Ιστορική φωτογραφία με τον Όσιο Ιάκωβο (Τσαλίκη)

Ιστορική φωτογραφία με τον Όσιο Ιάκωβο (Τσαλίκη)

Στον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσσο ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης 

Η ιστορική Μονή του Οσίου Δαυίδ, στην περιοχή των Ροβιών, πανηγυρίζει κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου, αφού το καθολικό της είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος.

Την παραμονή της γιορτής (5 Αυγούστου) τελείται πανηγυρικός εσπερινός και λιτανεία των ιερών λειψάνων του Οσίου Δαυίδ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ευβοϊκή Γνώμη” η Ενορία Αγίου Ιωάννη Χαλκίδας ανάρτησε στην σελίδα της στο facebook μία ιστορική φωτογραφία, από τον εσπερινό της γιορτής πριν από 32 χρόνια.

Η φωτογραφία έχει ληφθεί στις 5 Αυγούστου 1991, κατά τη διάρκεια της λιτανείας, μετά τον πανηγυρικό Εσπερινό  της Μεταμορφώσεως στο Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ.

Στη φωτογραφία φαίνονται ο Όσιος Ιάκωβος (Τσαλίκης),  τότε Ηγούμενος της Μονής), δεξιά του ο μακαριστός Επίσκοπος Τανάγρας κυρός Πολύκαρπος, τότε Πρωτοσύγκελλος  της Μητρόπολης Χαλκίδος, δεξιά του ο μακαριστός Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κυρός Παύλος, εφημέριος Μαντουδίου τότε και δίπλα του ο μακαριστός Γέροντας Κύριλλος (μετέπειτα Ηγούμενος της Μονής).

O Γέρων Ιάκωβος (Τσαλίκης), μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του μοναχικού χώρου στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα, εκοιμήθη στις  21 Νοεμβρίου 1991. Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που συνεδρίασε στο Φανάρι υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, αποφάσισε  στις 27 Νοεμβρίου 2017 την κατάταξη του Αρχιμανδρίτου Ιακώβου Τσαλίκη, εκ Λιβισίου της Μικράς Ασίας, Ηγουμένου της εν Β.Ευβοία Μονής Οσίου Δαυΐδ στο αγιολόγιο της Εκκλησίας . Η μνήμη του  ορίσθηκε στις 22 Νοεμβρίου εκάστου έτους.

ΕΞΑΛΛΟΥ, σύμμφωνα με το eviathema.gr, ευλαβικό προσκύνημα στον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσσο, στο Νέο Προκόπι της Εύβοιας, πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νικόλαος Χριστοδουλίδης, χθες το μεσημέρι , 6 Αυγούστου 2023, κατά τη διάρκεια ιδιωτικής επίσκεψης με την  οικογένειά του στην Ελλάδα.

Στο Ιερό Προσκύνημα, υποδέχθηκαν τον  πρόεδρο ο πρωθιερέας  και Αρχιερατικός Επίτροπος Κηρέως, πρωτοπρεσβύτερος, Ιωάννης Μάρκου και ο γραμματεύς του Ευαγούς Ιδρύματος κ. Δημήτριος Τούσης.

Κατά την επίσκεψη και το προσκύνημά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μετέφερε την τιμή και τον σεβασμό ολοκλήρου του Κυπριακού Λαού στον Όσιο Ιωάννη και ευχαρίστησε τον π. Ιωάννη και τον κ. Τούση για την υποδοχή και την φιλοξενία.

Share this post