Ιστορική μέρα για την Μόρφου
ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΛΕΙΨΑΝΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΑΓ. ΜΑΜΑ
Με τον θριαμβικό παιάνα της Εκκλησίας «Χριστός Ανέστη», που έψελναν ιερείς και ιεροψάλτες, τους χαρμόσυνους ήχους της καμπάνας του Αγίου Γεωργίου Ευρύχου έγινε σεμνοπρεπώς η υποδοχή της λειψανοθήκης, η οποία είχε κλαπεί μετά το 1974 από τον ναό του Αγίου Μάμα Μόρφου. Προπορεύονταν νεαρά παιδιά, που έφεραν τον τίμιο Σταυρό και τα Εξαπτέρυγα. Στην είσοδο του προσωρινού Επισκοπείου ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, θύμιασε και προσκύνησε την λειψανοθήκη, την οποία μετέφερε από το Ντίσελντορφ της Γερμανίας ο πρωτοσύγκελος, αρχιμανδρίτης Φώτιος.
Στη συνέχεια ο κ. Νεόφυτος πήρε με ευλάβεια ανά χείρας την λειψανοθήκη και την μετέφερε εντός του Επισκοπείου, όπου την εναπέθεσε σε τραπέζι, μπροστά από την εικόνα του Αγίου Μάμα, στολισμένο με άνθη.
Οι ιεροψάλτες έψαλαν τα απολυτίκια των Αγίων Μάμαντος, Τρύφωνος, Μιχαήλ Συνάδων, Παντελεήμονος, Χαραλάμπους, Νεοφύτου, Ιωάννου του Λαμπαδιστού, νεομάρτυρος Πολυδώρου του Κυπρίου και Αποστόλου Φιλίππου, των οποίων τίμια λείψανα βρίσκονται στην λειψανοθήκη. Αναπέμφθηκε από τον Μητροπολίτη, Νεόφυτο, δέηση ευχαριστίας προς τον Τριαδικό Θεό για τον επαναπατρισμό της λειψανοθήκης. Στην τελετή παραβρέθηκαν από το Τμήμα Αρχαιοτήτων ο έφορος βυζαντινών μνημείων, Γιώργος Φιλοθέου, και η συντηρήτρια Στέλλα Πισαρίδου , οι οποίοι μαζί με την ιστορικό Τέχνης Μαρία Παφίτη ήταν στο Ντίσελντορφ κατά την παράδοση του ιερού κειμηλίου, το οποίο χρονολογείται από το 1835.
Ο Μόρφου Νεόφυτος χαρακτήρισε ιστορική την μέρα του επαναπατρισμού της λειψανοθήκης και εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα γίνει το θαύμα της επιστροφής της στην ελεύθερη Μόρφου». Ο Άγιος Μάμας, είπε, άκουσε τις παρακλήσεις μας. Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «χωρίς την βοήθεια Του δεν θα είχε καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός». Μέσα στην ιστορική λειψανοθήκη συνυπάρχουν πολλοί Άγιοι, σημείωσε ο Μητροπολίτης Μόρφου και τόνισε ότι «αυτό αποδεικνύει σε μας ότι θέλουν ολόκληρη η Κύπρος να έχει μέλλον, γιατί ο τόπος μας στήριξε το μέλλον του στην ορθόδοξη πίστη».
Ο κ. Νεόφυτος ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στον επαναπατρισμό και ιδιαίτερα τον γέροντα του, αρχιμ. Συμεών, τον κ. Ρηγίνο Αριστοτέλους, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, τους Γερμανούς ιδιοκτήτες του οίκου δημοπρασιών Hargesheimer και την ιστορικό τέχνης, Μαρία Παφίτη, η οποία, είπε, τους «ευαισθητοποίησε» να αποσύρουν την λειψανοθήκη από την δημοπρασία και να την προσφέρουν αφιλοκερδώς στην Μητρόπολη.
Σε ένδειξη ευχαριστιών ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Μόρφου δώρισε εκ μέρους του Μητροπολίτη Νεόφυτου στο ζεύγος Hargesheimer τον συλλεκτικό τόμο «Η εκκλησία της Παναγίας του Άρακος», ο οποίος εκδόθηκε πρόσφατα από το Ίδρυμα Α Γ Λεβέντη και το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου.
Η λειψανοθήκη θα συντηρηθεί από συντηρητές της Μητρόπολης Μόρφου σε συνεργασία με τον βυζαντινολόγο, δρα Χριστόδουλο Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος ταύτισε την λειψανοθήκη, όταν εντοπίστηκε στην Γερμανία, με αυτή που είχε κλαπεί από τον ναό του Αγίου Μάμα.
Α. ΒΙΚΕΤΟΣ