Ισπανίδα ΥΠΕΞ: Μόνη λύση ο διάλογος
*Η Γκονζάλες Λάγια εξέφρασε την αλληλεγγύη, αλλά ουδέν είπε για κυρώσεις
*Ν. Χριστοδουλίδης: «η Κύπρος προσβλέπει στην ΕΕ και τους εταίρους της για αλληλεγγύη στην πράξη».
Η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Γκονζάλες Λάγια εξέφρασε την αλληλεγγύη και την υποστήριξη της χώρας της προς την Κύπρο έναντι των εντάσεων με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά απέφυγε να μιλήσει για κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Άγκυρας.
Η Γκονζάλες Λάγια δήλωσε ότι η Ισπανία απορρίπτει μονομερείς ενέργειες και υπέδειξε ότι μια διαρκής λύση μπορεί να εξευρεθεί μόνο μέσω διαλόγου. Είπε, επίσης, ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνει σεβαστό στα Βαρώσια και εξέφρασε υποστήριξη στις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.
Σε κοινές της δηλώσεις με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, μετά από συνάντηση που είχαν στη Λευκωσία, η κ. Γκονζάλες Λάγια είπε ότι η παρουσία της στην Κύπρο «σαφώς θέλει να στείλει ένα μήνυμα προς εσάς, όπως σας είπα και είπα επίσης στον πρόεδρο το πρωί, αλληλεγγύης και υποστήριξης στην Κύπρο έναντι των εντάσεων. Των εντάσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Των εντάσεων με την Τουρκία».
Εντάσεις, πρόσθεσε, «οι οποίες πιστεύουμε ότι δεν μπορούν να επιλυθούν μέσω μονομερών ενεργειών».
«Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει μια μονομερής λύση στα προβλήματα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Γι αυτό απορρίπτουμε τις μονομερείς ενέργειες, οι οποίες δεν βοηθούν στην εξεύρεση μιας διαρκούς λύσης. Η μόνη οδός για μια διαρκή λύση είναι μέσω διαπραγματεύσεων, μέσω διαλόγου, που είναι αυτό που υποστηρίζει η Ισπανία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και αυτό το οποίο υποστηρίζει η Ισπανία μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας», σημείωσε.
«Διαπραγματεύσεις και διάλογος για τον καθορισμό θαλάσσιων συνόρων», συνέχισε, λέγοντας ότι αυτό ακριβώς κάνει και η Ισπανία.
«Διαπραγματεύσεις και διάλογος επίσης για μια τελική λύση στο Κυπριακό πρόβλημα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων και υποστηρίζουμε πολύ τις προσπάθειες του ΓΓ (του ΟΗΕ) για επανέναρξη αυτών των διαπραγματεύσεων».
«Θα υποστηρίξουμε πλήρως την Κύπρο στην εξεύρεση μιας τελικής λύσης», ανέφερε.
Σύμφωνα με την κ. Γκονζάλες Λάγια, για την Ισπανία «είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει σεβασμός στο διεθνές δίκαιο». Ως προς αυτό, τόνισε ότι «το διεθνές δίκαιο είναι πολύ σαφές σε ό,τι αφορά τα Βαρώσια, την Αμμόχωστο, και ελπίζουμε ότι το διεθνές δίκαιο υπό τη μορφή ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα γίνει σεβαστό».
«Και επαναλαμβάνω, αυτό από μια χώρα η οποία επίσης σέβεται το διεθνές δίκαιο, που είναι ο μόνος τρόπος διαχείρισης των διεθνών σχέσεων», τόνισε.
Αναφερόμενη στο μεταναστευτικό, είπε ότι δεν αποτελεί έκπληξη ότι Κύπρος και Ισπανία έχουν πολλά κοινά. «Επιθυμούμε ομαλή μετανάστευση στην Ευρώπη, επιθυμούμε νόμιμες οδούς για τη μετανάστευση, επιθυμούμε μηδέν ανοχή για τις εγκληματικές συμμορίες, οι οποίες κάνουν εμπορία προσώπων, επιθυμούμε σεβασμό στους διεθνείς κανόνες και άσυλο για τους πρόσφυγες, επιθυμούμε περισσότερη συνεργασία από τις χώρες διέλευσης και προσέλευσης και επιθυμούμε ένα σύστημα μετανάστευσης στην Ευρώπη που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη, την υπευθυνότητα και τη δικαιοσύνη», σημείωσε.
Σε σχέση με το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ, η Ισπανίδα ΥΠΕΞ είπε ότι κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεών της με τον Κύπριο ομόλογό της, συμφώνησαν ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να προχωρήσει γρήγορα για να είναι έτοιμο το εργαλείο αυτό ως την 1η Ιανουαρίου 2021. Η ευρωπαϊκή οικονομία χρειάζεται ένα πακέτο ανάκαμψης, το οποίο να μπορεί να λειτουργήσει το αργότερο την 1η Ιανουαρίου 2021, πρόσθεσε.
