Ισραήλ- Παλαιστίνη, Ελλάδα-Κύπρος

Ισραήλ- Παλαιστίνη, Ελλάδα-Κύπρος

Του Αριστείδη Χ. Βικέτου

Όταν το 2000 επισκέφτηκα με τον αείμνηστο Γλαύκο Κληρίδη το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη, ο οδηγός μου έδειξε το τείχος, που χώριζε τις δύο πλευρές. Όπως μου είπε τα τσιμεντένια μπλοκ , που αποτελούσαν το τείχος ήταν κυπριακής προέλευσης! Λίγο πριν οι Ελληνοκύπριοι έκαναν εισφορές για να βοηθήσουν τους Παλαιστινίους στον αγώνα τους.

Το ερώτημα μου ίσως θεωρηθεί αφελές: Είναι άλλη η κατοχή της Τουρκίας στην Κύπρο από την κατοχή του Ισραήλ στην Παλαιστίνη; Είναι διαφορετική η κατοχή της Ουκρανίας στην Κριμαία;

Δεν είμαι εναντίον του λαού του Ισραήλ, ο οποίος υπήρξε θύμα του Ολοκαυτώματος των Γερμανών ναζί. ( Οι Γερμανοί περίπου το 1912 μέχρι και το 1922 δίδαξαν τις μεθόδους της εθνοκάθαρσης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και έτσι επήλθε η εξόντωση των Ποντίων, των Αρμενίων και των Ελλήνων της Μ. Ασίας).

Τα χρόνια έχουν περάσει Κύπρος και Ελλάδα- και δεν τις αδικώ- εξομάλυναν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ και τώρα συνεργάζονται  (αν μετά από κάποια χρόνια αυτό , λόγω των ΑΠΕ,  δεν θα έχει τόσο μεγάλη σημασία είναι άλλο ζήτημα)  μαζί του για το φυσικό αέριο.

Όμως , από το σημείο αυτό μέχρι του να «νίπτουν τας χείρας» – δείτε τις ανακοινώσεις των δύο Υπουργείων Εξωτερικών- μπροστά στην ωμή βία του Ισραήλ κατά των αμάχων Παλαιστινίων, διότι στο τέλος της ημέρας αυτοί την πληρώνουν και όχι η Χαμάζ  , υπάρχει μεγάλη διαφορά. Άλλωστε , έχω την άποψη ότι το Ισραήλ με την στάση του ενισχύει την Χεζμπολάχ και τους όμοιους της και συσπειρώνει γύρω τους τους Παλαιστινίους.

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Αθήνα  Μαρουάν Τουμπάσι , σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε:

«Είμαστε προβληματισμένοι και βαθιά απογοητευμένοι από τις τελευταίες δηλώσεις του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον του παλαιστινιακού άμαχου λαού.

Περιμέναμε από την Ελλάδα “το λίκνο της δημοκρατίας” μια υποστηρικτική δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της, για τους Παλαιστινίους που διαμαρτύρονταν ειρηνικά ενάντια στις απειλές εξόντωσης και τις συνεχείς επιθέσεις των ένοπλων αποίκων στην Ιερουσαλήμ καθ ‘όλη τη Μεγάλη εβδομάδα του Πάσχα και τον Μήνα του Ραμαζανιού καθώς και οι Ισραηλινές απόπειρες εθνοκάθαρσης εναντίον των Παλαιστινίων κατοίκων της γειτονιάς Sheikh Jarrah στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και των βάναυσων επιθέσεων εναντίον του λαού μας στη Γάζα.

Ο λαός μας αντιστέκεται στη βίαιη ισραηλινή κατοχή ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που έκανε ο ελληνικός λαός στη μακρά ιστορία του σύμφωνα με το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο.

Ας είμαστε σαφείς, το Ισραήλ δεν υπερασπίζεται τον εαυτό του, αλλά υπερασπίζεται την αποικιακή επεκτατική κατοχή του.

Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στον αδελφό ελληνικό λαό που στέκεται πάντα δίπλα μας υπερασπιζόμενος τις αρχές της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης και της δημοκρατίας».

Η δήλωση αυτούσια “πάει γάντι” και για την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου.

Share this post