Ισόβια κάθειρξη σε 3 γνωστούς δημοσιογράφους

Ισόβια κάθειρξη σε 3 γνωστούς δημοσιογράφους

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, Μηνάς Βασιλειάδης*

 

Δικαστήριο στην Τουρκία  καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη τρεις γνωστούς δημοσιογράφους με την κατηγορία ότι συνέδραμαν το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, το οποίο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.
Ο Μεχμέτ Αλτάν, καθηγητής Οικονομικών, συγγραφέας και δημοσιογράφος, και ο δημοσιογράφος αδελφός του Αχμέτ, κατηγορήθηκαν ότι έστειλαν «κωδικοποιημένα» μηνύματα από εκπομπές στην τηλεόραση μία ημέρα πριν από την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Κατηγορούνται, επίσης, ότι διατηρούσαν επαφή με μέλη του δικτύου του Φετουλάχ Γκιουλέν.
Η Ναζλί Ιλίτζακ, γνωστή δημοσιογράφος, καταδικάστηκε επίσης σε ισόβια κάθειρξη.
Άλλοι τρεις κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ισόβια κατηγορούμενοι για απόπειρα κατάλυσης του Συντάγματος και ανατροπή της κυβέρνησης. Πρόκειται για τον υπεύθυνο μάρκετινγκ της εφημερίδας Ζαμάν Γιακούτ Σιμσέκ, τον υπεύθυνο σελιδοποίησης της εφημερίδας Φεβζί Γιαζιτζί και τον καθηγητή της αστυνομικής ακαδημίας Σουκρού Τουγρούλ Όζσενγκιουλ.

 

 

Ο Οnur Hamzaoglu

Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε διατάξει την απελευθέρωση του Μεχμέτ Αλτάν με το σκεπτικό ότι η κράτησή του παραβιάζει τα συνταγματικά του δικαιώματα, ωστόσο η κράτησή του συνεχίστηκε.
Η δίκη διήρκησε αρκετούς μήνες, τα δε αδέλφια Αλτάν κρατούνται από το 2016.
Ο Ντέιβιντ Κάγιε, ειδικός αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για την ελευθερία της έκφρασης, χαρακτήρισε την ποινή απειλή για την ελευθερία του Τύπου και της Έκφρασης καθώς, όπως δήλωσε, «η δικαστική απόφαση καταδικάζει τους δημοσιογράφους σε ισόβια λόγω της δουλειάς τους χωρίς την παρουσίαση απτών στοιχείων για την συμμετοχή τους στην απόπειρα πραξικοπήματος».
*Ο Μηνάς Βασιλειάδης είναι διευθυντής της εφημερίδας “ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ” της Πόλης.

Share this post