Ιστορικό γεγονός για το Ιράκ η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου

Ιστορικό γεγονός για το Ιράκ η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου

Πρώτη επίσκεψη Ποντίφηκα στην χώρα, ο οποίος θα εκφωνήσει ομιλία απευθυνόμενος σε όλο τον κόσμο από τη Μουσούλη  , σύμβολο των ωμοτήτων του Ισλαμικού Κράτους από το 2014 έως το 2017.

Δεύτερο κύμα της επιδημίας Covid-19, νέα καραντίνα, ρίψεις ρουκετών και κατεστραμμένες υποδομές. Στο Ιράκ, η επίσκεψη του Πάπα είναι ένα ιστορικό γεγονός αλλά και πονοκέφαλος όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή. 

 “Είμαστε ενθουσιασμένοι με την άφιξη του Πάπα Φραγκίσκου αλλά αυτή πραγματοποιείται σε μια αρκετά περίπλοκη στιγμή”, ομολογεί χωρίς περιστροφές ένας από τους αξιωματούχους που έχουν αναλάβει τη διοργάνωση της επίσκεψης στους κόλπους της ιρακινής προεδρίας. 

 Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ αυτή η “αρκετά περίπλοκη στιγμή” άρχισε πριν από μερικές εβδομάδες με τη νέα κορύφωση των λοιμώξεων από κορωνοϊό — 4.000 ημερήσια κρούσματα έναντι μερικών εκατοντάδων πρωτύτερα. Και, ανάμεσα στους νέους ασθενείς, είναι ο πρεσβευτής του Βατικανού στη Βαγδάτη Μίτια Λέσκοβαρ.  Αυτή η αύξηση προκαλεί φόβο μήπως οι Λειτουργίες εξελιχθούν σε τεράστιες εστίες μόλυνσης. 

 Ο Ποντίφικας, όπως οι δεκάδες δημοσιογράφοι και εκκλησιαστικοί αξιωματούχοι στο αεροπλάνο του, εμβολιάστηκε.  Αλλά οι πρώτες δόσεις των εμβολίων –50.0000 μόνο — έφθασαν μόλις σήμερα στο Ιράκ.   Μερικοί γιατροί εμβολιάστηκαν αμέσως με την πρώτη δόση. 

Παρά την κοινωνική αποστασιοποίηση, τη χρήση μάσκας και άλλα μέτρα, επιλογές που οι Ιρακινοί απαξιώνουν εδώ και μήνες οι διοργανωτές της παπικής επίσκεψης περιόρισαν σημαντικά τον αριθμό των χώρων για τις λειτουργίες. 

 Το στάδιο της Ερμπίλ (20.000 θέσεων) μπορεί να δεχθεί σχεδόν 4.000 πιστούς   για την Κυριακάτικη Λειτουργία, σύμφωνα με τοπικές πηγές.  Και ο Πάπας θα στερηθεί τα πλήθη που συναντά συνήθως.   Για να αποφευχθεί το χειρότερο,  θα επιβληθεί καραντίνα σε εθνικό επίπεδο καθόλη τη διάρκεια της παπικής επίσκεψης  , από την Παρασκευή 5 έως τη Δευτέρα 8 Μαρτίου, και οι “δυνάμεις ασφαλείας θα αναπτυχθούν για να υπάρχει ασφάλεια στους δρόμους”, εξηγεί ο υφυπουργός Εξωτερικών Νιζάρ Χεϊράλα. 

 Βία, τζιχαντιστές   

Στη Βαγδάτη, τη δεύτερη πιο πολυπληθή πρωτεύουσα του αραβικού κόσμου με σχεδόν 10 εκατομμύρια κατοίκους, ο αναβρασμός είναι αισθητός. 

 Γυαλίζουν τις καμπάνες στις εκκλησίες, κατεβάζουν τις αφίσες των πολιτικών  για να τις αντικαταστήσουν με μηνύματα για το καλωσόρισμα του Ποντίφικα του πρώτου στην ιστορία που θα επισκεφθεί το Ιράκ  , χώρα μουσουλμανική με την πλειοψηφία των κατοίκων του να είναι σιίτες. 

 “Θελήσαμε να ρυθμίσουμε κάποια μικρά πράγματα ώστε η ιστορική μας πόλη, ένα σύμβολο για όλη την ανθρωπότητα, να μπορέσει να υποδεχτεί τον Πάπα”, δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δήμαρχος της Βαγδάτης ‘Αλαα Μάαν. 

 Αλλά η γενικότερη χαρά και οι προετοιμασίες δύσκολα να κάνουν να ξεχαστεί ένα εκρηκτικό περιβάλλον και ένα ταξίδι στο οποίο ξεχειλίζουν οι φιλοδοξίες. 

 Σε τρεις ημέρες, ο Πάπας προβλέπει να διανύσει περισσότερα από 1.445 χιλιόμετρα αεροπορικώς,  που σημαίνει συγκεκριμένα, σε μια χώρα όπως το Ιράκ, ότι το ελικόπτερό του ή το αεροπλάνο του θα πετάξει μερικές φορές πάνω από περιοχές όπου ακόμη έχουν τα λημέρια τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. 

 Ο Πάπας θα επισκεφθεί τη Βαγδάτη και την Ερμπίλ (στον βορρά), δύο πόλεις όπου επιθέσεις με ρουκέτες στοχοθέτησαν πρόσφατα αμερικανικά συμφέροντα. Κάτι που πρέπει να ανησυχεί αστυνομικούς και στρατιώτες που θα συνοδεύουν τον προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. 

