«Ιστορία της Κυπριακής Δημοσιογραφίας» του Παναγιώτη Παπαδημήτρη

«Ιστορία της Κυπριακής Δημοσιογραφίας» του Παναγιώτη Παπαδημήτρη

Δεκατρείς τόμοι , 5.197 σελίδες,  689 βιογραφίες δημοσιογράφων,  4.860 φωτογραφίες και  216 ρεπορτάζ ανθρώπων του Τύπου. 

Ο σεμνός και πολύπειρος , δημοσιογράφος , Παναγιώτης Παπαδημήτρης, μας εξέπληξε και πάλι ευχάριστα με το νέο πολύτομο έργο του: «Ιστορία της Κυπριακής Δημοσιογραφίας».  Το έργο( 13 τόμοι) αποτελεί τεράστια συμβολή στην κυπριακή βιβλιογραφία και πολύτιμο βοήθημα για καθηγητές, φοιτητές , δημοσιογράφους και το ευρύτερο κοινό , που θέλουν  να εντρυφήσουν στην ιστορία της κυπριακής δημοσιογραφίας.

Ο Παναγιώτης Παπαδημήτρης, αν και συνταξιούχος τα τελευταία χρόνια, παραμένει ακάματος και έχει αφιερωθεί ολοκληρωτικά στις δύο «μεγάλες αγάπες» του : την έρευνα και το γράψιμο.

Το νέο έργο του   είναι αφιερωμένο στους ανθρώπους του Τύπου στην Κύπρο. Περιλαμβάνει 689 βιογραφίες δημοσιογράφων. Οι τόμοι εμπλουτίζονται με 4.860 φωτογραφίες, και με 216 ρεπορτάζ ανθρώπων του Τύπου. Το σύνολο των σελίδων των 13 τόμων είναι 5.197 σελίδες.

Ο φίλτατος Παναγιώτης Παπαδημήτρης γεννήθηκε το 1944 στο χωριό Λύση. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Εμπορικό Λύκειο Λάρνακας το 1963. Κάτοχος διπλώματος του Thomson Foundation Study Center (1967).  To 1970 μετεκπαιδεύτηκε στο Κάρντιφ της Ουαλίας. Ως δημοσιογράφος άρχισε να εργάζεται από το 1963, αρχικά στην εφημερίδα «Μάχη» και αργότερα σε άλλες εφημερίδες και, κυρίως στον «Αγώνα», του οποίου υπήρξε αρχισυντάκτης. Εργάστηκε επίσης ως αρχισυντάκτης στο περιοδικό «Ενημέρωση». Από το 1989 και για μια εικοσαετία εργάστηκε στο Τμήμα Ειδήσεων του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, αρχικά ως μόνιμος συντάκτης και αργότερα ως υπεύθυνος σύνταξης.

Βραβεύθηκε για δύο μελέτες του από την Ένωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ)  και το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας για την Ιστορία της Κυπριακής Δημοσιογραφίας και τις Σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα Ηvωμέvα Έθvη.

Εξέδωσε τα ακόλουθα βιβλία, κυρίως ιστορικού-δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος:

  1. Iστoρική Εγκυκλoπαίδεια της Κύπρoυ (16τομη Πολιτική Ιστορία της Κύπρου, σε συνεργασία με τον δημοσιογράφο Πέτρο Πετρίδη, έναρξη έκδοσης 1977-ολοκλήρωση έκδοσης 1987)
  2. Εισβoλή (Α΄, Β΄ και Γ΄τόμος, 1977)
  3. Χρυσόστoμoς Α΄ (1978)
  4. Μακάριoς, έξι ώρες πάλης με τo θάvατo (1977)
  5. Η απαγωγή τoυ Αχιλλέα (1978)
  6. Μακαριώτατε, δέχεσθε ή όχι; (Τα παρασκήvια της υπoγραφής τωv συvθηκώv Ζυρίχης- Λovδίvoυ με όλα τα πρακτικά τωv συvεδριάσεων στo Λovδίvo, 1979)
  7. Πoλύκαρπoς Γιωρκάτζης- oι τελευταίες τoυ στιγμές (1994)
  8. Σύγχρovη Iστoρία της Κύπρoυ (1994)
  9. Βoήθημα για Νέoυς (1994)
  10. Mass Media In Cyprus (Radio And Television In Cyprus (1991, με επαvέκδoση συμπληρωμέvη τo 1994. Επίσημη έκδoση τoυ Γραφείoυ Τύπoυ και Πληρoφoριώv της Κυπριακής Δημoκρατίας)
  11. Ο ΧΟΥΝΤIΝI της ΕΟΚΑ (1998)
  12. Λεύκωμα της ΕΟΚΑ (2000)

ΚΥΠΡIΑΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Νέα σειρά εκδόσεωv (2001-2004). Μικρά βιβλία τσέπης πoυ καλύπτoυv πτυχές της Iστoρίας της Κύπρoυ:

  1. Οι ηγέτες μας (άγvωστα βιoγραφικά στoιχεία τωv ηγετώv τoυ κυπριακoύ λαoύ)
  2. Νίκoς Σαμψώv- Δις εις θάvατoν
  3. Πραξικόπημα- Εισβoλή
  4. Χίλιoι Άγριoι Φόvoι στην Κύπρo, τόμoς Α΄

5.Χίλιoι Άγριoι Φόvoι στην Κύπρο, τόμoς Β΄

  1. Τα παρασκήvια της Κoπεγχάγης
  2. Οδύvης Γη (Ιστoρικό μυθιστόρημα)
  3. Κυπριακή Δημoκρατία 1960-63 και τo σχέδιo Αvάv

Πολλά από τα βιβλία και τις εργασίες τα έχει ψηφιοποιήσει δημιουργώντας ένα πολύ αξιόλογο αρχείο αναφοράς για την ιστορία της Κύπρου.

ΕΞΑΛΛΟΥ, το βιβλίο του «Αναμνήσεις μίας ζωής στη δημοσιογραφία», στην οποία αφιέρωσε σχεδόν πενήντα χρόνια, αν και δεν είναι Ιστορία της Κύπρου , είναι η καταγραφή όσων έζησε ως αυτόπτης μάρτυρας.

Από την αφήγηση της διαδρομής του μαθητόκοσμου, που φώναζε μέσα στο λεωφορείο «Έ-ε-ένωσις», με οδηγό τον μεγάλο Γρηγόρη Αυξεντίου, μέχρι τη συναρπαστική διαδρομή μιας προσωπικότητας, όπως ο μακαρίτης  Πλουτής Σέρβας, που διετέλεσε Δήμαρχος Λεμεσού, γ.γ. του ΑΚΕΛ και σημαντικός συγγραφέας πολιτικών βιβλίων.

Στο  «Αναμνήσεις μίας ζωής στη δημοσιογραφία» ο Παπαδημήτρης δεν έμεινε μόνο στα πολιτικά γεγονότα. Κατέγραψε προσωπικές ιστορίες των πρωταγωνιστών της εποχής, αλλά και θέματα για το θέατρο, τον πολιτισμό και την υγεία , επισημαίνοντας την επαναστατική αλλαγή, που έφερε μια μονάδα μεταμόσχευσης νεφρών στην Κύπρο.

Το βιβλίο διαβάζεται ως ένα διήγημα, με καθαρή δομή, απλή γραφή που αποδίδει απόλυτα τα συναισθήματα χωρίς να παραδίδεται σε βερμπαλισμούς . Επιπλέον , ο συγγραφέας ξεκαθαρίζει ότι τα όσα γράφει είναι υποκειμενικές απόψεις. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί λίγοι έχουν το ήθος να το δηλώσουν.

*Πάρτε μια πρόγευση του νέου έργου του Παναγιώτη Παπαδημήτρη

«Ιστορία της Κυπριακής Δημοσιογραφίας». by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον συγγραφέα στο [email protected] ή στο τηλέφωνο 99627409.

Share this post