Αναφορικά με τις σχέσεις καλής γειτονίας της ΕΕ στο Νότο, ανέφερε ότι έχει προσκαλέσει τον κ. Χριστοδουλίδη σε υπουργική συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρικής Σχέσης Γειτονίας του Νότου, στη Βαρκελώνη, στις 26 Νοεμβρίου και ότι ο κ. Χριστοδουλίδης θα παρευρεθεί επίσης σε συνάντηση της Ένωσης για τη Μεσόγειο την επόμενη ημέρα.
Αναφερόμενη στις διμερείς σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ισπανίας, η κ. Γκονζάλες Λάγια είπε ότι «δεν έχουμε προκλήσεις παρά μόνο πολλή καλή θέληση και συμφέροντα στα οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε, για να φέρουμε πιο κοντά τις φοιτητικές μας κοινότητες, να συνεργαστούμε πιο στενά στα θέματα πολιτισμού και να εργαστούμε επίσης μαζί για την ανάκαμψη των οικονομιών μας και των επενδύσεων μας στην μετά Covid εποχή».
Ευχαρίστησε τον Κύπριο ΥΠΕΞ για την υποστήριξή του στην προσπάθεια επαναπατρισμού Ισπανών την εποχή που ξέσπασε η πανδημία της Covid-19.
Ο Ν. Χριστοδουλίδης είπε ότι «η Κύπρος προσβλέπει στην ΕΕ και τους εταίρους της για αλληλεγγύη στην πράξη».
«Υποστηρίζοντας ουσιαστικά τις κοινές μας αξίες και συμφέροντα και εφαρμόζοντας τις δικές μας αποφάσεις είναι σημαντικό», σημείωσε.
Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι ενημέρωσε την Ισπανίδα ομόλογό του εις βάθος για τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας, καθώς και για την επέκταση των παράνομων δραστηριοτήτων εξόρυξης την ίδια ημέρα που επισκεπτόταν την Κύπρο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και λίγες ημέρες πριν το τελευταίο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων».
Οπως σημείωσε, «είναι σαφές ότι αυτές οι ενέργειες απειλούν τα κοινά συμφέροντα της ΕΕ και τη σταθερότητα στην περιοχή».
«Η αναχώρηση του Ορούτς Ρέις από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και η μη ανανέωση της σχετικής NAVTEX είναι ένα θετικό πρώτο βήμα, το οποίο χρειάζεται να έχει διάρκεια για να μπορούμε να μιλάμε για πραγματική αποκλιμάκωση», είπε.
Δυστυχώς, συνέχισε ο κ. Χριστοδουλίδης, «την ίδια ώρα, όπως όλοι γνωρίζετε, οι ενδείξεις αποκλιμάκωσης δεν έχουν επεκταθεί στην Κύπρο».
Αντίθετα, , είπε, “στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρο είμαστε μάρτυρες κλιμάκωσης και περιφρόνησης από την Τουρκία των επανειλημμένων, κοινών εκκλήσεων της ΕΕ να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες της και να σεβαστεί την κυριαρχία και τα κυρίαρχα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους μέλους της ΕΕ”.
Το αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ανέφερε , «θα έχει μια κρίσιμη, στρατηγική συζήτηση για την Τουρκία, υπό το φως αυτών εξελίξεων, μετά από σειρά συζητήσεων και αποφάσεων».
Σε σχέση με τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι κατά τις συζητήσεις που είχε σήμερα με την κ. Γκονζάλες Λάγια «επαναβεβαιώσαμε την αμοιβαία θέλησή μας να εργαστούμε για να ενισχύσουμε περαιτέρω και να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας σε τομείς όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, η εκπαίδευση και ο τουρισμός».
Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών, οι τελευταίοι μήνες έχουν δείξει ότι υπάρχουν νέες ευκαιρίες, αλλά επίσης και νέες προκλήσεις κάτι που «υπογραμμίζει την ανάγκη για πιο στενό διάλογο που εμείς ως μεσογειακά κράτη και στενοί εταίροι στην οικογένεια της ΕΕ είμαστε έτοιμοι να διερευνήσουμε ενεργά». Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε σε κοινή προσέγγιση που υπάρχει για θέματα ισότητας των φύλων και είπε ότι «θα θέλαμε να μελετήσουμε ενδεχόμενες πρωτοβουλίες μεταξύ των χωρών μας σε πολυμερές και διμερές επίπεδο».
Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε επίσης ότι εξέφρασε «την εκτίμηση της Κύπρου για τη συνεχή υποστήριξη της Ισπανίας στις προσπάθειες μας να επανενώσουμε την Κύπρο, καθώς και για την υποστήριξη της Ισπανίας ενός του Συμβουλίου της Ευρώπης στην ανάγκη η Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως όλες τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
Σε σχέση με το μεταναστευτικό, χαιρέτισε τη δημοσίευση του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και εξέφρασε ετοιμότητα «να εργαστούμε για μια γρήγορη υιοθέτηση των σχετικά νομοθετικών πράξεων, ιδιαίτερα σε συνεργασία με άλλες χώρες με τις ίδιες απόψεις, όπως η Ισπανία».
Για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, πρόσθεσε, «θεωρούμε ότι είναι ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της ΕΕ τα τελευταία χρόνια, μια απτή ενέργεια αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας για να ληφθούν δραστικές πρωτοβουλίες για την προστασία και την προώθηση της ευημερίας των Ευρωπαίων πολιτών».