σύζυγο, είναι η δεύτερη σύζυγος του Καρόλου, ο οποίος ήταν παντρεμένος με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, από την οποία πήρε διαζύγιο το 1996.