 Παπικό όχημα ή όχι   

Όσον αφορά το διάσημο “παπικό όχημα”, το αυτοκίνητο μέσα στο οποίο ο Ποντίφικας μπορεί να είναι ορατός στα πλήθη πίσω από τα θωρακισμένα τζάμια, εκ των προτέρων, δεν θα ταξιδέψει. 

 Οι ιρακινές αρχές προβλέπουν παρά ταύτα και οι κάτοικοι του νότου, που είναι κυρίως αγροτικός και όπου ζουν οι φυλές, οι οποίοι διαδηλώνουν τακτικά ζητώντας καλύτερες υποδομές, ότι  θα επωφεληθούν από τις απροσδόκητες βελτιώσεις που έγιναν χάρη στην επίσκεψη του Πάπα. 

 Στην επαρχία Ζι Καρ όπου ο Ποντίφικας θα επισκεφθεί το Σάββατο την αρχαία Ουρ δρόμοι κατασκευάζονται, ασφαλτώνονται και βάφονται όπως τίποτε άλλο σε αυτή την περιοχή!   Ξύλινοι διάδρομοι, κουρτίνες για την προστασία από τον ήλιο, πεζόδρομοι έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή. 

 Στην ίδια αυτή επαρχία Ζι Καρ είναι που οι κάτοικοι, πρωτοστάτες της “εξέγερσης του Οκτώβρη’ κατά της κυβέρνησης το 2019, επανέλαβαν τις διαδηλώσεις τους τις τελευταίες εβδομάδες. Ο απολογισμός της εβδομάδας που πέρασε: έξι διαδηλωτές νεκροί και μια λαϊκή οργή που ξεχειλίζει πριν από την άφιξη του Πάπα, ο οποίος είχε καταδικάσει κατά το παρελθόν την καταστολή της εξέγερσης. 

Μετά την Ουρ,   ο Πάπας θα εκφωνήσει ομιλία απευθυνόμενος σε όλο τον κόσμο από τη Μουσούλη  , σύμβολο των ωμοτήτων του Ισλαμικού Κράτους από το 2014 έως το 2017, και θα μεταβεί στην Καρακός, χριστιανική πόλη που βρίσκεται νοτιότερα όπου μοναχές στις σκεπές των εκκλησιών βάφουν τους σταυρούς. 

Κατά την επίσκεψή του, σωματοφύλακες και ιερείς θα βρίσκονται πάντα δίπλα στον Πάπα, που υποφέρει επίσης από ισχιαλγία. 

 “Το Βατικανό μας ανακοίνωσε ότι ο Πάπας δεν μπορεί να κάνει πάνω από δέκα βήματα.   Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε πια”, ομολογεί ο αξιωματούχος της ιρακινής προεδρίας. Αλλά το στοίχημα αξίζει τον κόπο. “Ποιος ξένος επίσημος θα μπορεί στο εξής να αρνηθεί να έρθει στο Ιράκ, αν το έκανε ο Πάπας;” 

 

*****************************************

 

                                              Pope Francis’ programme for Apostolic Visit to Iraq announced

The Holy See’s Press Office announces Pope Francis’ schedule for his upcoming Apostolic Visit to Iraq from March 5 – 8.

Pope Francis’ Apostolic Visit to Iraq begins on Friday morning 5 March when he departs from Rome and arrives at Baghdad International Airport in the afternoon.

Official Welcome and Visit with Civil Authorities

The official welcome ceremony will take place at the Presidential Palace in Baghdad followed by a courtesy visit to the President. Pope Francis will also meet with civil authorities and members of the Diplomatic Corps.

Meeting with Priests and Religious

As part of the schedule on Friday, the Pope will meet with Bishops, Priests, Religious, Consecrated Persons, Seminarians and Catechists at the Syro-Catholic Cathedral of Our Lady of Salvation in Baghdad.

Visit to Najaf and Mass in Baghdad

On Saturday, 6 March, Pope Francis will depart Baghdad for Najaf. Following a courtesy visit to the Grand Ayatollah Sayyid Ali Al-Husaymi Al-Sistani in Najaf, Pope Francis will fly to Nassirya for an interreligious meeting at the Plain of Ur.

On his return to Baghdad in the afternoon, the Pope will celebrate Holy Mass at the Chaldean Cathedral of Saint Joseph in Baghdad.

Erbil and Mosul

On Sunday morning, Pope Francis will depart for Erbil. On arrival at the airport, he will be welcomed by religious and civil authorities from the region of Iraqi Kurdistan before continuing his journey by helicopter to Mosul. While there, he will recite a prayer of sufferage for the victims of war at Hosh al-Bieaa (Church Square).

Meeting with community in Qaraqosh

The Pope will again take a helicopter to Qaraqosh where he will visit the Qaraqosh community at the Church of the Immaculate Conception.

Holy Mass in Erbil

In the afternoon, Pope Francis will return to Erbil where he will celebrate Holy Mass at the “Franso Hariri” stadium. Following the celebration, the Pope will depart for Baghdad.

Departure

After a farewell ceremony on Monday morning, Pope Francis will depart for Rome. He is expected to touch down at Rome’s Ciampino airport later in the day.

Share this post